Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СД панел дискусија на 5. Медиа Маркету: Шта о Србији говоре читани текстови на порталима? (ФОТО/ВИДЕО)

26.10.2019. 16:15
Пише:
Србија Данас
SD panel
СД панел / Извор: Србија Данас

У оквиру 5. Медиа Маркета портал SrbijaDanas.com организовао је панел дискусију на тему "Шта о Србији говоре читани текстови на порталима".

Говорници на панелу били су главни уредник онлајн редакције Блиц-а Марко Стјепановић, главни менаџер Telegraf.rs-a Павле Савовић и професор Факултета друштвених наука Мирко Милетић, док је разговор модерирала заменица главног и одговорног уредника портала SrbijaDanas.com Андријана Нешић.

Гости панела су разговарали о друштвеним вредностима у ери дигиталних медија и на који начин онлајн медији проналазе свакодневну равнотежу између етичности и читаности.

Професор Милетић истакао је да у сваком друштву постоји систем вредности који се никада не може изгубити, али је увек један преовлађујући.

Дуци за СД: Има наде за Србију са Русијом и Кином, али свет пропада! Све се своди на то ко ће кога да закоље!

Дуци за СД: Има наде за Србију са Русијом и Кином, али свет пропада! Све се своди на то ко ће кога да закоље!

АРАНЂЕЛОВЧАНКА КОЈА ЈЕ ПОКОРИЛА ПЛАНЕТУ: Ево како је Јована Прековић дошла до светског ЗЛАТА, а сада ЦИЉА Олимпијаду (ФОТО)

АРАНЂЕЛОВЧАНКА КОЈА ЈЕ ПОКОРИЛА ПЛАНЕТУ: Ево како је Јована Прековић дошла до светског ЗЛАТА, а сада ЦИЉА Олимпијаду (ФОТО)

ВЕЛИКИ ПОВРАТАК ИВАНЕ ЖИГОН У НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ: Након 10 година представиће се СПЕКТАКЛОМ који је посветила мајци

ВЕЛИКИ ПОВРАТАК ИВАНЕ ЖИГОН У НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ: Након 10 година представиће се СПЕКТАКЛОМ који је посветила мајци

- Вредност је израз ставовске структуре човека, односно његовог понашања у свакодневном животу. Систем вредности се формира на принципу појединца, а онда се прерађује на нивоу друштва, а онда и глобално. Нови медиј, интернет, брише националне границе, не постоји ниједан ниво појединачног и групног деловања ван неког вредносног система, те тако је и са новим медијима, онлајн медијима, дигиталним медијима. Невоља је што интернет обузима целу планету и унутар њега се ствара систем вредности који нема никакве границе и ограничења и доводи људе у заблуду да вредности не постоје – рекао је професор Милетић.

Своја искуства из струке са публиком су поделили Марко Стјепановић и Павле Савовић који су се у овом тематици усагласили са мишљењем да свако друштво негује одређени систем вредности, али не и да је тај систем непромењен и преовлађујући.

Panel Srbije Danas
Панел Србије Данас / Извор: Србија Данас

- Право питање је шта су за некога друштвене вредности? Да ли је то Бака Прасе, ријалити програм или ученици који су освојили медаље на такмичењу? Портали сада нуде све то, као да сте у супермаркету, а одлука је појединачна шта жели да "купи". Ми нудимо све, а они бирају, портали су сервис који нуди опције, а питање је шта ће они одабрати да прочитају, што зависи од њиховог система вредности, тако да фактички ми ни не утичемо много на тај одабир - рекао је Савовић.

- Увек постоје друштвене вредности, само је питање да ли се нама у одређеном тренутку те вредности допадају. Питање је како се постављате према одабраним вредностима, а интернет је оголио све то око вредности и закомпликовао све додатно када је уништио бизнис модел по којем су радили традиционални медији. Када тај модел постоји, има времена и простора за текстове који нису најпопуларнији и најчитанији, а то се у ери интернета изгубило и успоставило се интернет новинарство. Још увек траје транзиција и прелазак на нови бизнис план, јако тешко ће се у будућности успостављати друштво са јединственим системом вредности, сада су сви саговорници, сви профили на друштвеним мрежама су медиј, а данас и свако може да постане сам по себи медиј – рекао је Стјепановић.

Marko Stjepanović
Марко Стјепановић / Извор: Србија Данас

На питање где се налази граница коју медији повлаче када је реч о читаности и квалитету текстова, саговорници из струке су се усагласили да се такве одлуке доносе у реалном времену и да се гледа краткорочни и дугорочни бенефит по саму медијску кућу.

- Ако желите краткорочни бенефит онда се доноси одлука да се на пример доведе Бака Прасе на штанд и да вам треба обезбеђење како бисте владали ситуацијом, док са друге стране ако желите дугорочни бенефит не радите то. Све те одлуке доносе се у минутима и због тога долази до тога да се на пример квалитетне репортаже које су добре за дугорочну корист, замене вешћу из хронике која доноси краткорочни бенефит – рекао је главни менаџер Телеграфа Павле Савовић.

