Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРОГНОЗЕ СУ ТАКВЕ ДА НЕ СМЕМ НИ ДА ИЗГОВОРИМ" Др Глигић: Потребне су године да упознамо вирус

16.10.2020. 10:41
Пише:
Србија Данас/РТС
Dr Ana Gligić
Др Ана Глигић / Извор: Фото: YputubePrintscreen/Al Jazeera Балканс

Да бисмо упознали коронавирус са свих страна биће потребно неколико година, али извесно је да га нећемо искоренити, рекла је др Ана Глигић.

Према њеним речима, прогнозе су од почетка биле лоше, али су се и потврдите. Постоје два пута: или пустити да се становништво инфицира или примити вакцину.

Др Ана Глигић рекла је по избијању епидемије да се короне никада нећемо решити, али да ће се свести на неку меру. Она каже да се њено мишљење о томе није променило и да је вирус веома незгодан по начину преношења.

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Ношење маски обавезно сада и на отвореном

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Ношење маски обавезно сада и на отвореном

НЕСТОРОВИЋ ПОНОВО ПОДИГАО ПРАШИНУ: "О пандемији говоре лекари са неименованих факултета, нема дијалога"

НЕСТОРОВИЋ ПОНОВО ПОДИГАО ПРАШИНУ: "О пандемији говоре лекари са неименованих факултета, нема дијалога"

ОГЛАСИО СЕ ИВАНУША: "Епидемија у Србији поново букти, важно је уводити рестриктивне мере на време"

ОГЛАСИО СЕ ИВАНУША: "Епидемија у Србији поново букти, важно је уводити рестриктивне мере на време"

 - Овај вирус ме је изненадио са дугим трајањем у односу на искуства која имам са оваквим врстама вируса. Очекивала сам да ће много пре бити завршена ова епидемија. Међутим, гледајући у резултате које смо публиковали са другим сличним вирусима, видела сам да је и са другима то трајало дуже него што сам ја предвиђала. Овај вирус је једна велика непознаница са много особина које су неуобичајне за вирус. И то је довело до тога да се појавио у епидемијској и пандемијској форми - каже она.

Она објашњава да се овај вирус показао веома незгодан по начину преношења и да ништа нисмо знали о њему, а он је био ту негде.

- Нисмо знали начин преношења у спољашњој средини. Сад је познато да постоје сви начини преношења, осим што не знамо да ли постоји алиментарни пут преношења, а то значи да га уземемо са храном. То је разлог зашто имамо тако велики број случајева. Резултат његове контагиозности је велики број случајева и непрестано враћање и појављивање великих пикова ове епидемије - каже Глигић.

-  Или ћемо се прокужити горе-доле, а сваки пут је становништво све више прокужено или ћемо узети вакцину. Неколико вакцина је већ у завршним фазама. Нама остаје да пустимо да будемо инфицирани природним путем или да примимо вакцину. Наравно, да држава нема рачуна да пусти да се ми прокужавамо него треба да се вакцинишемо и заштитимо. Вакцине о којима се до сада причало имају задатак да зауставе епидемију и пандемију. Направљене су на специфичан, не класичан начин. Циљ је зауставити епидемију, па онда правити класичну вакцину пошто се короне нећемо решити. Кад су ме на првом интервјуу питали шта мислим о корони и колико ће трајати, ја сам рекла имам неке информације из литературе да су прогнозе грозне, али не смем да их изговорим. Тачно је тако било као што су предвиђали. Корона има пуно, они су ради лакшег изучавања подељени у четири рода, према томе корона нас окружује, има је у домаћим животињама, све животиње имају своју корону. Ова корона је настала скоком из природе и дошла на неприродне ћелије, а то је човек. Постала је патогена и преносива - објашњава докторка. 

Ana Gligić
Ана Глигић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Nova С

Она каже да има податак да су у Русији направљене још две вакцине. 

- Једна је направљена у Колцову, институту у Сибиру, која је атенуирана, а то значи да је направљена од оног вируса против кога се боримо, али га у лабораторији под оређеним условима присилимо да ослаби и на тај начин добијемо атинуирану, живу вакцину. За такву вакцину потребна су опсежна истраживања на хуманој популацији, прво на животињама - каже она. 

Она сматра да су осетљиви на корону, а све зависи од имунитета и додаје да старији имају израубован имуни систем и он не може да реагује као код деце. Глигић се подсетила на време када је била епидемија вариоле вере и рекла да су тада могли да пронађу извор инфекције. 

- Тада је било 500 умрлих од вариола вере у свету. То је побуђивало велику пажљу, ми смо били умрежени у светску мрежу лабораторија које су биле спремне да у сваком моменту поставе дијагнозу. У сваком тренутку смо могли да нађемео извор инфекције, а кад је дошла вариола, ми смо потврдили да су свих осам материјала позитивни. Ми смо знали да је на помолу јако велика епидемија. Ми смо је у рекордном року заиуставили и доста ствари из те епидемије можемо сада применити на корону. Има сличности између вариоле и короне. Мајка у Нишу је умрла на порођају, дете је остало живо. Из вариоле имамо такву ситуацију. Из пупчаника бебе имали смо антитела, дакле, природа се побринула да врста не изумре - објашњава она. 

- Не знамо истинско порекло овог вируса, треба прво добро да га упознамо. Ми само знамо да је резервар у природи слепи миш. Не знамо ко је био преносилац на људе. То ће се знати за неколико година. Остаје да се виде вирусолшки резултати како бисмо га упознали са свих страна, али извесно је да га нећемо искоренити - закључује др Ана Глигић.