Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Острога Ми је дрег краљица Прајда, а ми смо пробали да откријемо ко се крије иза шминке и хаљина (ФОТО)

17.09.2018. 19:20
Пише:
Србија Данас/Ј.Тадић/Ј.Милутиновић
Ostroga Mi
Острога Ми / Извор: Србија Данас

Људи имају различита мишљења о ономе што ради

На Паради поноса у Београду јавност је могла да види мноштво припадника ЛГБТ заједнице како поносно корачају престоницом изражавајући свој став или револт према друштву у којем живе. Ипак, нико од нас није се нашао иза кулиса и разговарао управо са онима који су срж саме поворке и због којих су многи изашли из своја четири зида и решили да промене свест. Она је Острога Ми и носи титулу краљице, а за наш портал ексклузивно је открила шта значи бити почасни гост параде и дрег краљица.

- Ја нисам транс особа, нити се тако изјашњавам. Ја сам дрег краљица, а дрег је пре свега уметнички покрет. Дрег није родни идентитет, није начин на који се људи изражавају као мушко или женско, већ је то један уметнички вид, као што је сликање. То је начин на који се изражавам. Лик Острога је  креативни начин на који се изражавам, као неки револт и бунт друштву. Она је у потпуности мој оригиналан лик, који је у супротности мени ван дрега. Ја, као особа и Острога као лик, апсолутно немамо никакве везе - каже наш саговорник.

Јавности је позната као Острога Ми, што за многе може означавати неки вид провокације или исмевања верника и њихових убеђења. Међутим, прича о пореклу њеног уметничког имена далеко је од било какве иритантности и понижавања религиозних људи.

- Занимљиво је порекло мог уметничког имена. Пријатељ ми је дао то име, јер сам ја из Црне Горе, а доле код нас није баш прихватљиво ићи на Прајд и изјашњавати се о LGBTQ заједници. А ја сам желела да идем и када сам ишла на Прајд, рекла сам родитељима да идем под Острог да се молим Богу, јер потичем из веома религиозне породице. Иначе сам и сама веома религиозна особа и поштујем цркву и све религије. Ово што радим је оно што волим, иако многи мисле да је то спрдња, мени је тада Острог стварно помогао, тако што ме је заштитио. Бог ми је био заштита када сам отишла на тај Прајд у Подгорици, сачувао ме је и родитељи ништа нису сазнали, а мени се ништа није десило – рекла је Острога присећајући се одласка на први Прајд у свом животу и настанка свог псеудонима.

Ostroga Mi
Острога Ми / Извор: Србија Данас

О проблемима и непријатностима које су припадници ЛГБТ заједнице доживљавали само је слушала, али се са таквим стварима није сусретала. Осим лоших речи понеких људи, ништа јаче од тога није осетила у свом животу. Ипак, схвата да људи имају различита мишљења о ономе што ради.

- За сада нисам имала проблема ни са именом, ни са својим уметничким изражавањем. Већина људи који знају Острогу, јесу људи који су информисани о дрегу, који то разумеју и схватају да је то буквално глума. Дакле, ја глумим једну улогу као да сам у серији. Неко ће то да схвати као цинизам, иронију, на свој неки начин, тако да је могуће да схвате и као провокацију, али то је једноставно мој начин да се изразим. Проблема унутар заједнице никада није било, али људи генерално немају баш лепо мишљење. Мој друг који је стрејт и веома религиозан, мени каже да све схвата, тај мој лик, али да заобиђем веру. Ипак, ја мислим да уметник не би требало да заобилази ишта, нити да се прави било какав пардон око било чега - каже Острога.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Наступи ове дрег краљице проткани су плесом, певањем, али и оним што је наследила од мајке, а то је мало магијских вештина, којима интригира публику. Залаже се за свет испуњен љубављу, јер на злураде коментаре нема када да обраћа пажњу.

- Наступала сам на разним местима и нисам имала проблема. На наступу у Дому омладине били су и родитељи са децом од пет, шест година, ништа ми лоше нису говорили, напротив, доводили су децу да се фотографишу са мном, да причамо, да се дружимо, јер ја умем и да гатам, гледам у тарот, у длан и то им је занимљиво. Људи су веома заинтересовани за Острогу и генерално добијам позитивне реакције, има и негативних, Боже мој, али трудим се да их не чујем, јер зашто бисмо ширили мржњу кад можемо да ширимо љубав. Никога не мрзим, те тако не видим разлог зашто би неко мене мрзео, јер када ме упознају и то се промени - рекла је Острога у разговору за наш портал.

Ostroga Mi
Острога Ми / Извор: Србија Данас

Дрег заједница позната је још из седамдесетих година прошлог века, када су се на улицама Њујорка дрег квинсице први пут прошетале у свом стилу облачења. Иза лика дрег краљице крије се мушкарац који се облачи у женску одећу и имитира жене ради забаве шире публике. Њихова заједница функционише као мала породица у којој су сви повезани.

- У дрег свету постоје мајке и оне су као нека врста ментора. То још датира из Њујорка где су биле велике побуне, када су децу избацивали на улице јер су геј, транс или томе слично. Онда су постојале те мини заједнице које су се звале хауси, који су представљали породицу за ту одбачену децу. Срећом, сада нема толико много таквих случајева, али постоје та менторства унутар заједнице, где старија дрег краљица, када дође нека нова и млађа постаје њена мајка, тј. ментор. Ја имам своју ћерку у заједници и ја сам јој материнска фигура, која је саветује, како да се шминка, обуче, како да створи илузију женствености - објашњава Острога.

На питање ко се крије иза лика и дела Остроге, одговор који смо добили био је више него мистериозан. Живот младића иза шминке и хаљина остао је права непознаница. Ипак, оно што се може закључити јесте да Острога када скине одору постаје обичан грађанин, којег смо ко зна колико пута срели на улици ни не знајући о коме се ради.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Ко сам ја кад нисам Острога је тајна. То скоро нико не зна. Врло мало људи је упознато са тим. Водим најобичнији живот, нисам популаран, не познаје ме много људи, баш сам један просечан дечак којег нико на улици не би приметио и рекао да је то неко ко ради овакве ствари. Нисам ни гламурозан, нити се сређујем, баш сам, што би се рекло, траљав - открива Острога.

Дрег краљице неизоставни су део оваквих парада и оне на њима наступају као играчице и плесачице. Острога Ми објашњава нам да је њихова улога на Паради у Београду иста и да су ту сви срећни и супер се проводе, као и да нема раскола међу ЛГБТ заједницом у Србији.

- Не знам много о расколу међу ЛГБТ заједницом. Нисам толико у активизму и не знам чиме се баве све те организације, али мислим да је у реду и одвојено што постоје два Прајда, кад већ не могу заједно. Људи би требало што чешће овако да славе, јер кад могу људи у свету тако и да то не буде никакав простест, већ прослава, што не би могло да буде и код нас. Пошто не наступају заједно, људи мисле да су међусобно посвађани, али ја не верујем да је то истина. Боре се за исте циљеве, само бирају различите начине да то остваре - закључује Острога.