Pavle Savović
Павле Савовић / Извор: Србија Данас

- Уместо апсолутних вредности треба да идемо на минимун договорених вредности. С ообзиром на време у којем живимо, имамо могућност да такав консензус вредности периодично мењамо, да померамо његову границу. Минимум треба да се одреди, као на пример нема расизма, нема шовинизма и испод тога се не иде, све испод тога је ствар уређивачке политике која крши наш договор. Српски медији немају минимални друштвени консензус и увек ће неки медиј покушати да иде испод тог минимума, а кад се то деси сви остали крећу надоле ка њему како би се одржали на тржишту – рекао је главни уредник онлајн редакције Блиц-а Марко Стјепановић.

Професор Милетић је указао на то да све промене које се дешавају глобално утичу и на локалну средину, те је тако и са трендовима у новим медијима. Како је рекао, дошло је до засићења традиционалним медијима, а сада је време када људи желе да своју приватну сферу доведу у медије, али и даље је према истраживањима присутна тендендија засићености интернетом. Ипак, како је професор Милетић навео, начин на који се садржај продаје се не мења, а то је да медији морају да угоде најнижем нивоу укуса.

Mirko Miletić
Мирко Милетић / Извор: Србија Данас

- Најбројнији су они са најнижим укусом, тако да данас за тираж, рејтинг и шер ви морате њима да угодите. Портали морају да примене то "гвоздено правило" и најновија истраживања управо то показују. Сензација, скандал, смрт и секс су заменили традиционалне медије – рекао је Милетић.

Публика је добила одговор на вечито питање да ли портали морају да бирају између читаних текстова и квалитетних текстова.

- Нема бирања, једина дилема је позиција на којој ће се неки текст наћи и вагамо између краткорочних и дугорочних бенефита. Тренд је да свуда у свету портали "играју" на тој граници и одлука о минимуму вредности се доноси у реалном времену – рекао је главни менаџер Telegraf.rs.

Закључак панел дискусије био је тај да уређивање медијског садржаја представља синергију мишљења публике и стручности уредничких колегијума, те је тако и систем вредности подређен тој синергији.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Поштујемо основне вредности, али такође пружамо и оно што људи воле, иако није у систему вредности. Људи не прате само економији, само спорт, само забаву и због тога портали морају да укрсте то све. Ако се добро дефинише пут којим крећете, читаност долази сама – рекао је Стјепановић, док је Павле Савовић био мишљења да оно што их занима људи траже на гуглу, друштвеним мрежама, те самим тим садржаји који нису дугорочно добри не морају ни да се истичу.

- Нас не уређује публика, али се прати шта људи воле и то се пише и објављује, само се не истиче и не ставља акценат на то. Увек постоје споредни канали којима можете пласирати такав садржај и увек ће онда кликови јурити вас, а не ви кликове – рекао је Савовић.

Професор Милетић је закључио да увек треба имати у виду коме се медиј обраћа и ко је његова публика, те ће сходно томе мора створити и уређивачка политика.

- Сваки уредник мора знати ко су му читаоци и који преовладавају, у сваком моменту мора знати коме се обраћају, али мора водити и рачуна да садржај прилагоде својој медијској кући. Уредник уређује новине, јасним правилима, а публика треба да му буде најбитнија детерминантна уређивачке политике – рекао је професор.

Целокупан видео материјал можете погледати испод:

ВАЗДУХОПЛОВАЦ ВИСОКО ПОЛЕТЕО: Браћа Церовић БЛАГО Земунаца!

ВАЗДУХОПЛОВАЦ ВИСОКО ПОЛЕТЕО: Браћа Церовић БЛАГО Земунаца!

"Свет могу да мењају само креативни људи" Чувени сликар Милутин Обрадовић открива како се четкицом бори против дигиталног доба

"Свет могу да мењају само креативни људи" Чувени сликар Милутин Обрадовић открива како се четкицом бори против дигиталног доба

ПОСЛЕ УСПЕШНЕ MMA КАРИЈЕРЕ: Душан Џакић УЖИВА у пензији, али ће се ускоро опробати у НОВОЈ улози

ПОСЛЕ УСПЕШНЕ MMA КАРИЈЕРЕ: Душан Џакић УЖИВА у пензији, али ће се ускоро опробати у НОВОЈ улози

ПАВЛОВИЋ МЕРКА ЕВРОПСКО ПРОЛЕЋЕ: Млади штопер Партизана о титули, личним плановима и КЉУЧНОМ мечу сезоне

ПАВЛОВИЋ МЕРКА ЕВРОПСКО ПРОЛЕЋЕ: Млади штопер Партизана о титули, личним плановима и КЉУЧНОМ мечу сезоне

Ера после више од 10 година отворено о свађи због стиропора! Највећа афера ријалитија је била намештаљка?

Ера после више од 10 година отворено о свађи због стиропора! Највећа афера ријалитија је била намештаљка?