Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Ево које новине очекују наставнике и ђаке, прва недеља другачија од свих досадашњих

01.09.2023. 07:15
mala matura
мала матура / Извор: Профимедиа

Школу уписује 65.000 првака и 760.000 осталих ученика основних и средњих школа

Данас почиње нова школска година, а неки ђаци нестрпљиво чекају да заузму места у својим школским клупама. Од ове школске године најављене су многе новине на које ће школарци и њихови наставници морати да се привикну. Већ прва школска недеља биће другачија од свих досадашњих.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ОТКРИВА КАКО ДА ОБУЧЕТЕ ВАШЕ ДЕТЕ ЗА ПРВИ ДАН ШКОЛЕ: Све зависи от тога да ли је ПРВА ИЛИ ДРУГА СМЕНА!

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ОТКРИВА КАКО ДА ОБУЧЕТЕ ВАШЕ ДЕТЕ ЗА ПРВИ ДАН ШКОЛЕ: Све зависи от тога да ли је ПРВА ИЛИ ДРУГА СМЕНА!

"РИТА ОРА ДА ИДЕ НА ЧАСОВЕ ГЕОГРАФИЈЕ!" Момак који је певачици дао српску заставу открива шта стоји иза целог догађаја (ВИДЕО)

"РИТА ОРА ДА ИДЕ НА ЧАСОВЕ ГЕОГРАФИЈЕ!" Момак који је певачици дао српску заставу открива шта стоји иза целог догађаја (ВИДЕО)

ХОРОР У СМЕДЕРЕВУ: У нерегистрованој одгајивачници мучио псе, а тек је полиција открила шта им је све радио ВИШЕ ОД ТРИ ГОДИНЕ

ХОРОР У СМЕДЕРЕВУ: У нерегистрованој одгајивачници мучио псе, а тек је полиција открила шта им је све радио ВИШЕ ОД ТРИ ГОДИНЕ

Школу уписује 65.000 првака и 760.000 осталих ученика основних и средњих школа, а министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да школе спремно дочекују ученике и да ће ђаке убудуће обезбеђивати полицајци, те да ће се посебна пажња посвећивати неговању људских вредности.

Према њеним речима, прва радна недеља биће тематска недеља, а теме ће бирати ученици и наставници, у зависности од узраста ученика и креативности наставника.

- Ради се о сугестији да првог радног дана деца разговарају са својим учитељима и наставницима о програму образовно-васпитног рада, али и о нечему што је још много важније - о томе колико праве људске вредности треба током школовања и школске године да се уграде у личност сваког детета и на који начин деца и наставници мисле да то треба урадити - истакла је министарка.

Након прве недеље у којој ће бити на известан начин и приближавање деце наставницима, иде друга недеља у којој треба да се процени ниво дотадашњег школовања и знања и то без икаквог оцењивања.

Како је истакла, читава година ће бити година едукације и психо-социјалне подршке за све оне којима је потребна. У школама ће се налазити психолози и педагози који ће у тимском раду са наставницима и родитељима омогућити да деца са посебном психо-социјаном потребом буду детектована и да се са њима посебно ради.

Такође, реализоваће се заједнички програм Министарства просвете и МУП-а под називом "Заједништво и безбедност кроз школовање и одрастање" који предвиђа да саме патроле полицајаца у околини школе буду у већем броју.

Распуст

Оно што ће нову школску годину разликовати од претходне осим наведених измена јесте и јесењи распуст, али и два дана одмора мање.

Први распуст ђаке на територији Србије чека већ у новемрбу, за Дан примирја у Првом светском рату и трајаће читавих пет дана - од 8. до 12. Претходне године то није био случај, те су ђаци за овај празник добили само један слободан дан. Ипак, ђаци у Војводини не могу да се радују овом предаху, јер јесењи распуст није укључен у њихов календар.

Зимски распуст почеће као и сваке године 30. децембра и трајаће до 22. јануара. Мало другачија ситуације поново чека ученике из Војводине. Као и увек, они ће на распуст отићи нешто раније, због католичког Божића  23. децембра, али ће се и раније вратити у школске клупе, односно, 15. јануара. 

У фебруару се обележава Дан државности Србије, а распуст трајати од 15. до 18. фебруара, а овога пута исти распоред чека и ђаке из северне покрајине.

Пролећни распуст обухватиће Први мај и Васкрс, док раније то није био случај. Управо зато, ђаци су 2022/23. године имали распуст од 11 дана са викендима и одмор због Првог маја. Укупно, 5 дана више. Војвођани ће, са друге стране, имати распуст из два дела, што је уједно и највећа разлика. Они ће због католичког Ускрса имати одмор од 28. марта до 3. априла, а затим од 1. маја па до 6. маја, укупно, 13 дана.

Следеће године, ђаци ће последњи дан у клупама дочекати нешто раније него ове, те ће већ 14. јуна почети распуст за основце, док ће се полагање мале матуре организовати од 17. до 19. јуна. Када је реч о средњошколцима, друго полугодиште се завршава у петак, 21. јуна.

Нове обавезне наставне активности

Највећа новина ове године за ђаке у свим школама у Србији јесте усвајање новог предмета. Министарство просвете послало је школама смернице међу међу којима се налази нова слободна активност за ученике од петог до осмог разреда основних школа - врлине и вредности као животни компас.

Предмет ће укључивати разговор о темама које би сваки нормалан човек издвојио, као што су породица, здравље, образовање, мир, али ће наставник имати слободу да се бави и другим вредностима. На овом предмету неће бити писмених и контролних, већ је замишљен да се разговара на разне провокативне теме, да се доводе гости, да се размењују искуства, погледа филм, заузму различите позиције.

У питању су слободне активности које ће бити уврштене у списак старих које су подељене по разредима, а школе морају да изаберу три слободне активности од којих ђаци бирају једну коју ће обавезно похађати. За Telegraf.rs је објашњено да ће ученици једну од изабраних активности похађати једном недељно, а новина је да је њихово присуство на тој настави обавезно. Ипак, оцене ће бити описне и неће улазити у просек.

Усвојен сет просветних закона

Сетом просветних закона које је на седници усвојила Влада Србије систем образовања биће у значајној мери унапређен, посебно када је реч о превенцији и реаговању на насиље у установама образовања.

Влада је усвојила сет просветних закона који предвиђа да оцена из владања улази у просек.

Законским решењима које је усвојила Влада Србије предвиђено је и смањење броја ученика у одељењу од следеће школске године на максимално 28 ђака.

Још једна од измена једна од измена и допуна закона предвиђа да се рок за почетак спровођења државне матуре помера за школску 2025/2026. годину.