Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Три могуће локације за САБОР СПЦ: Митрополит Хризостом саопштио нове информације о избору новог патријарха

04.02.2021. 08:42
Пише:
Танјуг
hram svetog save
храм светог саве / Извор: Профимедиа

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх биће одржан 18. фебруара и трајаће све док не буде изабран патријарх

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх биће одржан 18. фебруара и трајаће све док не буде изабран патријарх, а вероватно ће бити одржан у крипти Храма светог Саве, рекао је  митрополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом.

СРБИЈА И ДАЉЕ НА ВИСОКОМ ДРУГОМ МЕСТУ: Број вакцинисаних против ковида премашио пола милиона

СРБИЈА И ДАЉЕ НА ВИСОКОМ ДРУГОМ МЕСТУ: Број вакцинисаних против ковида премашио пола милиона

"КОВАКС" ОБЈАВИО КАКО ЋЕ РАСПОДЕЛИТИ ВАКЦИНЕ: У региону највише цепива добија - Србија!

"КОВАКС" ОБЈАВИО КАКО ЋЕ РАСПОДЕЛИТИ ВАКЦИНЕ: У региону највише цепива добија - Србија!

ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТОГ ТИМОТЕЈА: Уз молитву овом свецу можете превазићи све невоље

ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТОГ ТИМОТЕЈА: Уз молитву овом свецу можете превазићи све невоље

Он међутим, напомиње да ће коначна одлука о томе где ће Сабор бити одржан бити донета 10. фебруара.

- На седници Синода смо расправљали о томе, пошто су епидемиолошки услови другачији него иначе - појашњава митриополит Хризостом и додаје да су могуће три локације за одржавање сабора - два места у патријаршији где је до сада одржаван Сабор, или у крипти што би било први пут до сада.

Hram Svetog Save
Храм Светог Саве / Извор: Профимедиа

 

Митрополит верује да ће патријарх бити изабран истог дана

Митрополит верује да ће нови патријарх бити изабран истог дана, а како објашњава, избор долази после три месеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Одржавање Сабора би се могло довести у питање, по речима Хризостома, једино у случају погоршане здравствене ситуације што би спречило већи број архијереја да дођу.

Подсећа да је до 1968. тадашњи Сабор на челу са патријархом Германом донео једну измену у Уставу да патријарха бирају само епархијски архијереји и активни викарни епископи.

Када је реч о процедури избора патријарха, каже, да прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају на клир или у јеванђеље, а једну од три коверте са именом изабраног патријарха бира монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник, а чије име ће бити познато 10-ог. фебруара.

До сада су су то били монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине када су бира бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј.

- Црква је то учинила да би се заштитила од евентуалних утицаја страних фактора и других нецрквених фактора тадашњег режима у избору патријарха Српске православне цркве - објашњава он и наглашава да је улога патријарха у српском друштву велика јер је српски патријарх симбол јединства српске цркве која се зато и зове аутокефална.

- То има етничку димензију и сви Срби света припадају српском патријарху, Српски патријарх је и симбол јединства српске цркве зато се и зове аутокефална црква - каже митрополит.

Подсетио је да се патријарх устоличава у Саборној цркви у Београду други или трећи дан по избору, а то је, како каже, функционално устоличење, када и преузима све надлежности патријарха и председника Синода и Сабора.

Pećka patrijaršija
Пећка патријаршија / Извор: Профимедиа

 

Нови патријарх ће бити устоличен и у Пећкој патријаршији

На питање хоће ли нови патријарх бити устоличен и у Пећкој патријаршији као је то било уобичајно, митрополит каже да хоће.

- Устоличење ће уследити и у Пећкој патријаршији, а Синод ће одлучити када - мозда у септембру, октобру... - објашњава он.

Упитан да прокоментарише спекулације да постоји "лобирање" међу владикама за избор патријарха, каже, да је чуо за то.

- То су шпекулације, али сигурно је да архереји разговарају о избору новог патријарха.Не бих рекао да су то кланови. И треба да постоји дискусија ко би требало да буде патријарх. У нашој цркви није традиција да било ко истиче кандидаруру, то не постоји. Архијереји ће кроз своје разговоре, промишљања, просуђивања дати своје предлоге -наводи митроплит Хризостом.

Као занимљивост истиче да је патријарх Павле после деветог гласања ушао као трећи кандидат у ужи избор тројице.

- Ми искажемо своју вољу, а Бог ће рећи ко ће бити - наводи он.

Mitropolit Hrizostom
Митрополит Хризостом / Извор: Профимедиа

 

У избор улази 30 архијереја

У избор за патријарха могу ући 30 архијереја наше цркве који имају најмање пет година епархијске службе, појашњава он и додаје да право да гласа има њих 39, јер девет нема услове за избор.

На питање да ли се себе види као кандидата за патријарха, каже:

- То остављам сабору и суду божијем. Ја сам тренутно вршилац дузности мјестобљуститеља патријарашког трона док се патријарх не изабере - закључио је митрополит Хризостим.