Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСКА, КИНЕСКА, БРИТАНСКА ИЛИ АМЕРИЧКА? Надлежни тврде да ће грађани Србије моћи да БИРАЈУ ВАКЦИНУ против короне

05.10.2020. 00:13
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Русија је прва дошла до вакцине

Русија, Америка, Кина, Велика Британија, готово сви научници великих светских сила протеклих месеци напорно раде како би пронашли вакцину против корона вируса, а како надлежни у нашој земљи истичу, грађани Србије моћи ће да бирају коју вакцину желе да приме.

ДОКТОРКА КИСИЋ И АНА БРНАБИЋ ОТКРИЛЕ: Ко ће бити министар здравља и шта раде опозициони медији

ДОКТОРКА КИСИЋ И АНА БРНАБИЋ ОТКРИЛЕ: Ко ће бити министар здравља и шта раде опозициони медији

НОВИ УДАР КОРОНЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО! Српски професор открио ТАЧАН ДАТУМ када ће се ТРЕЋИ ТАЛАС ЗАВРШИТИ (ФОТО)

НОВИ УДАР КОРОНЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО! Српски професор открио ТАЧАН ДАТУМ када ће се ТРЕЋИ ТАЛАС ЗАВРШИТИ (ФОТО)

ЈОШ ЈЕДНО СВЕДОЧЕЊЕ ВЕРЕ: Славица тврди да су јој рак излечиле молитве и свеци чувеног манастира Тумане

ЈОШ ЈЕДНО СВЕДОЧЕЊЕ ВЕРЕ: Славица тврди да су јој рак излечиле молитве и свеци чувеног манастира Тумане

И није само ствар у томе ко ће први до циља, већ чија ће вакцина да буде потпуно ефикасна и безбедна, а и то је оно на шта првенствено апелује наша струка.

- Вакцина против корона вируса коју Србија буде увезла и коју као држава будемо препоручили биће сасвим сигурно безбедна вакцина. Ако буде више вакцина које испуњавају све услове и стандарде и могу да се региструју у нашој агенцији за лекове, набавићемо их све, па ће онда грађани моћи да бирају коју вакцину желе - рекао је раније министар здравља Златибор Лончар.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Дакле, није битно да ли је руска, кинеска или америчка, већ да је потпуно безбедна и ефикасна, а то је нагласио и др Срђа Јанковић.

Он је коментаришући вакцине, рекао да је јако битно од чега се састоје и њихов састав са стручног аспекта и истиче да је народу углавном битно одакле долази, али и да то није од пресудног значаја.

Такође је и др Предраг Кон одговарајући на питање, на основу чега ће бити донета одлука о томе која је вакцина најбоља, рекао да не постоји најбоља вакцина већ или је регистрована за употребу или није.

Говорећи о имунизацији епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је то искључиво здравствено питање.

- Када ће се увести нека вакцина постоји јасан протокол који је базиран на стручним елементима. Никакав други параметар и критеријум не може да дође у обзир. Када је вакцина против ковида19, иако се сви труде да је направе, у овом моменту ниједна није направљена, нити је уфази да би могла да се прими у ближем временском периоду - истакла је раније она.

Русија прва регистровала вакцину

Прва вакцина против корона вируса у свету која је регистрована 11. августа названа је "Спутњик 5" и на бази је аденовируса. За њу је већ одређена и цена и за међународно тржиште биће у почетку најмање 10 долара за две дозе.

Након што су стигле вести из Русије о вакцини, огласили су се и наши стручњаци те изнели своје мишљење о овом подвигу.

Један од најпознатијих српских вирусолога Ана Глигић изјавила је да су руски научници јако добри стручњаци и да је вакцина против корона вируса сигурно безбедна.

Она је тада истакла да је врло добро што су Руси користили "умртвљен" аденовирус. Како је рекла, цео свет има аденовирусе у популацији, те би било проблематично да су користили жив аденовирус.

- Они су узели аденовирус који је носилац и неће изазвати болест, а на њега су уградили онај део садашње короне који ће дати имунитет. Реч је о само једној карици нуклеинске киселине која даје имунитет. Руски научници су јако добри стручњаци и вакцина је сигурно безбедна - сматра др Глиглић и додаје да би се вакцинисала руском вакцином.

Клиничка испитивања покренута су половином јуна и свих 38 добровољаца је развило имунитет на вирус корона, а нуспојава није било. Међутим, поједини стручњаци изразили су сумњу у ефикасност вакцине јер је премали узорак добровољаца.

- Битно је да се узме репрезентативан узорак и Руси су то добро урадили. Када се тестира на хиљадама људи, ту су грешке неизбежне и 30 одсто је тад сигурно лажно позитивно или негативно. Не сумњам да су руски стручњаци тестирали вакцину и на себи – указала је др Глигић.

Са друге стране, епидемиолога др Зорана Радовановића је вест о вакцини изненадила и сматра да је то храбар потез.

- Лоша страна руске вакцине би била ако су оманули и ако се прикаже да вакцина носи неочекиване ризике. То би био ударац за све остале, јер би се у популацији створио отпор и много већа опрезност и законодавци би били опрезнији - сматра епидемиолог Зоран Радовановић.

Он је додао и да је то "маркетиншки интересантно".

- Постигнут је циљ, цео свет прича о вакцини, а они воле да буду први. Има стратешку димензију, уверени су у успех вакцине мада су је тестирали на само 38 људи, очекивало се да тај број буде вишеструко већи – рекао је раније.

