Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИШТИНСКИ БЕЗОБРАЗЛУК ДОСТИЖЕ ТАЧКУ ПУЦАЊА! Упутили срамно писмо - хоће да присвоје Високе Дечане и српске светиње (ФОТО)

22.05.2021. 21:49
Пише:
Србија Данас/Блиц
Manastir Visoki Dečani
Манастир Високи Дечани / Извор: Профимедиа/илустрација

Албанци наводе да су се безбедносне околности на тзв. Косову "потпуно промениле од 2006. године када су ови споменици оцењени као угрожени"

Приштинске власти не само да не поштују сопствене законе и пет година не спроводе одлуку Уставног суда о враћању имовине манастиру Високи Дечани, већ су се сада новим, сулудим потезом намерили да ову, као и још три српске светиње на Косову и Метохији, присвоје и покушају да их скину са УНЕСЦО листе угрожених споменика.

СЕНЗАЦИЈА: Грчки хотели 5* на попусту до 50%! TRAVELLAND ради за вас и недељом!

СЕНЗАЦИЈА: Грчки хотели 5* на попусту до 50%! TRAVELLAND ради за вас и недељом!

ПУНА ЦРКВА СРБА У ПРИШТИНИ, КАКО СЕ НЕ ПАМТИ! Џаба лажној држави што покушава да присвоји баштине, ТО ЈЕ НАШЕ!

ПУНА ЦРКВА СРБА У ПРИШТИНИ, КАКО СЕ НЕ ПАМТИ! Џаба лажној држави што покушава да присвоји баштине, ТО ЈЕ НАШЕ!

ПОЛИТИЧКИ СКАНДАЛ БЕЗ ПРЕСЕДАНА! АМБАСАДОР ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ ХОЋЕ ДА СЕ БИЈЕ И СА ВЈОСОМ? Не прихвата смену у Скопљу

ПОЛИТИЧКИ СКАНДАЛ БЕЗ ПРЕСЕДАНА! АМБАСАДОР ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ ХОЋЕ ДА СЕ БИЈЕ И СА ВЈОСОМ? Не прихвата смену у Скопљу

Светски дан културне разноликости, који је прогласила Генерална скупштина УНЕСЦО-а, челници привремених приштинских институција, председница Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник Скупштине Глаук Коњуфца, искористили су да овој организацији упуте срамно заједничко писмо у коме, између осталог, захтевају да манастире Високи Дечани, Пећку Патријаршију, Грачаницу и цркву Свете Петке у Призрену ова организација скине са листе угрожене светске баштине.

Као аргумент за њихов захтев, Албанци наводе да су се безбедносне околности на тзв. Косову "потпуно промениле од 2006. године када су ови споменици оцењени као угрожени".

Vjosa Osmani
Вјоса Османи / Извор: Профимедиа

На овоме се, међутим, нису зауставили, већ су наставили са нечувеним тврдњама. Српску средњовековну кулурну баштину, манастире који су у прошлости више пута били нападани и скрнављени од албанске руке, Курти, Османи и Коњуфца назвали су "косовским споменицима" и затражили да тзв. Косово "преузме одговорност за њих".

На Косову и Метохији је, од 2000. године, иначе, порушено 156 цркава и манастира, међу којима и велики број светиња из средњег века.

"Србија не може да испуни обавезе"

- Иако је Србија држава потписница листе светске баштине за четири предметна споменика, она нема стварну или правну контролу над њима, па сходно томе не може да испуни своје обавезе према Унеску. Институције Косова штите ова четири споменика са изузетном посвећеношћу. Имамо неопходну спремност, капацитет и вољу да преузмемо додатне међународне одговорности у вези са овим споменицима. Интензивно радимо на заштити и развоју добара културне баштине у нашој земљи поштујући пуна права и интересе свих заједница, посебно мањинских - стоји у писму Приштине.

А у реалности?

Она се врло добро може видети на примеру манастира Високи Дечани од пре само два дана, када су и Европска унија и земље Квинте на челу са Америком врло јасно рекле Приштини шта мисле о њеној "бризи" и спровођењу сопствених закона.

Наиме, тамошње власти су по ко зна који пут опоменуте да примене пресуду косовскох Уставног суда по коме више десетина хектара земљишта припада управо манастиру. Није згорег рећи да је ова пресуда донета још пре неколико година, и да је исто толико Приштина не спроводи.

