Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

САВЕТ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ РЕВИДИРА ЗЕЛЕНУ ЛИСТУ: Брисел тражи да испунимо седам услова, до када ће наши грађани моћи да путују

13.08.2021. 07:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
pasoš
пасош / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Од седам услова за зелену листу ЕУ, Србија тренутно не испуњава барем три, закључак је који се намеће када се границе које је поставио Брисел упореде са корона бројкама и чињеницама тренутно актуелним у нашој земљи.

Савет Европске уније наредних дана би требало да ревидира зелену листу трећих земаља чијим је грађанима олакшано путовање у државе ЕУ, а у зависности од епидемиолошке ситуације која у њима влада.

СУСЕДИ ОТВОРИЛИ ВРАТА СРБИЈИ: Мере потпуно укинуте, улазак без ПЦР теста и потврде о вакцинацији

СУСЕДИ ОТВОРИЛИ ВРАТА СРБИЈИ: Мере потпуно укинуте, улазак без ПЦР теста и потврде о вакцинацији

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКА ВАМ ЈЕ ЗАПРАВО ПЕНЗИЈА? Ово су тачна примања у динар уз сва повећања до сада

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКА ВАМ ЈЕ ЗАПРАВО ПЕНЗИЈА? Ово су тачна примања у динар уз сва повећања до сада

БРОЈКЕ РАСТУ, А ДА ЛИ ОСТАЈУ ИСТЕ МЕРЕ: Без ових ствари се не може у Грчку, правила важе за старије од 12 година

БРОЈКЕ РАСТУ, А ДА ЛИ ОСТАЈУ ИСТЕ МЕРЕ: Без ових ствари се не може у Грчку, правила важе за старије од 12 година

Подсетимо, на тој листи се од средине јуна ове године налази и Србија, али би због значајног пораста броја новозаражених наша земља могла да буде и скинута са ње.

Да би се нека држава нашла на зеленој листи ЕУ за путовања, неопходно је да испуни седам услова, а ми у овом тренутку не испуњавамо барем три!

1. Први и главни услов је да земља у последњих 14 дана, према подацима Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ), нема више од 75 заражених на 100.000 грађана. а Србија према најновијим подацима има преко 112 оболелих на 100.000 становника и ушла је у љубичасту корона зону. И то са тенденцијом даљег раста.

2. Други услов који прописује ЕУ је да "држава има стабилан или опадајући тренд нових случајева у овом периоду у односу на претходних 14 дана". Ни овај услов, нажалост, Србија не испуњава. Наиме, код нас већ дуже од месец и по дана расте број заражених, а ове недеље имамо чак по 80% више заражених у односу на претходну седмицу.

3. Трећи услов је да земља има више од 300 тестова на 100.000 становника спроведених у претходних седам дана, под условом да су подаци доступни Европском центру за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ). Колико знамо, сви подаци су доступни, а процена је да имамо неколико пута више од тражених 300 тестова на 100.000 становника (негде око 1.000/100.000). Дакле, за ова услов нема проблема.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

4. Четврти услов је да земља нема више од четири одсто позитивних тестова у односу на све тестове на ковид 19 спроведене у претходних седам дана и да ти подаци морају бити достпуни Европском центру за контролу и превенцију болести. Међутим, тренутно Србија не испуњава ни овај услов. Наиме, у последњих седам дана имали смо проценте позитивних од 8,6%, 8,2%, 6,94%, 7,05%, 7,46%, 6,09%, 5,41%. Дакле, увек изнад тих граничних четири одсто.

5. Пети услов је "природа вируса присутног у некој земљи, односно да ли су откривене варијанте од интереса или забринутости". Овде не бисмо требали да имамо проблема јер код нас нису регистровани неки сојеви који нису познати широм ЕУ.

6. Шести услов је базиран на "укупном одговору земље на ковид 19, узимајући у обзир доступне информације, укључујући аспекте као што су надзор, праћење контаката, обуздавање епидемије, лечење и извештавање, као и поузданост информација". Реално, ни овде не би требало да имамо проблема.

7. Седми услов је "напредак у вакцинацији становника против вируса". Иако је вакцинација у Србији скоро потпуно стала, и иако је испод нивоа Европске уније, ипак је на солидном нивоу.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Дакле, Србија у овом тренутку, не испуњава барем три од седам услова да би се нашла на зеленој листи ЕУ. Да би наша земља могла да буде скинута са ове листе, упркос ранијим оптимистичким најавама, потврдила је и министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић.

- Мислим да ће ЕУ вероватно правити пресек у септембру, да се чека завршетак туристичке сезоне из економских разлога. Ипак, јасно је да због погоршавања епидемиолошке ситуације прети могућност да ЕУ скине Србију са зелене листе за улазак у земље чланице, као и да ће са растом бројева Европска комисија и земље ЕУ пооштравати услове.

Међутим, каква год била одлука ЕУ, наши грађани који планирају путовања и летовања у наредном периоду, не би требало да је схвате као трагичну. Наиме, ова одлука је само препорука земљама чланицама, а није и обавезна, већ свака од држава одлучује за себе. Дакле, не треба очекивати да би Грци могли да нам затворе границе, баш као ни Хрватска или Кипар, али ни суседне земље попут Мађарске, Бугарске или Румуније.

Како је раније рекао Александар Сеничић, први човек Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА), Грци би евентуално могли само да укину могућност уласка у земљу уз антигенски тест, већ да се признају само потврда о вакцинацији, прележаној корони или ПЦР тест.

На другој страни, реално је да уколико испаднемо са зелене листе буду значајно пооштрени критеријуми за путовања у, на пример, Немачку, Аустрију, Француску, Белгију, Холандију...