Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

САЈАМ НАОРУЖАЊА: Представљене премијере домаћег наоружања и велико интересовање страних делегација

30.09.2023. 08:51
Пише:
Србија Данас
sajam naoruzanja
сајам наорузања / Извор: Фото: Приватна архива

На сајму су изложени различити типови наоружања, укључујући 27 група новитета развијених од стране Војнотехничког института и групације одбрамбене индустрије у државном власништву.

У Београду се од 25. до 28. септембра одржао међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" са преко 120 домаћих и страних излагача. Прва три дана сајам је био затворен за јавност и резервисан за пословне посете, док су грађани могли да посете сајам последњег дана уз купљену улазницу.

БЕОГРАД НА ВОДИ пројекат који је постао симбол модернизације и развоја Србије

БЕОГРАД НА ВОДИ пројекат који је постао симбол модернизације и развоја Србије

БЕОГРАД ДАНАС: Поносни чувар Србије и културно-историјско језгро Београда - Калемегдан, Црква Ружица и Победник

БЕОГРАД ДАНАС: Поносни чувар Србије и културно-историјско језгро Београда - Калемегдан, Црква Ружица и Победник

БЕОГРАД ДАНАС: Свето место где почивају великани - Ново гробље и Алеја заслужних грађана

БЕОГРАД ДАНАС: Свето место где почивају великани - Ново гробље и Алеја заслужних грађана

Сајам је обележен премијерама новог домаћег наоружања, посебно у области артиљеријских оруђа и беспилотних летелица, као и система за борбу против беспилотних летелица (анти-дрон система).

Најновији производи укључују артиљеријски систем НОРА НГ "Перун" и ПВО систем ХАРПАС, који подсећа на руски хибридни ПВО систем "Тунгуска". Посебно је запажено присуство кинеских произвођача војних система који нуде широк спектар наоружања, укључујући анти-дрон технологију, артиљеријске системе, борбени тенкови, оклопна возила, ПВО системи и борбени авиони типа Ј-10ЦЕ и тренажно-борбени авион Л-15, који су већ набављени од стране Пакистан и Уједињени Арапски Емирати.

На отварању сајма, присуствовали су високи званичници, укључујући потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића. Сајам је окупио представнике парламента, министре, дипломате, компаније из одбрамбене индустрије Србије, као и бројне иностране делегације.

dacic
дациц / Извор: Фото: Приватна архива

Министар Вучевић нагласио је да сајам "Партнер" бележи константан раст и постаје један од највећих и најзначајнијих на регионалном нивоу, са циљем да постане још препознатљивији на светској мапи сличних манифестација. Овогодишњи сајам је представљао 154 домаћа и страна излагача и привукао је више од 30 високих страних делегација и преко 7.000 професионалних учесника и посетилаца:

- На регионалном нивоу, "ПАРТНЕР" се изборио за статус једног од највећих и најзначајнијих, са циљем да постане још видљивији на укупној светској мапи оваквих манифестација. Ове године наоружање и војну опрему приказује 154 домаћих и страних излагача, присутно је више од 30 високих страних делегација и више од 7.000 професионалних учесника и посетилаца. Са бројним страним војним делегацијама ће се разговарати о даљем унапређењу војнотехничке и војноекономске сарадње, као и о заједничким пројектима развоја и опремања оружаних снага. На сајму је изложен репрезентативни део производног програма свих фабрика Одбрамбене индустрије Србије и њихових коопераната, као и производи водећих европских компанија из Француске, Немачке, Италије, Аустрије, Турске, Швајцарске, Финске, затим, више технолошких гиганата из Народне Републике Кине, као и других компанија из земаља нашег региона, али и целог света са којима имамо вишедеценијску успешну сарадњу. -

На сајму су били изложени различити типови наоружања, укључујући 27 група новитета развијених од стране Војнотехничког института и групације одбрамбене индустрије у државном власништву. Такође су представљени противавионски и противдронски системи, беспилотне летелице, борбена возила и друго наоружање. Нарочито је истакнуто ново артиљеријско оруђе "Перун", које ће бити значајан производ српске одбрамбене индустрије на светском тржишту:

mitrovic
митровиц / Извор: Фото: Приватна архива

- Осим тога, присутно је и бројно ново наоружање и компоненте које су српске приватне компаније изложиле. На овом сајму евидентно је више новитета него на ранијим, што потврђује сталан и континуиран напредак наших одбрамбених технологија. Изложено је више нових противавионских и противдронских система, беспосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика. Видећемо и прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације „Перун”, који ће бити нови адут српске одбрамбене индустрије на светском тржишту. Ту су и унапређене серије верзија фамилија точкаша борбених возила - "Лазара", "Милоша", МРАП-а, БоВ-а чија је производња у пуном замаху, као и модернизованог БВП М 80а Б2 и тенка М 84 АС2, којим се Војска Србије увелико опрема. - нагласио је министар Вучевић.

Министар је такође истакао да је у протеклих неколико месеци Министарство одбране потписало уговоре са домаћим фабрикама за набавку наоружања вредне 6,2 милијарде динара, што ће допринети модернизацији Војске Србије:

- Посебно издвајам поменути модернизовани тенк М 84 АС2, БВП М 80 АБ2, "Гвоздика", КОТ, "Орао", нова борбена возила МРАП, "Лазар 3М", као и нову модуларну аутоматску пушку 6,5 и 7,62 mm калибра и нове снајперске пушке. А до краја године очекујемо са нестрпљењем увођење и још 23 нова средства. Као резултат убрзаног и успешног развоја нове генерације наоружања, између два сајма са домаћом индустријом су за потребе Војске Србије уговорени послови у вредности које превазилазе вредности уговора потписаних у двадесетогодишњем периоду до 2015. године. Само у prеthodnih месец и по дана, Министарство одбране је са домаћим фабрикама потписало уговоре за набавку наоружања у вредности од 6,2 милијарде динара које ће у наредном периоду бити испоручене Војсци Србије. Током Сајма очекује се потписивање нових уговора двоструко веће вредности од prеthodno наведене, што је само део интензивираног процеса опремања Војске Србије наоружањем из домаће производње. -

Очекивало се потписивање нових уговора током сајма, који би додатно унапредили опремање Војске Србије домаћим наоружањем.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.