Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Док Срби плачу, Хрвати славе на "КРИЛИМА ОЛУЈЕ": Саво Штрбац за СД открива каква је улога Америке била у злочину

04.08.2021. 16:06
Пише:
Милена Станковић
Savo Štrbac
Саво Штрбац / Извор: Фото: Профимедиа

САД је главни учесник у припремању и извршењу саме "Олује", подсећа Саво Штрбац.

И ова годишњица стравичног страдања Срба у Хрватској, током полицијско-војне акције "Олуја", у Загребу и Книну славиће се као дан победе, срамно... Док ће у Србији бити обележена уз паљење свећа и присећање на прогон и бројне жртве, тугу, прошлост, бол и немоћ свих наших људи.

Комшије иду и корак даље у величању егзодуса више од 280.000 Срба из Крајине, па ће се централна манифестација у Книну завршити наступом акробатске авио-групе "Крила Олује". Централно обележавање одржаће се на стадиону фудбалског клуба Динара у Книну.

ОЛУЈА У ХАГУ - ЗЛОЧИНИ БЕЗ КАЗНЕ: Како је Трубинал од ратних зликоваца Готовине и Маркача направио хероје?

ОЛУЈА У ХАГУ - ЗЛОЧИНИ БЕЗ КАЗНЕ: Како је Трубинал од ратних зликоваца Готовине и Маркача направио хероје?

Ковачевић о "Олуји": Какви то људи славе клање Срба, чије то мајке наздрављају над телима жртава?

Ковачевић о "Олуји": Какви то људи славе клање Срба, чије то мајке наздрављају над телима жртава?

Прошло је 26 година, Србија не заборавља жртве, али храбро чува мир: Шта сада кажу српски политичари - БРЕМЕ "ОЛУЈЕ"

Прошло је 26 година, Србија не заборавља жртве, али храбро чува мир: Шта сада кажу српски политичари - БРЕМЕ "ОЛУЈЕ"

Долазак је најавио цео државни врх, па ће у Книну бити и председник Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

На книнској тврђави биће подигнута застава, а тамо ће се окупити само мањи број људи, док ће данас, 4. августа, пријем на тврђави приредити председник Милановић, који ће предати одликовања припадницима хрватске војске. 

Како Срби доживљавају овај све, само не свечани чин и оволику прославу Хрватске, објашњава за портал СрбијаДанас један од савременика тих догађаја који је и сам проживљавао исту судбину, директор Документационо-информативног центра Веритас Саво Штрбац.

- "Крила Олује" трају већ 26 година, то су тзв. аеромитинзи где они учествују, под тим називом на дане обележавања "Олује", а "Крила Олује" добиле су овакав назив као и многе друге ствари у Хрватској - говори Штрбац и додаје:

- Просто не постоји улица у Хрватској, а да се не зове по "Олуји", или жртвама "Олује", али жртвама са друге, са хрватске стране.

Savo Štrbac
Саво Штрбац / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Ново јутро

Четврти август слави се у Хрватској као двоструки дан државности, односно Дан победе и домовинске захвалности.

- Сад ви само замислите какви су то државни празници као и њихови називи. Апсолутно, по принципу Америке, знате, они имају свој чувени Дан државности у САД-у који свечано обележавају, а Хрвати по угледу на њих праве исто то, мини Дан државности само на годишњицу "Олује" - објашњава Штрбац.

Oluja
Олуја / Извор: Профимедиа

Подсећа Штрбац да је САД главни учесник у припремању и извршењу саме "Олује".

- "Олуја" у Хрватској означена је овим именом баш по њиховој препоруци, симболично су се поистоветили са "Пустињском Олујом". Агресорски злочин "Олуја" је испланиран од стране САД-а, а Хрвати су били увежбани и припомогнути да овакав задатак изврше. Иако је било забрањено увожење оружја у то време, Хрватима то није био проблем, с обзиром на то да их је Америка допремала и припомагала - објашњава Саво Штрбац за портал СрбијаДанас и додаје:

- Тадашња Олуја, извршена је по доктрини Американаца, а то значи да су по угледу на Американце, нападали са свих страна тј. и са копна и из ваздуха, као и са мора како би освојили и заузели одређени део територије. Тако је изведена и акција "Олуја". Осим што су направили планове, они су Хрватску наоружали софистицираним оружјем.

Шта значи софистицираним оружјем?

- То су беспилотне летелице ко је су снимале све територије, тако су Хрвати знали положај сваког српског војника, а координате су слали коме треба, све је било снимљено и прилично лако за извести. Иако је био ембарго на увоз оружја, Хрватима је било то дозвољено јер "нема шта Америка не може" - говори Штрбац. 

Savo Štrbac
Саво Штрбац / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/SPC/Profimedia/SD

Док Хрвати славе - Срби тугују

Подсетимо, док Хрвати славе, Срби ће данас туговати и одати почаст својим жртвама "Олује". Као и пре четири године, државни врх Србије и Републике Српске обележиће данас годишњицу "Олује" у земунском насељу Бусије, у којем живи више од 5.000 крајишких Срба. На манифестацији ће бити присутни председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић, министри, народни посланици, као и руководство Републике Српске.

Обележавање ће почети парастосом за страдале Србе, који ће служити патријарх српски Порфирије. Присутнима ће се обратити председник Вучић и Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, као и неко од преживелих из избегличке колоне.

Oluja
Олуја / Извор: Фото: СД/Илустрација