Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПСИ НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉИ ИЛИ СМРТНИ НЕПРИЈАТЕЉИ? Ово никако немојте да радите када помислите да ће вас напасти

18.05.2022. 22:49
Пише:
Србија Danas/Informer.rs
psi,lutalice,Beograd
пси,луталице,Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Потребно је сагледати ширу слику

Девојку из Прешева узуједао чопор паса након чега је због стравичних повреда оперисана у УКЦ ''Ниш''. Власник два питбула у Панчеву који су жени откинули руку, осуђен је на пет година затвора зато што је своје псе у категорији ''опасан пас'' држао супротно прописима. На Вождовцу се у парку питбул сјурио на игралиште и трогодишњег дечака ухватио за ногу, тако су једва успели да га извуку из његових чељусти.

ХОРОР НА ЈУГУ СРБИЈЕ: У дворишту породичне куће ухваћен ОГРОМАН СМУК - дуго није виђена оволика змија

ХОРОР НА ЈУГУ СРБИЈЕ: У дворишту породичне куће ухваћен ОГРОМАН СМУК - дуго није виђена оволика змија

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК! Чувени метеоролог открио какво ће време бити до краја маја

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК! Чувени метеоролог открио какво ће време бити до краја маја

"ВЕЛИКИ" ШМЕКЕРИ: Момци из Новог Сада давали оцене девојкама - сто, кафана и празне кригле пива оличење сељачизма (ВИДЕО)

"ВЕЛИКИ" ШМЕКЕРИ: Момци из Новог Сада давали оцене девојкама - сто, кафана и празне кригле пива оличење сељачизма (ВИДЕО)

Ово су само неки од новинских наслова који су узнемирили јавност. Дуња Ковач, доктор ветеринарске медицине и бихејвиориста (бави се поремећајем понашања паса и мачака) објаснила је зашто се јавља агресија код паса и колико је човек за то одговоран.

- Појам агресија није симптом, већ је скуп неколико различитих видова понашања и реакција које могу, али и не морају да доведу до угриза. Када кажемо агресиван вид понашања, то значи да пас режи или скаче или шкљоца вилицом. Угриз је једна од опција шта пас може да уради - каже др Ковач.

''Психологија групе''

Код понашања свих живих бића, каже др Ковач морамо да гледамо контекст ситуације, јер сви се понашамо у односу на ситуацију и оно што нам долази као спољашњи надражај.

Другим речима, често је понашање животиња последица другог узрока или неког другог стимулуса. Ниједна животиња не може да се понаша ван контекста спољашње средине. Зато мора да се сагледа због чега је пас нешто урадио.

Pas izujedao devojčicu
Пас изуједао девојчицу / Извор: Профимедиа

- Један од најјачих фактора који утиче на понашање животиње је, управо човек и његово деловање. Група паса је засебна научна област  која се назива ''психологија групе'' паса и која проучава понашање паса у групи - наводи др Ковач.

То није исто као и понашање појединачних паса. Наиме, када је реч о групи паса, др Ковач објашњава да у том случају постоји пораст енергије и андреналина.

Када један пас крене нешто да ради, онда га и други следе иако не знају зашто онај први то ради. Ако први пас крене да лаје јер га је нешто уплашило или му је засметало, он је имао разлог, те се брани неким видом агресије (било лајањем, било режањем, било шкљоцањем вилице или покушајем угриза). Други пси исто то почну да раде, међутим они немају разлог као такав, већ феномен ''груписања'' - наводи др Ковач.

Пси нису зли

Нажалост, у друштву постоји проблем паса на улицама. Они су често уплашени, истраумирани, али и гладни. Зато вијају децу са ужинама и људе по пијацама.

- Најлошије је када људи када почну да млате стварима или почну да беже, јер животиње реагују на брзе покрете, пошто им је то остало у мозгу као предаторска секвенца када су били ловци, док су сада стрвинари - прича др Ковач.

doberman
доберман / Извор: Профимедиа

Она додаје да пси, иако су се груписали око неке особе, они нису зли, јер њима није у циљу да истребе човечанство, њима човек није храна.

Ево како се треба понашати у тој ситуацији, посебно ако се особа иначе плаши паса.

Псе треба тада игнорисати и мирно проћи поред њих, не треба их ни гледати. Према светској статистици, они се у 80 одсто случајева разиђу. У оних 20 одсто долази до другачијег исхода, уколико смо загазили на територију где куја има негде у жбуну штенце, па их брани или зато што им је у близини извор хране (тада они бране територију). Нешто су нашли, а ми пролазимо и зато смо уљез - истиче др Ковач.

Како изабрати пса

Што се тиче избора пса, треба водити рачуна о нашем стилу и начину живота.

