Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Стручњаци страхују од избијања још једне епидемије на Балкану?

08.03.2022. 18:49
Пише:
Србија Данас/Дневник.хр
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Упркос томе што је вакцинисала своје прво дете, Вања је повукла црту кад је дошао ред на млађег сина и одлучила је да се он неће вакцинисати против богиња.

Психолошкиња која живи у Подгорици, главном граду Црне Горе, каже да се предомислила након што је прочитала много ствари у једној онлајн групи.

- Немам повјерења у систем вакцинације. Недостаје нам информација и едукације -  изјавила је Вања (44) за АФП и затражила да се њено презиме не наводи.

"ОДМАХ ЋЕМО УКИНУТИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ" Др Тидоровић открио које корона мере иду у заборав

"ОДМАХ ЋЕМО УКИНУТИ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ" Др Тидоровић открио које корона мере иду у заборав

ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће вам ЗГУСНУТИ јела за СЕКУНД, врло је ЛЕКОВИТА И ЈЕФТИНА

ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће вам ЗГУСНУТИ јела за СЕКУНД, врло је ЛЕКОВИТА И ЈЕФТИНА

Политичари, лекари, глумци, математичари: Велики број познатих личности подржало председничку кандидатуру Вучића (ФОТО)

Политичари, лекари, глумци, математичари: Велики број познатих личности подржало председничку кандидатуру Вучића (ФОТО)

- Осећам велику одговорност и није било једноставно донети ову одлуку. - додала је.

Вањин став је све чешћи у Црној Гори, која има најнижи број деце вакцинисане против богиња у свету. Само 23,8 посто одојчади у 2020. вакцинисано је са обе дозе, подаци су Светске здравствене организације (WHO), пише дневник.хр.

Припремају се за могућу епидемију

Драматичан пад стопе инокулације присилио је стручњаке за јавно здравство да се припремају за скору епидемију богиња у Црној Гори и суседним државама Балкана у којима је број вакцинисаних такође опао, у великој мери због пораста дезинформација, посебно током пандемије болести COVID-19.

- Ризик избијања епидемије богиња је висок - рекао је за АФП службеник за имунизацију у WHO-u Драган Јанковић.

- Увоз вируса богиња само је питање времена... чим се увезе у подложну популацију, почеће ширење - додаје Јанковић.

У суседној Северној Македонији 63 посто деце је вакцинисано првом дозом вакцине против богиња, заушки и rubeola (MMR), док је у Србији вакцину примило 78 посто деце. 

Савршена олуја

Стручњаци тврде да је потребно најмање 95 посто вакцинисаних двема дозама како би се избегло ширење богиња, врло заразне болести која се преноси ваздухом и може бити смртоносна.

Вирус може узроковати компликације, које укључују слепило, отицање мозга и упалу плућа, а код невакцинисане деце је уочен највећи ризик од развоја озбиљних случајева болести - укључујући и смрт.

Ипак, деценијама постоји аверзија према MMR вакцини, која је укориењена у раширеним дезинформацијама везаним за студију из 1998.године која је указивала на везу између аутизма и вакцине, а у међувремену је наука то демантовала.

Уједињени народи су у више наврата упозоравали да се спрема "савршена олуја" за нове епидемије болести које се могу сприечити, уз пандемију која је пореметила рутинско вакцинисање.

И премда су богиње 2019.године убиле више од 207.000 људи у свету, у многим државама је опала стопа вакцинације.

Стопа вакцинисања првом дозом пала је са 86 на 84 посто на глобалном нивоу између 2019. и 2020.године, док је према подацима WHO-a током истог временског периода само 70 посто деце примило другу дозу.

Епидемиолози сматрају да антиваксерски ставови на Балкану настају због неколико фактора, а то су неповерење у владу, недостатак озбиљно спроведених мера и поплава дезинформација које су преплавиле друштвене мреже током пандемије коронавируса.

У Црној Гори лекари су позвали владу да озбиљније приступи овом проблему те су упозорили на мале новчане казне за родитеље који одбију обвезно вакцинисање нису довољне да се антиваксерски покрет заустави.

- MMR вакцина тренутно није услов за упис у школе и вртиће - , рекла је за АФП Милена Поповић Самарџић, епидемиолошкиња црногорског Института за јавно здравље.

Готово трећина Црногораца верује у теорију завере по којој лекари и влада настоје да вакцинишу децу вакцином која узрокује аутизам, показало је истраживање Ипсоса објављено 2021. године.

Исти извештај је потврдио и да је више од половине становништва земље уверено да су "глобалне елите" створиле коронавирус како би смањиле популацију на планети.

''Доста ми је''

У Србији је вакцинација обвезна за упис ученика у школе, али стручњаци кажу да званичници често затварају очи пред проблемом све док их епидемија не присили на реакцију.

- Држава само треба следити правила која је сама поставила-, рекао је Георгиос Константинидис, шеф српског удружења педијатара.

-Али нико то не ради - ни родитељи ни људи у вртићима који уписују децу ‘преко везе'.- додао је

Србија је посљедњи пут епидемијом богиња погођена 2017.године, што је резултирало с 3800 забележених случајева и 12 смртних исхода, укључујући и двоје деце.

Након избијања заразе државни тужитељи покренули су поступке против 43 истакнута антиваксера због "изазивања панике", али нитко није осуђен, рекао је Владимир Цимерман, београдски лекар који је помогао у подизању тужбе.

Лекари у Србији све су више фрустрирани што се упозорења игноришу.

-Недостаје нам друштвена одговорност. Доста ми је свега-, рекао је Константинидис.

-Основна људскост је нестала из овог друштва, чак и на глобалном нивоу- додао је он.