Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉНО РАДНО ВРЕМЕ ЗА ПРАЗНИКЕ: Ово је бесплатно, а за нешто ћете морати скупље да платите

14.02.2023. 11:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
Beograd
Београд / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

У среду и четвртак, 15. и 16, празнује се државни празник – Дан државности Србије и верски празник Сретење.

За разлику од Божића и Нове године, за овај празник нећете морати да водите рачуна о набавци, али ако ви радите мораћете да смислите где ћете са млађом децом, јер вртићи не раде оба дана, а школарци су на мини распусту од среде па до краја недеље.

Као и за све остале празнике, добосимо вам комплетан списак шта у Београду неће радити, шта потпуно уобичајено као да празник није, али и шта ћете моћи бесплатно да добијете, а шта скупље да платите.

Ово је детаљни водич за радно време током празника и све остало што треба да знате.

ОВО ЈЕ ПУТИН ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Детаљи честитке поводом Дана државности

ОВО ЈЕ ПУТИН ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Детаљи честитке поводом Дана државности

ВУЧИЋ ЋЕ ГОВОРИТИ БЕСЕДУ У СТАРОЈ СКУПШТИНИ: Председник Србије на Дан Државности у Крагујевцу

ВУЧИЋ ЋЕ ГОВОРИТИ БЕСЕДУ У СТАРОЈ СКУПШТИНИ: Председник Србије на Дан Државности у Крагујевцу

СРБИЈА И КИНА "РУКУ ПОД РУКУ" Шта је Си Ђинпинг поручио Вучићу - поменуо ИСТОРИЈСКЕ промене

СРБИЈА И КИНА "РУКУ ПОД РУКУ" Шта је Си Ђинпинг поручио Вучићу - поменуо ИСТОРИЈСКЕ промене

Тржни центри

Сви тржни центри ће током празника радити уобичајено, биће отворени од 10 до 22 сата. Како истичу, баш тада очекују и значајнију посету јер ће људи имати више слободног времена. Потпуно уобичајено радно време имаће и биоскопи у тржним центрима.

tržni centri
тржни центри / Извор: Профимедиа

Курирске службе

Када је у питању преузимање и достава пошиљки већина курирских служби неће радити, а за пошиљке преузете 14. фебруара испоруке ће се вршити 16.

Доставе хране радити без измена радног времена.

Супермаркети

Секретаријат за за привреду издао је саопштењу у коме се наводи како привредни субјекти који обављају занатску и трговинску делатност на територији града Београда морају да раде током ова два празнчна дана. Правила су овкава:

– 14. фебруара - дежурни продајни објекти неспецијализованих трговинских формата, претежно прехрамбеног асортимана (хипермаркети, супермаркети, суперете, мини-маркети и слично) морају да раде најмање од 9 до 18 часова;

– 15. фебруара (Сретење, среда) - дежурни продајни објекти могу бити затворени;

– 16. фебруара - дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 часова.

Како наводе даље, на 15. и 16. фебруара, неспецијализовани трговински формати у којима се обавља трговина на мало претежно непрехрамбеног асортимана и посебни трговински формати могу бити затворени.

Сви трговински и занатски објекти за време државног празника могу бити отворени и могу радити дуже од радног времена наведеног у овом саопштењу Секретаријата за привреду.

Supermarket
Супермаркет / Извор: Профимедиа/илустрација

Међутим, сви велики ланци маркета, као и тржни центри, радиће уобичајено, дакле, не морате да бринете о набавци и шопингу.

Уколико неко од мањих трговина или занатски радих одлучи да одмара ова два дана или скрати радно време, то ће, како наводи овај Скеретаријат, морати да истакне на видном месту свог објекта.

Београдске пијаце

Током предстојећег празника 15. и 16. фебруара, и градске пијаце радиће, уобичајено, од 6 до 19 часова, саопштиле су "Београдске пијаце".

Отворени тржни центар - Нови Београд, познатији као "Бувљак" радиће у складу са зимским режимом рада, од 8 до 16 часова, пијаца цвећа "Крњача" током празника радиће од 8 до 19 часова, пијаца "Палилула" од 7 до 21 час, док ће пијаца "Душановац" где се роба продаје из возила, радити у периоду од 19 до 06 часова - саопштили су из ЈКП "Градске пијаце".

Гараже и паркинг простор за кориснике и посетиоце пијаца током празника радиће по устаљеном режиму.

Гаража пијаце "Палилула" биће отворена од 6 до 21 час, у истом временском периоду биће доступна и гаража пијаце "Зелени венац". Паркин пијаце "Земун" биће отворен 24 часа, док ће паркинг на Душановцу радити у периоду од 8 до 19 часова.

Школе и вртићи

Мини распуст поводом Дана државности за основце и средњошколце трајаће од среде, 15. фебруара, до недеље, 19. фебруара. Први радни школски дан, дакле, после празника је понедељак, 20. фебруар.

Вртићи не раде само за дане празника, значи у петак не морате да бринете ко ће да вам чува децу.

Бензинске станице

Бензинске станице на државним путевима И и II реда и општинским путевима на територији града Београда радиће 24 часа, а остале бензинске станице у граду радиће од 6 до 20 часова.

Дежурне апотеке у Београду

Што се апотека тиче из система "Апотека Београд", током празника радиће само дежурне апотеке. Комплетан списак ових апотека које ће дежурати за празнике и тачно радвно време погледајте на овом линку.

Већина приватних апотека радиће по редовном радном времену током празника.

Банке и разни шалтери

Banka
Банка / Извор: Профимедиа/илустрација

Све што треба да завршите у банкама, поштама, на државним, градским или општинским шалтерима, можете да завршите и данас и сутра.

Филијале банака радиће за време празника само у тржним центрима и то 16:30 часова, док у државним установама 15. и 16. фебруара је нерадан дан.

Када је бесплатно паркирање

Јавно комунално предузеће "Паркинг сервис" саопштило је да се за време обележавања Дана државности Републике Србије, у Београду паркирање неће наплаћивати, у среду 15. и у четвртак 16. фебруара.

Како је наведено у саопштењу, током празника дежураће екипа паук службе.

Од петка 17. фебруара, наплата и контрола паркирања у зонираним деловима града, као и сви шалтери корисничког сервиса, радиће по уобичајеном радном времену.

Ред вожње за празнике

Што се градског правоза тиче, 15. и 16. фебруара функционисаће по недељном реду вожње, а то значи мање возила и већи размак између полазака.

Од петка 17. фебруара, успоставља се редован режим саобраћаја.

Такси по скупљој тарифи

Што се таксија тиче, вожња ће се већ од уторка од 22 часа па све до петка ујтуру наплаћивати по скупљој тарифи.

Наиме, такси је иначе скупљи увече од 22 часа, док ће 15. и 16. фебруара тафира бити скупља за 20 одсто, јер се тако тарифира и вожња током државних празника.

Иначе, према најновијем ценовнику, старт је 270 динара, у првој тарифи цена по километру је 96 динара, у другој 125 динара, а у трећој 192 динара.

Музеји у Београду

Поводом обележавања Дана државности, у среду, 15. фебруара 2023, посетиоцима ће бити омогућен бесплатан улаз на сталну поставку у Конаку кнеза Милоша.

Конак у Топчидеру, историјско здање у саставу Историјског музеја Србије, биће отворен у среду, 15. фебруара од 10.00 до 16.00, док у четвртак, 16. фебруара, неће радити.

Рок за попуст за Инфостан продужен

Рок за коришћење попуста при плаћању јануарских рачуна продужен је до 17. фебруара, саопштено из Инфостана.

- Због обележавања Дана државности, који се у складу са Законом о државним и другим празницима у Републици Србији празнује 15. и 16. фебруара, последњи дан за плаћање рачуна са обрачунатим попустом од 5%, 6% и 7% је петак, 17. фебруар - наводи се у саопштењу.

Иначе, рачуне можете да платите и online - на мобилној апликацији и порталу е.Сандуче.

Дежурне болнице и остале установе

Дежурне болнице и остале здравствене установе - комплетан списак дежурстава за одређени период можете да погледате на овом месту. Ту су наведене и дежурне дечје болнице.

Поште

На државни празник Сретење – Дан државности Србије, у среду и четвртак 15. и 16. фебруара, радиће 72 дежурне поште – у Београду и свим већим градовима и туристичким центрима, као и поште на граничним и административним прелазима. Остале, које нису дежурне, неће радити.

У Београду, поред Главне поште у Таковској 2, и поште на аеродрому Никола Тесла које раде уобичајено 24/7, радиће и поште у тржним центрима, у "Универекспорт" објектима и још шест дежурних пошта у граду.

По неизмењеном радном времену радиће поште на граничним и административним прелазима – нон-стоп.