Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУНКТ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ ЈЕ ЗАТВОРЕН: Ево где ће грађани од данас моћи да се вакцинишу

20.04.2022. 09:39
Пише:
Србија Данас
Beogradski sajam
Београдски сајам / Извор: Србија Данас

"Србија сада има огромно организационо искуство што се тиче вакцинације"

После 15 месеци рада и више од пола милиона аплицираних доза, затворен је највећи вакцинални пункт у Србији који се налазио на Београдском сајму. Грађани који желе да се вакцинишу сада то могу да ураде у свим домовима здравља и ТЦ Галерија. Осим у Београду истурени вакцинални пунктови, који су се налазили у спортским халама, тржним центрима затворени су широм Србије.

Директор ДЗ "Савски венац" и координатор пунктова за имунизацију др Зоран Бекић каже да је вакцинални пункт на Сајму отворен 19. јануара прошле године и да је на том месту имунизовано 300.000 особа, а дато је 570.000 доза.

СРЕДЊОШКОЛЦИ ПОКАЗАЛИ СЛАБО ЗНАЊЕ: Нису знали одговоре на једноставна питања на проби државне матуре

СРЕДЊОШКОЛЦИ ПОКАЗАЛИ СЛАБО ЗНАЊЕ: Нису знали одговоре на једноставна питања на проби државне матуре

ПОЈАВИО СЕ НИКАД ВИЂЕНИ СНИМАК У НОЋИ МАТЕЈЕВОГ НЕСТАНКА! Да ли је ово нестали Сплићанин? АГОНИЈА и даље траје (ВИДЕО)

ПОЈАВИО СЕ НИКАД ВИЂЕНИ СНИМАК У НОЋИ МАТЕЈЕВОГ НЕСТАНКА! Да ли је ово нестали Сплићанин? АГОНИЈА и даље траје (ВИДЕО)

КАУБОЈ ЏИМИ ЈАШЕ НА СВИЊИ: Урнебесан видео - ево како се човек вратио из провода (ВИДЕО)

КАУБОЈ ЏИМИ ЈАШЕ НА СВИЊИ: Урнебесан видео - ево како се човек вратио из провода (ВИДЕО)

- Остаће пунктови у свим домовима здравља и ТЦ Галерија. Пункт у Галерији радиће од 12 до 20 сати и биће на услузи грађанима да могу и после посла да се вакцинишу уколико пре подне нису стигли да оду до дома здравља - рекао је Бекић.

Вакцинални пункт на Сајму отворен је на почетку масовне вакцинације и био је у две хале. Слике огромних редова и гужве на улазу обишле су свет. Србија је на почетку била лидер у имунизацији, али је поступак вакцинације касније скоро заустављен. Грађанима су од почетка на располагању биле вакцине четири произвођача - Фајзер/Бионтек, кинеска Синофарм и руска Спутњик В, затим АстраЗенека, а касније је стигла и Модерна.

Како наводи Бекић, на највећем вакциналном пункту у Србији дато је највише Синофарм вакцина - око 250.000, око 200.000 Фајзер и АстраЗенека и Спутњик око 70.000 доза.

Огромно организационо искуство

Бекић каже да Србија сада има огромно организационо искуство што се тиче вакцинације, а у случају да на јесен буде велико интересовање за неколико дана поново може да се активира Сајам.

- Како је пало интересовање за имунизацију, донета је одлука да се затвори пункт на Сајму. Када је почела имунизација четвртом дозом, од 11. марта до данас је апликовано првих доза око 3.800, других доза око 5.000, трећех доза нешто више од 15.000 и четвртих доза више од 20.000. То је око 45.000 доза, што је много мање у односу на период прошле године када смо дневно апликовали 80.000 доза - појаснио је Бекић.

На сајму је у протеклом периоду радило више од 600 лекара, 1.500 медицинских сестара, више од 800 особа у ИТ сектору, на стотине особа у обезбеђењу и особа који су радили као волонтери.

Пунктови у Новом Пазару

Нови Пазар је у јеку епидемије имао неколико истурених пунктова где су грађани могли да се вакцинишу - у Заводу за јавно здравље, Дому здравља, просторијама локалне самоуправе, фискултурној сали средње Медицинске школе "Два хероја", а викендима и у шест здравствених станица и девет сеоских амбуланти где су одлазиле мобилне екипе по потреби.

- Због малог интересовања грађана остао нам је само вакцинални пункт у централној згради дома здравља, остале смо затворили, а опрему - фрижидере и замрзиваче пребацили у дом здравља - каже др Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару.

Додаје да организационо могу брзо да поново отваре пунктови, уколико буде потребе за тим.

- Све је организовано тако да може да се врати у року од 24 сата.Све су екипе остале у приправности - појаснио је он.

У Нишу се дневно вакцинише око 40 људи

И у Нишу су импровизовани пунктови за имунизацију били у свим општинама, тржном центру, а мобилне екипе су ишле у фирме и на факултете.

- Тада смо дневно давали око 5.000 доза вакцина, дали смо укупно више од 400.000. Сада је опало интересовање за имунизацију тако да смо оставили само пункт у централној згради Дома здравља - каже за директор нишког дома здравља др Милорад Јеркан.

Подсећа да је у том граду првом дозом вакцинисано 80 одсто становника, другом 70 одсто, а да има доста и оних који су примили бустер дозу, али и четврту.

- Дневно сада вакцинишемо четрдесетак људи. Од тога половина је четврта доза, а остали прва и друга - навео је Јеркан.

Иначе, "друга бустер доза" препоручује се особама старијим од 60 година, пацијентима са ослабљеним имунитетом, здравственим радницима који су у контакту са ковид пацијентима. Четврту дозу могу да приме сви старији од 18 година, који то желе.