Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"У ШАПЦУ КРАЈ САВЕ..." Прошетајте овим прелепим градом и сазнајте због чега је дика и понос Србије

03.06.2021. 14:57
Пише:
Србија Данас
Šabac
Шабац / Извор: Фото: Приватна архива

Град Шабац лежи на 80 метара надморске висине и он је равничарски, низијски и долински град.

Шабац је један од већих и познатијих градова Србије. Налази се у северозападно делу Србије, на тромеђи Мачве, Поцерине и Посавине, на десној обали реке Саве. 

Граничи се са општинама: Богатић, Лозница, Владимирци и Коцељева. Према Шапцу гравитирају три микрорегије које чине његово залеђе: ка западу се простире Мачва, ка југу Поцерина, ка истоку Посавина. Шабац је после Београда најсевернији град средишњег дела Србије.

Руб времена им не може ништа: Духовно благо Беле Цркве - дар за туристе из свих крајева Србије, али и света (ФОТО/ВИДЕО)

Руб времена им не може ништа: Духовно благо Беле Цркве - дар за туристе из свих крајева Србије, али и света (ФОТО/ВИДЕО)

Манифестације које не смете пропустити: Време је да завирите у карневале Беле Цркве (ФОТО)

Манифестације које не смете пропустити: Време је да завирите у карневале Беле Цркве (ФОТО)

ЛЕГЕНДА МАЧВАНСКОГ ГЛУМИШТА: "Мартинови дани" у Богатићу окупљају људе широм Србије (ФОТО/ВИДЕО)

ЛЕГЕНДА МАЧВАНСКОГ ГЛУМИШТА: "Мартинови дани" у Богатићу окупљају људе широм Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Град Шабац лежи на 80 метара надморске висине и он је равничарски, низијски и долински град. Изузетно је добро саобраћајно повезан са својом околином и осталим деловима земље.

Најкраћа веза са Босном и Херцеговином се остварује преко друмских мостова на Дрини, код насеља Бадовинци и града Лознице, а са Војводином преко два моста код Шапца (друмског и железничког), друмског и пешачког моста код Сремске и Мачванске Митровице.

Територију града Шапца чине сва насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ове јединице локалне самоуправе. На територији града Шапца су заступљена три вида транспорта: друмски, железнички и речни. 

Положај Шапца у односу на реку Саву, условио је да град постане пристаниште равне Мачве и посавско-поцерског побрђа. Речном пловидбом, Шабац је повезан са Београдом, а даље пловним системом Дунава у свим подунавским земљама. 

Ако сте у пролазу, или са намером долазите у Шабац, обавезно треба посетити неке од најпопуларнијих манифестација и знаменитости града.

Ноћ музеја у Шапцу

Међународна културна манифестација која се у великом броју европских градова сваке године одржава средином маја месеца. Манифестација има за циљ да укључи што већи број институција, организација и појединаца како би те ноћи осмислили нешто креативно, забавно и необично у свом граду.

Град Шабац од 2008. године учествује у овој манифестацији. Сваке године заинтересованост је публике је све већа, а број излагачких локалитета у граду бележи и преко десет хиљада посета за време трајања програма.

Фестивал цвећа "Руже Липолиста"

Фестивал цвећа "Руже Липолиста" традиционално се одржава у другој половини јуна. У селу Липолист, код Шапца, тада се окупљају призвођачи, дистрибутери и сви љубитељи руже и њене лепоте. Фестивал представља потенцијале које има производња цвећа, отвара могућности за међусобну сарадњу, удруживање и заједнички наступ на другим тржиштима. Осим тога представља шансу за размену искустава, знања и успостављање контаката и сарадње у овој и бројним другим областима које унапређују услове живота и рада.

Šabac
Шабац / Извор: Фото: Туристичка организација Шабац

Липолист, село на двадесетак километара од Шапца, на путу према Лозници, многи кажу с правом носи епитет најмириснијег. У овом селу руже се гаје деценијама, а данас се производњом бави двадесетак мештана. Руже из овог села продају се на тржишту Русије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Мађарске и других земанља, а стижу чак и у Холандију. Липолист је побратим са холандским местом Лотум и учесник пројекта прекограничне сарадње "Росис, Росас, Росарум".

Организатори Фестивала су Туристичка организација Шапца, Удружење "Руже Липолиста", а покровитељ Град Шабац. Као престижна манифестација која, осим туристичког, има и значајан привредни потенцијал, Фестивал је ушао у трећу деценију трајања, афирмишући вредан рад липолишких ружара и позитивне и трајне вредности, утемељене на раду, посвећености и љубави.

Церски марш

Традиционална манифестација у част јунака Првог светског рата, "Церски марш", одржава се већ десет година. Неговање традиције, сећање на јунаке, слободарског духа српског народа само су неке од вредности које Удружење грађана "Церски марш" и учесници преласком пута од Шапца до Текериша промовишу. У ходочашће посвећено онима који су животе положили како би као народ опстали, пешачи се око 37 километар. "Церски марш" је начин да покажемо свој став, убеђења, али и да из дубине прошлости пробудимо гене славних предака.

Alibunar
Алибунар / Извор: Фото: Туристичка организација Шабац

Шабачки вашар

За многе људе, синоним за овај град је Малогоспојински шабачки вашар. Одржава се више од једног века, сваке године, 21. септембра  и празнује православни празник Рођење Пресвете Богородице. Вашар сваке године траје од четири до пет дана, а претходи му такође чувена манифестација "Чивијада", такмичење у хумору и сатири.

Вашар сваке године посети и до неколико десетина хиљада људи, а у ранија времена имао и до 300.000 посетилаца. Прославила га је чувена староградска песма "Хоћемо ли у Шабац на вашар".

Šabac
Шабац / Извор: Фото: Туристичка организација Шабац

И данас се на њему могу наћи чувене вашарске атракције, као што су разни рингишпили, шећерне вуне, алве, лицидерска срца…Посебна атракција су трговци из свих делова Србије, али и занатлије старих заната попут казанџија, пинтера, ковача, столара... Званично, у тим данима Шабачки вашар је највећа пијаца северозападне Србије.

Богојављенско пливање

Прво Богојављенско пливање за Часни крст је почело 2004. године , са благословом Његовог Преосвештенства Владике Шабачке епархије, господина Лаврентија. Организатор је Пливачки клуб "Шабачки делфини", уз помоћ ВП 4219, и под покровитељством града Шапца, СВЕБОР Савеза Србије, православне црквене општине Шабац.

Šabac
Шабац / Извор: Фото: Туристичка организација Шабац

Плива се 33 метра, између два војна понтона, на Градској плажи код Шапца, у част и спомен на Христове године на земљи, до Васкрснућа.

Обично је присутно око 5000 грађана на Градској плажи током ове манифестације, којима је обезбеђено кувано вино и ракија као и чајеви. Ова манифестација је традиционалног карактера.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Пројекат је финансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.