Нису све расе исте, као ни људи. Неки људи су флегматици и воле да гледају телевизор, не воле да се шетају, већ да седе по клафићима и испијају кафе. Зато бирајте исте такве расе паса који воле да се излежавају поред вас, које не воле да трче, нису спортске и ловне расе, већ су пси за пратњу који су навикли да леже на ''розе'' јастуцима. Уколико сте спортски тип, енергичан, возите бицикл, бирајте спортске расе које могу да трче уз вас и који воле авантуру - саветује ветеринарка.

pas
пас / Извор: Профимедиа

Још једна од предрасуда је да људи имају предрасуду да велики пси нису за стан. Напротив, како каже др Ковач такви пси су изузетно мирни и не лају, док је за мале ''лајавце'' кућа прикладнија. 

- Направите свој психолошки профил и читајте о темпераменту и карактеру тих раса, те на основу тога изаберите пса. Јако је битно прво спознати самог себе пре избора пса - подвлачи др Ковач.

Породичан пас

Када се каже ''породичан пас'' мисли се да је добар са децом, да воли да живи у групи и да ужива у породичним активностима. Један од таквих паса је бернски планински овчар, који је превазишао златног ретривера по том питању и често се каже да је створен за породицу. Уколико одраста са пуно љубави и разумевања и пажње  и са децом, израсте у предивног породичног пса. Уколико је изолован и није адекватно третиран добиће се психички нестабилан пас. Често се каже да одгој уме да превагне генетику.

Васпитавање пса значи на првом месту да се поштује природа те животиње и да се зна по којим принципима пас генерално учи као врста и каква му интеракција одговара. То је ''двосмерна улица'', каже др Ковач.

- Није небитно шта ми радимо, а да је битно само како се пас понаша. Напротив, ми морамо да дамо нешто добро да би добили добро. То је циљ. Васпитавање се ради позитивним асоцијацијама, мотивацијама, морамо у псу да пробудимо жељу да нас слуша, гледа и да има фокус на нас,као и  да жели да изврши неку  команду - вели др Ковач.

Она додаје да се жеља буди лепим стварима, а не кажњавањем. Кажњавањем се буди страх. Питање је да ли желимо да нам пас буде васпитан из жеље или нас послуша из страха како не би добио ћушку. Али, добро васпитан пас није исто што и истрениран пас. Васпитан пас је пас који уме да се лепо понаша ван команди, а добро истрениран је онај који зна команде, а ван команди је често разуздан.

Васпитање уз правилну комуникацију

Добро васпитани пси умеју да се понашају 24 сата дневно. А васпитање се постиже правилном комуникацијом, а не командовањем. Тако да наш говор тела, наша интонација, како се опходимо са псом 24 часа дневно дефинише његово васпитање касније.

Сваки пас има своју намену

Колико си тачне приче о разлици међу псима у интелигенцији, др Ковач наводи да не може да се кажемо да ли је доберман интелигентији од рецимо бигла.

- Свако је у свом рангу интелигентан. То би било као када би поредили да ли је интелигентнији врхунски физичар или математичар. Исто је и са псима. Сваки пас има своју намену, али за неку другу намену та раса ће бити ''глупава'' јер неће моћи да извршава тако лако задатке за које није стварана - истиче др Ковач.

Зато су те ранг листе више забава и немају научну основу, додаје наша саговорница. Спортске и ловне расе су високо котиране, јер су научене да раде и извршавају команде и много лакше усвајају ново. За разлику од пса за пратњу (померанци, шпицеви, малтезери, бишони) нису стваране за рад, него да буду друштво човеку и да седе поред њега. Оне немају толико упаљених ''лампица у глави'' и доста их је тешко покренути, објаснила је ветеринарка. 

Одгајивачи не жале новац

Цене паса се крећу до стотине хиљада еура. Полиција и војска често купују добро истрениране псе, који коштају 100.000-120.000 еура. Има полицијских паса од 90.000 еура и то су пси који су већ истренирани за неку намену. Постоје и кућни љубимци из шампионских легала који продају по цени од 6.000 до 10.000 еура код нас. То су одличне крвне линије. Одгајивачи не жале новце.

- Волим да мислим да су пси најбољи човекови пријатељи. Пас је увек ту за нас и увек ће нас дочекати, махнути репом и чак ће се пробудити да ми нам дао шапу уколико то затражимо од њега. Мачку нећете видети два дана, а камоли да вам да шапу. Деца се уче да је приородно станиште жирафе Африка, тигра Индонезија, док је природно станиште пса уз човека. Пас је друштво човека. Пси нас не осуђују и нуде нам безусловну љубав и некада нам је лакше да причамо са псом, јер нас не осуђује - закључила је докторка.