Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕМО У БУДУЋНОСТИ ПУТОВАТИ БЕЗ ПРТЉАГА? Дубровник, Јапан, Алпи и Африка већ нуде све популарније одрживе опције

11.09.2023. 06:48
Пише:
Србија Данас/Еуроацтив
prtljag
пртљаг / Извор: Фото: Профимедиа

Са одрживим дестинацијама и прогресивним туроператорима који саветују путнике да пакују мање ствари када путују, да ли су путници спремни за ултралаку будућност?

Са више нових начина како свако од нас може да смањи свој угљенични отисак него икада раније - и са неким дестинацијама које најављују потенцијалну потпуну забрану одређених врста пртљага - претрпавање кофера ускоро може постати ствар прошлости. На крају крајева, мањим пртљагом стварају се мање емисије угљеника, смањује се отисак путовања и постајемо више заштитнички настројени према природи.

УЗ СВАКО ПУТОВАЊЕ ПОСТОЈИ И ДОЗА РИЗИКА: Објављена листа 20 најнебезбеднијих градова Европе

УЗ СВАКО ПУТОВАЊЕ ПОСТОЈИ И ДОЗА РИЗИКА: Објављена листа 20 најнебезбеднијих градова Европе

БЕОГРАД ДАНАС: ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ ЦЕНЕ! Ево колико кошта путовање возом 'soko' на релацији Београд - Нови Сад

БЕОГРАД ДАНАС: ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ ЦЕНЕ! Ево колико кошта путовање возом 'soko' на релацији Београд - Нови Сад

ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ЈЕФТИНИХ ЛЕТОВА? Заборавите на путовање авионом за "мало пара" - ово су сви детаљи

ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ЈЕФТИНИХ ЛЕТОВА? Заборавите на путовање авионом за "мало пара" - ово су сви детаљи

Како одрживо путовање прво почиње код куће показују нека места која оспоравају давно успостављену идеју паковања - и нуде пречице до једноставнијег одмора.

Јапан

У смелом потезу ка одрживијој ваздухопловној индустрији, Јапан Аирлинес је недавно покренуо пилот програм дајући путницима из иностранства могућност да унапред изнајме одећу за боравак у земљи.

До краја августа, сервис "Any Wear, Anywhere?" је био организован тако да путници који иду у Јапан могу да се пријаве или понесу минимални пртљаг, што значи да авиокомпанија може боље да измери утицај на животну средину са мање пртљага, као и утицај који има мања тежина авиона. Када би путници стигли у Токио, Осаку или Фукуоку, одећа по мери у различитим величинама и стиловима се испоручивала у хотеле у којима бораве посетиоци.

Међутим, иако концепт помаже да се олакша терет путника, нису сви уверени да је то прави приступ.

- То је и лепа идеја и мајсторски ниво у скретању са теме - добар начин да се натерамо да смањимо своје утицаје, али не и да их пажљиво испитамо", рекао је Џастин Френсис, суоснивач и извршни директор британске активистичке компаније за организовање одмора Респонсибле Травел. "Слично као добровољна компензација угљеника, она пребацује терет одговорности са авио-компанија на појединце. Лична одговорност је важна и иновације су сјајне, али треба да водимо рачуна да нас не одвлаче од стварних промена система које су потребне: јака регулација и праведнији порези на гориво, на пример.

Алпи

Широм света скијаши покушавају да смање свој угљенични отисак. Али док су зимски одмори дуго били домен трошкова превеликог пртљага, постоји могућа промена перцепције. Нова идеја се појављује у одмаралиштима широм Француске, Швајцарске и Аустрије: оставите опрему код куће и изнајмите је у одмаралишту.

Да би ограничили већи пртљаг и смањили потребу путника да инвестирају у скупу спортску опрему, одмаралишта и компаније за изнајмљивање предлажу поновну употребу опреме изнајмљивањем капа, рукавица, наочара, панталона и јакни, као и скија, штапова, чизама, дасака и кацига. Швајцарске и аустријске компаније већ пружају овакве услуге.

"Лако је спаковати мало ствари за зимовање када знате да можете прикупити већину опреме која вам је потребна по доласку", рекла је Криси Ро, виша менаџерка за одрживост у Хотелплану, паневропској групи специјализованих туроператора. "Сваки произведени артикал има угљенични отисак, тако да је много боље да га више људи добро користи и да се опрема може поправљати како би јој се продужио век трајања. Што се тиче трошкова, може бити и исплативије да изнајмљујете опрему у одмаралишту, уместо да плаћате чекиране торбе и превелики пртљаг на летовима."

Дубровник

Док је Венеција била прва дестинација која је 2014. била довољно храбра да размотри забрану кофера са точкићима како би се боље очувале пренатрпане улице града, Дубровник сада препоручује посетиоцима да оставе свој пртљаг код куће.

Не по први пут у последњих неколико година, прекомерни туризам навукао је гнев мештана који живе у утврђеном јадранском граду, због чега је Туристичка заједница града Дубровника предузела одређене акције. Објављујући видео са упутствима и ажуриране савете о одговарајућем бонтону посетилаца раније овог лета, град сада препоручује посетиоцима да не ометају историјске калдрмисане улице коферима са точковима.

"Често путници са 20 и више килограма пртљага једноставно напуне свој кофер јер верују да су га платили", објаснила је Пипа Гандертон, директорка производа АТПИ Хало, сервиса за услуге мерења, смањења и компензације ЦО2 и пружаоца решења одрживог путовања. "Једно потенцијално решење које би авио-компаније могле да размотре у будућности било би додавање више тежинских категорија за ручни пртљаг".

Источна Африка

Сафари у националним парковима широм Кеније, Танзаније и Уганде нуде различите понуде за већину одмора. Упркос високој цени, атмосфера је увек опуштена, као и гардероба која одговара атмосфери око логорске ватре.

Али иако не постоји забрана за одређене врсте пртљага, ограничења су обично на снази и постоји очекивање да путници схвате и поштују потребу да дођу са мањим коферима.

Ова значи да су мекане торбе дуго биле омиљене код већине туроператора, а кофери са точковима често неће успети да прођу кроз просторије за одласке до писта.

- Увек саветујемо клијентима који иду на сафари да се спакују лагано из више разлога", рекла је Кети Боат, извршна директорка туристичке агенције Cartology Травел. "Не постоје само строга ограничења тежине за мање авионе, већ многи региони користе лаке авионе у којима не можете понети чврсте кофере - они једноставно неће стати у пртљажник. Плус, једноставно вам не треба много одеће док сте на сафарију.

Постоји могућност испоручивања тоалетних потрепштина и пешкира, крема за сунчање и средстава против инсеката, што вам помаже да пре свега смањите потребу за паковањем код куће.