Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПТИЧЈИ ГРИП КОСИ БАЛКАН! ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: ШЕСТ ЖАРИШТА У СРБИЈИ! Смртоносна опасност на корак од наше границе, земље око нас у ПАНИЦИ!

18.11.2023. 08:02
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Ptičiji grip
Птичији грип / Извор: Профимедиа

Додаје се да подтипови Х5, Х7 и Х9 вируса инфлуенце А редовно узрокују клиничку манифестацију болести код домаће живине, а подтипови Х5 и Х7 су посебно патогени за кокош и ћурке.

У току ове године у нашој земљи је откривено 6 жаришта птичијег грипа Х5Н1, којег има у малтене свим земљама у нашем окружењу, и у Европи. 

ВРЕМЕНСКИ ШОК! Нестабилан викенд у Србији - Киша, снег и ЖУТИ МЕТЕОАЛАРМ! Да ли нам стиже ЗИМСКИ ХАОС до понедељка?vremenska prognoza

ВРЕМЕНСКИ ШОК! Нестабилан викенд у Србији - Киша, снег и ЖУТИ МЕТЕОАЛАРМ! Да ли нам стиже ЗИМСКИ ХАОС до понедељка?

ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ЉУБАВИ, КАКВА ГОД ОНА БИЛА: Ову молитву изговорите вечерас и откријте вашу сродну душу, само ће вам се показатиcrkva

ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ЉУБАВИ, КАКВА ГОД ОНА БИЛА: Ову молитву изговорите вечерас и откријте вашу сродну душу, само ће вам се показати

ПОЧЕЛО ЈЕ! СРПСКА ПЛАНИНА ПОД СНЕГОМ! Температура нагло пала, дува снажан ветар, у току су јака мећава и вејавица! (ФОТО/ВИДЕО)Zlatar

ПОЧЕЛО ЈЕ! СРПСКА ПЛАНИНА ПОД СНЕГОМ! Температура нагло пала, дува снажан ветар, у току су јака мећава и вејавица! (ФОТО/ВИДЕО)

Високопатогени сој вируса Х5Н1 се може пренети на људе, стога је најбитније избегавати било какав контакт са дивљим птицама.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде прогласила је заражена и угрожена подручја на територији општине Бачка Паланка авијарном инфлуенцом, високо патогеним сојем вируса Х5Н1 услед којег је лабуд у парку природе Тиквара угинуо.

Са друге стране, Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је крајем октобра да је Румунија пријавила избијање високо патогеног соја птичијег грипа Х5Н1 међу живином на југу земље, где је угинуло 28 птица. 

Вирус је откривен међу 120 јединки живине у селу Тиганешти у близини границе са Бугарском.

Осим панике која расте у Румунији, птичјег грипа има и Мађарској, Бугарској, Хрватској...

Овај цисокопатогени сој вируса Х5Н1 се може пренети на људе, стога је најбитније избегавати било какав контакт са дивљим птицама.

- Авијарна инфлуенца (АИ) је веома контагиозна заразна болест, изазвана вирусима инфлуенце типа А. Резервоар и вектор вируса авијарне инфлуенце представљају одређене врсте миграторних дивљих птица (гуске, патке, лабудови), чије је станиште везано углавном за водена станишта (мочваре, језера, баре, реке). Неке од ових врста не показују клиничке знакове болести. Миграторне птице могу пренети вирус на огромна растојања (па и интерконтинентална) и тако вршити значајан утицај на биоценозу одређених регија. Такође, оне могу бити извор инфекције за неке аутохтоне врсте птица станарица, околну дворишну живину, друге домаће животиње - свиње и човека - објашњава се у тексту на сајту Управе за ветерину.

Додаје се да подтипови Х5, Х7 и Х9 вируса инфлуенце А редовно узрокују клиничку манифестацију болести код домаће живине, а подтипови Х5 и Х7 су посебно патогени за кокош и ћурке.

- Високо патогени сојеви вируса могу нанети огромне директне и индиректне економске штете фармама живине, с обзиром да морталитет може бити и близу 100 одсто.  Код појединих подтипова високо патогених вируса авијарне инфлуенце, забележено је преношење и на друге врсте сисара, као и на човека (Х5Н1 и др.). Могућност изазивања болести код човека овој болести даје и јавно медицински значај.

Епизоотиолошка ситуација авијарне инфлуенце у дужем временском периоду је неповољна, како у свету, тако и у Европи и региону.

У претходном периоду болест је установљена у Пољској, Словачкој, Чешкој, Украјини, Немачкој, Холандији, Италији, Аустрији, Великој Британији, Шведској, Швајцарској, Финској, Ирској, Литванији, Естонији, Кипару, Француској, Белгији, Данској, као и у суседним државама Румунији, Мађарској, Бугарској и Хрватској.

С обзиром на то да је болест широко раширена Управа за ветерину организовала је праћење кретања и контролу АИ на подручју целе територије Србије кроз мониторинг, узорковање код дивљих птица и живине ради дијагностичких испитивања у циљу ране дијагностике и спречавања ширења ове заразне болести.

- Укупно је у 2023. години у Србији регистровано је 6 жаришта АИ код дивљих птица, при томе нису забележени слушајеви код домаће живине и на комерцијалним фармама.  

У случају да се негде потврди болест, Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси решење којим се проглашава заражено подручје у полупречнику од најмање 3 километара и угрожено подручје у полупречнику од најмање 10 километара од жаришта, односно од места појаве болести и којим су прописане и наложене одређене контролне мере у складу са прописима.

- На целокупном зараженом и угроженом подручју, континуирано се врши попис, опсервација и контрола здравственог стања живине на свим газдинствима, као и здравствени надзор дивљих птица на њиховим стаништима.

Спровођење активног и пасивног надзора, односно контроле здравственог стања живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање директног и индиректног контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мера на газдинствима су основне превентивне мере које се предузимају у циљу спречавања појаве и ширења ове заразне болести.

Високопатогени сој вируса Х5Н1 се може пренети на људе, стога је најбитније избегавати било какав контакт са дивљим птицама.

Мере превенције:

- Прање руку

- Лична заштитна опрема

- Дезинфекцију возила и опреме

- Затварање птица и живине

- Уклањање остатака хране који могу привлачити дивље птице

- Ограничење кретања на газдинство са живином и са њега

- Прописно уклањање лешева живине

- Сузбијање штеточина -

- Избегавање кретања у стаништима дивљих птица које потенцијално могу бити носиоци узрочника болести као и контакта са лешевима угинулих дивљих птица

- У случају примећене промене здравственог стања код живине или птица које је праћено повећаним угинућима, потребно је обавестити ветеринара ради благовременог предузимања даљих неопходних мера.