После Спутњика 5, спрема се и "Векторова" вакцина

Прва фаза клиничких тестирања друге руске вакцине против вируса корона центра "Вектор" показала је да је она потпуно безбедна, да стабилно реагује на мутацију вируса и да најмање шест месеци штити од короне.

Директор Ођељења за зоонотске инфекције и грип Државног научног центра за вирологију и биотехнологију "Вектор" Александар Рижаков истиче да ова вакцина "не ствара доживотни имунитет што је добро, јер се не праве никакве промене за цели живот".

Он прецизира да "Векторова" вакцина нема ограничења за ревакцинацију.

- Тренутно можемо бити мирни, а мислим и да ће тако бити и у будућности, јер ова вакцина прилично стабилно реагује на мутације вируса - наглашава Рижаков.

Када дође до завршне треће фазе, биће тестирано најмање 3.000 добровољаца.

Русија је прва званично регистровала вакцину против корона вируса, а у тој трци велики конкурент је и Кина која тестира 11 вакцина.

Кинеске вакцине у употреби већ у новембру?

Кинески министар науке и технологије Ванг Жиђанг рекао је раније да се спроводе клиничка тестирања 11 вакцина, а да су четири вакцине већ ушле у трећу фазу тестирања.

Три вакцине развија одељење државног кинеског фармацеутског гиганта Синофарм и Синовак Бајотек у оквиру државног програма, док четврту развија Кан-Сино Бајолоџикс и њена употреба у кинеској војсци одобрена је у јуну.

Како је рекла експерт кинеског центра за Контролу и спречавање болести Ву Гуижен вакцине против корона вируса које се развијају у Кини могле би да буду спремне за употребу већ у новембру.

Тако је кинеска компанија "ЦанСино Биологицс" развила вакцину засновану на аденовирусу Ад5 у сарадњи са кинеском Војномедицинском академијом. У мају су објавили обећавајуће резултате фазе 1, а тврди се да је фаза 2 показала (мада ти резултати још нису објављени) да вакцина покреће снажан одговор имуног система код људи. Кинеска војска је 25. јуна одобрила вакцину на годину дана као "специјално неопходан лек". ЦанСино још није објавио да ли ће вакцинација овом вакцином бити обавезна или опциона за кинеске војнике.

Са друге стране приватна кинеска компанија Синовац Biotech тестира неактивну вакцину звану ЦоронаВац. У јулу је објављено да су фазе 1 и 2 на 743 добровољца показале да нема озбиљних споредних ефеката и да производи реакцију имуног система код људи. Синовац је покренуо фазу 3 у Бразилу у јулу и тренутно гради постројење за производњу 100 милиона доза годишње.

Говорећи о кинеској вакцини, епидемиолог др Предраг Кон је навео да претпоставља да се ради о проблему из правне области, те да постоје врло јасне процедуре око тога како се одређена вакцина набавља.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ми имамо врло јасан закон о лековима и медицинским средствима и врло је важно да се ово на неки начин правовремено одради. Земља која хоће да региструје било који медицински препарат, у овом случају вакцину, прво се јавља таквој агенцији. Сигуран сам да је Агенција на лекове упућена у све. Претпостављам да је проблем са кинеском вакцином у правној области - истакао је Кон.

Настављено испитивање оксфордске вакцине

Завршна клиничка испитивања вакцине против корона вируса, коју су развили "Астра Зенека" и Универзитет Оксфорд, обустављена је раније након што је учесник испитивања имао нежељену реакцију.

Добровољац због кога је испитивање обустављено наводно је почео да пати од неуролошких симптома повезаних са ретким упалним поремећајем кичме названим трансверзални мијелитис.

Међутим, независно тело спровело је хитну истрагу тог случаја, а испитивање вакцине је потом настављено.

Како је саопштено из Универзитета Оксфорд, независна истрага је завршена и следећи препоруке британске регулаторне агенције за медицинске производе МХРА, испитивања су настављена на свим локацијама на којима су и раније вршена.

И ако би се на "прву лопту" рекло да обустава тестирања ове вакцине изазива неповерење, ако се погледа са друге стране, то је заправо и добра вест.

Истраживање јесте било прекинуто али то значи да су се детаљно даље анализирали састави вакцине, додатно се ради даљем усавршавању како би на крају вакцина била што боља и поузданија.

О ранијој обустави тестирања оксфордске вакцине говорио је и др Јанковић.

- Говори се да су вакцине штетније од болести, то никада није тачно па неће бити тачно ни сада. Када се било коме деси нешто што се зове нежељени догађај, погорша се стање не процењује се одмах да ли има везе са вакцином него се прво обуставља тестирање, па се раде процене. Може да се деси било шта независно за истраживање. Тим који води студије је констатовао да нема везе са вакцином па се истртаживање наставило – рекао је раније Јанковић.

"Трампова вакцина"

Баш као и Кина, Русија и Велика Британија, своју улогу у спашавању света има и Америка, те се и тамошњи научници боре за вакцину која је од животног значаја.

Генерални директор америчке фармацеутске куће "Фајзер" Алберт Бурла изјавио је да ће до краја октобра вероватно бити познато да ли је "Фајзерова" експериментална вакцина против ковида-19, која је у фази клиничких испитивања, ефикасна.

"Фајзерова" вакцина, развијена у сарадњи са немачком биотехнолошком фирмом "Бајонтек", већ је у производњи, а Бурла је истакао да су произведене стотине хиљада доза.

Он је рекао да ће број људи који ће примити вакцину у оквиру треће фазе клиничких испитивања бити повећан са првобитно планираних 30.000 на 44.000, као и да ће старосна и расна структура прималаца вакцине бити проширена ради већег обима и поузданости прикупљених података о њеним ефектима.