Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Седам министарстава у борби ПРОТИВ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ! Потписан Протокол о платформи "ЧУВАМ ТЕ"

01.12.2021. 13:53
Пише:
Србија Данас/Тањуг
Čuvam te
Чувам те / Извор: ФОТО: ТАНЈУГ/САВА РАДОВАНОВИЦ

Уз помоћ Националне платформе за превенцију насиља које укључује децу "Чувам те" све надлежне институције ће, на једном месту, пратити сваку пријаву насиља и ток њеног решавања

Данас је у Влади Србије потписан Протокол о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења "Чувам те".

Протокол су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић и директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић. Потписници документа су и Министарство унутрашњих послова, Министарство правде и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Уз помоћ Националне платформе за превенцију насиља које укључује децу "Чувам те" све надлежне институције ће, на једном месту, пратити сваку пријаву насиља и ток њеног решавања. Платформа "Чувам те" ће омогућити да свака пријава насиља буде адекватно евидентирана и да у сваком тренутку буде доступан статус пријаве, њен ток и, уколико предмет није завршен, који је разлог за то.

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да је потписивањем протокола држава показала да има нулти степен толеранције према сваком облику насиља и нагласила да свако насиље, злостављање и занемаривање деце треба да буде одмах препознато и најстроже санкционисано.

- Суштина је да постоји једно место где се скупљају подаци и да се одмах реагује на пријаву. То није само место да се пријави последица насиља, већ и да се пријаве и поделе информације о различитим врстама недоумица - рекла је министарка после потписивања Протокола.

Истакла је да је платформа место где деца могу да осете да их неко чува.

- Наш задатак је да чувамо и штитимо сву децу и ова платформа значи да имају коме и где да се обрате ако дође до било каквог облика злостављања и занемаривања - рекла је Кисић Тепавчевић.

Čuvam te
Чувам те / Извор: ФОТО: ТАНЈУГ/САВА РАДОВАНОВИЦ

Министар Ружић казао је да плодотворна интерресорна сарадња министарстава, уз уплив Канцеларије за ИТ и еУправу, говори о томе колико је држава посвећена превенцији насиља над децом.

Нагласио је да постоји континуирани рад свих ресора на превенирању насиља у школама, а да је платформа "Чувам те" степеник више у тој сарадњи.

Похвалио је заједнички рад надлежних ресора у превенирању насиља, као и на едукацијама о превенцији насиља које је, како каже, прошло више од 20.000 запослених у школама, више од 1200 деце и 2.500 родитеља.

- Данас је уоквирен и олакшан пут и модел да све што може да се догоди, превенирамо на време - рекао је Ружић.

Čuvam te
Чувам те / Извор: Фото: Чувам те

Директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Јовановић навео је да је платформа "Чувам те" намењена деци, ученицима, родитељима, просветним радницима, као и да ће је користити и запослени у државној управи и локалним самоуправама.

- Ово софтверско решење, које ћемо врло брзо пустити у продукцију, ће омогућити да сваку пријаву насиља адекватно евидентирамо и да у сваком тренутку будемо сигурни који је статус пријаве - навео је Јовановић.

Како је објаснио, платформа тренутно садржи информативни и едукативни део, намењен родитељима и деци и запосленима у школама, а приступ едукативном делу је бесплатан.

На едукативном делу је скоро 30.000 регистрованих корисника, од којих 4.800 ученика, 1.700 родитеља и више од 23.000 наставника.

Јовановић је навео да су дефинисане процедуре о корацима након пријаве насиља и да ће бити преточене у дигиталну комуникацију и размену информација не само између министарстава већ и школа, центара за социјални рад, полицијских станица.

- Један аспект је, рецимо, насиље у школама и не желимо да се то заустави на одговорности директора школе и разредног старешине већ да се пријава за насиље прати у целом систему - кроз социјалну заштиту, кроз бригу о породици са децом, кроз Министарсво здравља, ако треба и кроз МУП - рекао је Јовановић и позвао заинтересоване да посете платформу на адреси www.cuvamte.gov.rs.

Додао је да је платформа смештена у државном дата центру који је, како каже, по безбедносним и техничким стандардима један од најсавременијих у региону и гарантује безбедност података.

Национална платформа за превенцију насиља које укључује децу "Чувам те" успостављена је у марту ове године као прва национална платформа за сва питања заштите и превенције различитих облика насиља над децом. Платформа на једном месту интегрише све потребне аспекте темељне превенције и алате за сузбијање насиља у школама. На инцијативи и реализацији платформе „Чувам те“ активно је било укључено и удружење „Друг није мета“.