Али, оно што спроводи јесте покушај прављења магистралног пута управо кроз заштићену зону Дечана, због чега су такође небројано пута опомињани. Радови су онда стајали, па су их поново покретали, и тако у недоглед.

Уз то, манастир Високи Дечани је један од најугроженијих културних добара не само у Европи, него и у свету, јер је забележено више напада на њега, због чега га је УНЕСЦО и ставио на листу светске културне баштине у опасности 2006. године. Такође, Дечани су једини верски објекат и културно добро у Европи које је под сталном војном заштитом (чува га Кфор).

Проблем и са терминима

Овде, међутим, није крај приштинском безобразлуку, па су тако позвали УНЕСЦО и да "прегледају застарелу терминологију", али и захтевали да их у документима не ословљавају као "Аутономну покрајину Косово".

Захтев упућен УНЕСЦО представља само наставак политичких притисака које Приштина годинама уназад врши у намери да присвоји имовину СПЦ и српску културну баштину представи као "косовску".

Министри у косовској влади Доника Гервала и Хајрула Ћеку писали су недавно и организацији "Европа ностра", протествујући што се манастир Високи Дечани налази на списку најугроженијих споменика у Европи и тражећи хитно његово уклањање са ове листе.

И тако, још један покушај прекрајања историје, гледамо уживо, јер безочно фалсификиковање чињеница и својатање српских манастира и цркава Албанцима нису ни најмање страни.

Тако су, пре годину дана снимили документарни филм под називом "Велика српска историјска обмана - како су Срби украли албанску историју", који је приказан на телевизији "Топ канал" у ударном термину, а у коме су целокупну духовну традицију на КиМ прекројили као своју.

Наставак насиља

Брнабићева наводи да Курти у писму о српској културној и верској баштини и манастирима говори као о њиховој култури и верској баштини, такозваном косовском наслеђу.

- То ми говори да не треба да искључимо да ће у коначници они покушати да направе нешто налик на Црногорску православну цркву Мираша Дедеића на територији Косова и Метохије, дакле неку њихову цркву. То је оно на шта смо ми спремни, знамо како да се дипломатским путем боримо против тога - поручила је премијерка.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

Реаговало је Министарство културе и информисања, које је саопштило да је иницијатива да се угрожено културно наслеђе брише са УНЕСКО листе директни наставак насиља којем је ова културна баштина била мета напада и покушаја да се избрише са лица земље.

Они указују да је исказани интерес Приштине за културу у највећој мери мотивисан "политикантском злоупотребом и покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције и баштине на Косову и Метохији".

Они указују да је исказани интерес Приштине за културу у највећој мери мотивисан "политикантском злоупотребом и покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције и баштине на Косову и Метохији".

- У остварењу овог циља Приштина не преза ни од тога да сведе вредност и значај културног наслеђа на прости инструмент за стицање лажног легитимитета уз покушај увлачења дела међународних организација и сцене у своје планове у којима културно наслеђе на Косову и Метохији има само улогу таоца - наводи се у саопштењу министарства.

Владика Теодосије: Покушај присвајања наших цркава

Владика рашко-призренски Теодосије изјавио је данас да талас захтева приштинских званичника да се српски православни храмови на Косову и Метохији изузму из међународне заштите, представља покушај њиховог присвајања.

- Ми смо данас сведоци нечега врло парадоксалног, да други присвајају наше храмове. Зашто то чине? Зато што немају своје и онда им је потребно да присвајају оно што није њихово да би тако градили свој идентитет, да би на тај начин показивали да и они, ето, имају кутуру - рекао је владика у беседи у цркви Светог Николе у Приштини, након литургије коју је служио поводом црквене славе.

"Приштина прикрива своја недела"

Културолог Јован Јањић оценио је да се Приштина у захтеву да се српске светиње на КиМ скину са листе најугроженијх споменика културе традиционално служи лажима да би прикрила своја недела, а албански народ представио искључиво као жртве.

Он је истакао да се потези приштинске власти све више показују као мрља на њиховом образу, али и на њиховој савести, па су зато представници међународне заједнице почели да указују на њихово понашање, односно на уништавање културних добара.

- На тај начин покушавају да их приволе на дијалог, односно да прихвате реалност и да седну за преговарачки сто - рекао је Јањић за "Политику".