Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВО ЈЕ ПРОФИЛ ПАЦИЈЕНТА У ЧЕТВРТОМ ТАЛАСУ КОРОНЕ: Са врата болнице завршавају на ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ

29.08.2021. 07:54
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

Ситуација у болницама је веома тешка

Профил пацијента зараженог у четвртом таласу - млад, невакцинисан, има између 20 и 40 година. Међу њима има оних који су повратници с летовања, али и оних који су присуствовали некој забави. Наравно, не треба генерализовати, али чињеница је да више од 90 одсто пацијената су они који нису примили вакцину.

СТАРО ЖАРИШТЕ ПРЕТИ ДА ПОСТАНЕ НОВО? Нови Пазар у ЦРВЕНОЈ ЗОНИ - капацитети скоро па попуњени, број пацијената расте

СТАРО ЖАРИШТЕ ПРЕТИ ДА ПОСТАНЕ НОВО? Нови Пазар у ЦРВЕНОЈ ЗОНИ - капацитети скоро па попуњени, број пацијената расте

ДА ЛИ ЋЕ ПОВРАТАК У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ ПОГОРШАТИ СИТУАЦИЈУ? Огласио се Др Кон и рекао шта мисли о новим моделима наставе

ДА ЛИ ЋЕ ПОВРАТАК У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ ПОГОРШАТИ СИТУАЦИЈУ? Огласио се Др Кон и рекао шта мисли о новим моделима наставе

ПРАВА ЈЕСЕН И ДАНАС У СРБИЈИ: Хладно и кишовито, понегде пљускови, а ево када нам се враћа Сунце

ПРАВА ЈЕСЕН И ДАНАС У СРБИЈИ: Хладно и кишовито, понегде пљускови, а ево када нам се враћа Сунце

Директорка ковид болнице др Татјана Аџић Вукичевић каже да је ситуација у болници веома тешка и напета. Према последњим подацима има 352 пацијента, од чега је 47 у јединицама интензивне неге, интубирано 22.

Завршавају одмах на интензивној нези

- Толико је напета ситуација да смо отворили зграду Ц, Зграда Б је скоро попуњена осим кревета у јединицма интензивне неге. Углавном се ради о младим невакцинисаним особама, највише мушког пола, између 20 и 30 година, потом следе они измђу 40 и 50 и на крају они између 30-40. Клиничке слике су веома тешке. Сваки други или трећи примљени болесник захтева моменталну примену кисеоника, људи су изнурени, боре се за ваздух, имају температуру. Никада до сада, ни у једном таласу нисмо овако нешто имали. Преко 20 одсто њих моментално захтева по пријему интензивну негу - каже др Аџић Вукичевић.

У Батајницу свакога дана стигне у просеку око 40 пацијента, што је исто као и у данима отварања болнице. Више од 90 одсто случајева хоспитализованих нису вакцинисани, појашњава др Аџић Вукичевић, и додаје апели и напори лекара током свих претходних месеци да се грађани вакцинису, нису уродили плодом.

- Да смо наставили да се вакцинисемо онако како смо почели, онаквим темпом, до овако тешке ситуације, какву данас имамо, сигурно не би дошло. Најтежи су управо најмађи пацијенти, већина је на машинама са високим протоком кисеоника, преко 30 литара у минути и тако данима. Велики број је на маскама за неинвазивну вентилацију, а најтежи су интубирани. Интубација сама по себи носи ризик низа компликација, пре свега секундарних инфекицја опасних по живот, настанка сепсе, због чега се примењују антибиотици најширег спектра дејства - објашњава директорка болнице у Батајници.

Отказивање бубрега, инфаркти...

Како каже пацијентима отказују бубрези, морају да иду на хемодијализу. Један број болесника има спонтана крварења у разним органима, због чега готово сваког другог или трећег дана имају и хитне операције.

- Други део болесника има инфаркт срца, због чега се раде хитне интервенције у ангиосалама и пласирање стентова. Имамо и две труднице. За предоминацију мушког пола, претпостављам да је задужена генетика и сама својства вируса да је пријемчивији за мушки, него за женски пол. Бар је то одлика овог делта соја. За разлику од претходно здравих мушкараца који оболевају у овом таласу, ситација код жена је другачија, оне имају придружене болести као што су шећерна болест, артеријска хипертензија, малигне, реуматолшке болести и гојазност. Гојазност је највећи непријатељ и у мушком и у женском полу - објашњава докторка за „Блиц“.

Како је ситуација тешка, а пацијенти, углавном млади пристижу, она има јасну поруку, „вакцинација“.

- Моја порука нашим грађанима јесте да се што пре вакцинишу да носе маске и да се понашају одговорно. Ово је једино сто можемо да урадимо како бисмо спасили своје и животе својих најмилијих. Здрави људи имају хиљаду жеља, а моји болесници у Батајници само једну, да оздраве. Помозимо себи и њима - апелује директорка болнице у Батајници.

Зашто су најугроженији мушкарци?

Зашто баш мушкарци пуне болничке кревете, још није сасвим јасно. Могуће је да се ради о томе да су жене одговорније у односу на њих.

Вирусолог проф. др Тања Јовановић, чланица Кризног штаба, каже за „Блиц“ да је код делта соја примећено да је он заразнији, да се брже преноси, и да пре свега „тражи“ невакцинисане. Зашто су баш мушкарци ти који су претежно у болницама, професорка Јовановић додаје, да са стручне стране посматрано, објашњење у овом тренутку не постоји.

- Евидентно је да напада млађе људе. Ја стварно не знам, нигде нисам наишла да прочитам зашто код мушкараца, али је заиста примећено да се чешће мушкарци хоспитализују, али нисам наишла на тај податак да има нека студија о томе који су мушкарци у питању, које коморбидитете имају, да бисмо имали тачан податак код ког узраста се јавља, и зашто - објашњава професорка.