Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАСПАД СИСТЕМА! Из куповине право на тестирање? Одећа преча од здравља, ситуација алармантна, ми никад веселији (ФОТО)

27.11.2020. 13:27
Пише:
Србија Данас/М.С.
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Свакодневно се сусрећемо са новим вестима и корона пресецима на нивоу градова широм Србије који су и више него лоши, који су црни, а како је кренуло, страхује се да и њих не оборимо.

У Србији је јуче оборен рекорд у броју преминулих од корона вируса. Наша земља достигла је бројку од 51 преминулог лица. На основу тих података, урађена је анализа чији су резултати били алармантни, тачније анализа је показала да сада на дневном нивоу сваких пола сата од последица корона вируса премине једна особа.

Овакво стање у нашој земљи изазива панику, страх, појачану контролу, али и појачане и нове мере које су донете у циљу сузбијања вируса.

БЕОГРАДСКА БОЛНИЦА "ПРