Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕГИОН ПОД УДАРОМ КОРОНЕ: Драматично црнило у Хрватској, Црној Гори, Словенији, а шта је са Србијом?

12.10.2020. 12:30
Пише:
СрбијаДанас/Т.Сикима
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Најдраматичније је у Црној Гори, Србија са благим растом броја новозаражених и даље најбоља у региону

Леп и сунчан викенд је за нама, а корона вирус је наставио свој поход по региону. Бројке које су пристизале у суботу и недељу из регионалних референтних лабораторија за дијагностику корона вируса нису охрабрујућује и једно је јасно - регион је ушао у нови талас епидемије. Ако знамо да је за викенд тестирање обично мање, бројеви нису добри.

Хрватска је овај викенд забележила готово 1.000 нових случајева заразе, од чега је скоро половина у главном граду Загребу. Национални кризни штаб увео је нове мере крајем прошле недеље чије се додатно поошторавање очекује већ данас. Маске су обавезне у јавном затвореном простору, укључујући угоститељске објекте, јавни превоз, предузећа и државне установе те на отвореном простору где није могуће држати дистанцу. Школе у Хрватској већином и даље раде у нормалном режиму наставе иако им је понуђено да раде према једном од постојећа три могућа модела - уобичајени, комбиновани и онлајн настава. С обзиром на то да је Хрватска, да би спасила летњу туристичку сезону и смањила последице своје велике зависности од ове привредне гране која чини скоро 25 одсто БДП-а, мало тестирала током лета овакав нагли скок броја заражених био је очекиван након што су кренули са обимнијим тестирањем становништва те су досад тестирали више од 380.000 људи. Пред викенд је Хрватска војска постављала шаторе пред болничке центре у којима се врши тријажа и тестирање заражених.

У Босни и Херцеговини други талас никада се није ни смирио. Ова држава читаво лето бележи узлазни тренд у броју новозаражених иако је тестирање и даље на једва задовољавајућем нивоу те се и даље држе на између 1.500 и 2.000 тестираних на дневном нивоу. Корона је и тамо у свом најјачем походу од проглашења пандемије, те је тако за викенд било чак 730 новозаражених за два дана, у оба ентитета. У Републици Српској Бањалука и даље предњачи по дневном броју новозаражених са 29 нових у недељу. Оно што посебно забрињава у БиХ је смртност - иако се за викенд стање донекле смирило, прошле су недеље имали два критична дана, па је тако у петак 13 људи умрло од последица овог вируса. БиХ је досад тестирала око 255.000 људи.

ТРЕЋИ ТАЛАС ЈЕ У ТОКУ, КОРОНА У ПОРАСТУ, ШТА ЋЕ БИТИ СА НАСТАВОМ? Доктор Тиодоровић открио када ће се затворити школе

ТРЕЋИ ТАЛАС ЈЕ У ТОКУ, КОРОНА У ПОРАСТУ, ШТА ЋЕ БИТИ СА НАСТАВОМ? Доктор Тиодоровић открио када ће се затворити школе

У СРБИЈИ ОД ДАНАС ДОСТУПАН "РЕМДЕСИВИР": Користиће се само у одређеној фази, а др Шкодрић објашњава када

У СРБИЈИ ОД ДАНАС ДОСТУПАН "РЕМДЕСИВИР": Користиће се само у одређеној фази, а др Шкодрић објашњава када

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ СА ВИРУСОМ: Ближимо се "ковитлацу" короне, у свету инфицирано око 37 МИЛИОНА људи

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ СА ВИРУСОМ: Ближимо се "ковитлацу" короне, у свету инфицирано око 37 МИЛИОНА људи

Иако је Словенија почетком лета прогласила да је завршила са епидемијом према речима Јелка Кацина, портпарола тамошње Владе, очекује се увођење оштријих епидемиолошких мера јер у последњих неколико дана Словенија бележи 147 заражених на 100.000 становника што је далеко више од, примера ради, Босне и Херцеговине која још није прешла 50 заражених на 100.000 становника. Да су бројеви подивљали и корона узела велики замах, говори и 791 новозаражени као резултат викенд-тестирања у словеначким лабораторијама. Мала алпска земља са 2 милиона становника почела је са обимним тестирањима још у почетку епидемије и тај тренд држи све до данас, па је тако за викенд дневно тестирала готово 3.000 људи.

Најдраматичније је и даље у Црној Гори која је себе прогласила за "корона-фрее" земљу летос те као и Хрватска покушала да спаси део летње сезоне мањим тестирањима и избегавањем приказивања стварног стања заразе. Црна Гора има мали капацитет за број тестираних узорака на дневном нивоу тако да се викендом одређен број узорака шаље у референте лабораторије у Немачкој и број новозаражених на дневном нивоу не показује стварно стање, заправо. У три општине током викенда мере су попуштане, а у три пооштрене и то у Улцињу, Жабљаку и Пљевљима. У петак је Црна Гора само у једном једином дану премашила укупан број заражених који је имала од марта до маја ове године и то са 344 новозаражених. Претходно, за три месеца у првом таласу епидемије Црна Гора је имала 324 заражена, а за овај викенд чак 521 тест је показао позитиван резултат, док је тестираних било нешто више од 1500, дакле трећина тестираних је била заражена. 

И у Северној Македонији за викенд поново велики број новозаражених - 675 укупно. Северна Македонија досад је тестирала више од 207.000 људи, а од последица ковида-19 је умрло више од 790 људи. И током прошле недеље ова је држава обарала сопствене рекорде по броју новозаражених четири дана заредом, а уведене су и оштрије мере које подразумевају забрану дружења и окупљања више од четири особе после 22 часа како на затвореном, тако и на отвореном. Маске су постале обавезне и у затвореном и на отвореном простору.

korona zagreb
корона загреб / Извор: Профимедиа

Србија је током викенда забележила благ раст новозаражених, али тај број је и даље најбољи у региону, поготово ако узмемо у озбир да имамо и највећи број становника у поређењу са осталим државама. Др Тидоровић је изјавио да је у нашој земљи у току трећи талас епидемије, а током викенда имали смо укупно 270 новозаражених. 

После суботњих 168 заражених, у недељу смо на пресеку стања имали 102 заражена, од чега је половина била из главног града. Из тог разлога епидемиолози и даље позивају на опрез, јер иако смо тренутно најбољи у региону и чини се да је ситуација под контролом, ове бројке су, што смо видели у задњих месец дана на примеру Словеније и Хрватске које су имале нагли скок заражених, може преокренути у једном дану.

Зато - останимо одговорни, носимо маске, држимо дистанцу и покушајмо ублажити овај нови талас што је више могуће.