Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ПРЕВРШИЛО СВАКУ МЕРУ Спомен-гробље претворено у ИГРАОНИЦУ? Бура због САНКАЊА над жртвама усташког терора (ФОТО)

13.01.2024. 14:59
Пише:
Србија Данас/Мој град Сремска Митровица
Spomen groblje, Sremska Mitrovica
Спомен гробље, Сремска Митровица / Извор: Фото: Wikipedia/Facebook/Printscreen/Музеј жртава геноцида

Друштвене мреже преплавиле су ових дана фотографије митровачких малишана и њихових родитеља како се уз цику, грају и весеље, безбрижно санкају на Спомен-гробљу, где је сахрањено преко 6.000 жртава нацистичког и усташког терора у Другом светском рату.

Огорчени грађани и борачке организације случај су пријавили свим надлежним градским и републичким институцијама, док су обавештене и полиција и комунална полиција града Сремска Митровица.

НИ МАЛО ГА НИЈЕ СРАМОТА?! Директор пунио резервоар као да му је последње, а све то на рачун ШКОЛЕ - Шок у Дервентиosnovna Å¡kola

НИ МАЛО ГА НИЈЕ СРАМОТА?! Директор пунио резервоар као да му је последње, а све то на рачун ШКОЛЕ - Шок у Дервенти

СВЕ ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Када се пријавити и како до туристичких ваучера за одмор у Србији?sd

СВЕ ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Када се пријавити и како до туристичких ваучера за одмор у Србији?

УПОЗОРЕЊЕ: Дивља звер шета овим градом у Србији - појавио се језив снимак са надзорних камера (ФОТО)Vuk

УПОЗОРЕЊЕ: Дивља звер шета овим градом у Србији - појавио се језив снимак са надзорних камера (ФОТО)

– Ово је превршило сваку меру! Деца нису крива, одговорност за овакво бестијално радовање и зимске активности над лешевима и костима наших предака, свакако је на њиховим несавесним родитељима! Родитељи, у памет се узмите-пре 80 година кланица и стратиште, постаде данас санкалиште! Мало је рећи да смо шокирани, узнемиравају се сени жртава, који леже испод ових хумки, где се деца безбрижно пењу и спуштају на санкама, а родитељи баке и деке их још и сликају и фотографије каче на друштвене мреже-огорчен је Владимир Балашћак, глумац митровачког позоришта ‘’Добрица Милутиновић’’, чијих неколико предака је стрељано 1942.године и покопано овде на Спомен-гробљу, пише портал "Мој град СМ"

Људе живе сахрањивали

Један Митровчанин у коментарима је написао: "Причао ми је један од очевидаца, сада покојни, како су та брдашца три дана пулсирала! Људи су живи ту сахрањивани, само првог у колони везаних фашисти би убијали, док су други живим кречом преливани, па затрпавани. Језа ме хвата од ових призора зимских радости на таквом месту бола и патње! Па зар то родитељи и родбина те деце, не знају историју свога града и државе?! Ако не знају, нека прочитају, нека се едукују!"

- Борци и грађани Сремске Митровице огорчени су оваквим понашањем на највећем стратишту у Србији из Другог светског рата! Где је нама култура сећања? Јауке и крике живих закопаних сада су заменили граја и весеље! Зар је овде место за дечије игре?! Зар у граду нема места за санкање, питам сад и овде њихове родитеље! Срам их било! Захтевамо хитну интервенцију полиције, инспекција, комуналне полиције, Службе обезбеђења Спомен-гробља да упозоре те родитеље и, наравно, казне. Обавештено је надлежно министарство, Завод за заштиту споменика културе, Музеј жртава геноцида у Београду и друге надлежне институције, огорчен је Рада Корица, председник СУБНОР-а Сремске Митровице.

Установе огорчене на потез грађана

Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици каже да су свуда у меморијалном комплексу постављене информационе табле, те да не постоји могућност да неко није обавештен о каквом месту од историјског значаја се ради!

- Спомен-гробље налази се поред старог Православног гробља, на месту где су биле заједничке гробнице неколико хиљада стрељаних родољуба од стране фашиста и усташа током 1942.године. У великој усташкој и немачкој офанзиви на Фрушку гору и Срем у лето 1942. године предвођеној злогласним усташким официром Виктором Томићем ухапшен је и мучен у митровачкој казниони и чувени сликар Сава Шуманович, који је са хиљадама родољуба овде покопан, каже Шулаја, наводећи да је Завод у неколико наврата тражио интервенцију комуналне полиције поводом дешавања на Спомен-гробљу.

Меморијални комплекс, који се простире на 12 хектара, састоји се из више целина, свечано је отворен 1960. године и дело је архитекте Богдана Богдановића.

Спомен-гробље налази се под заштитом државе као знаменито место од великог значаја.

Последњи пут обновљено је пре десетак година средствима из градског буџета, када су изведени комплетни конзерваторско-рестаураторски радови на обнови светилишта и лавиринта, стаза на целој површини Спомен-парка, буктиња и урне, као и уређење мобилијара, клупа и расвете, са постављањем инфо-табли.

Огласио се и Музеј жртава геноцида

На свом Фејсбук налогу, саопштењем се огласио и Музеј жртава геноцида.

Музеј жртава геноцида са забринутошћу и огорчењем примио је информацију о скрнављењу Спомен-гробља стрељаних у Сремској Митровици у оквиру кога је сахрањено око 6.000 српских, јеврејских и ромских жртава хрватског усташког геноцида и немачког нацистичког терора.

Наиме, ових дана, на запрепашћење јавности, масовне гробнице у Сремској Митровици користе се као један од простора за игру, разбибригу, забаву, санкање и друге активности непримерене масовном губилишту недужних цивила.

Музеј жртава геноцида, стога, позива надлежне органе локалне самоуправе да хитно реагују и заштите ово губилиште од даљег скрнављења, али и апелује на несавесне и неодговорне појединце да без одлагања обуставе непримерене активности на простору Спомен-гробља.

(Србија Данас/Мој град Сремска Митровица)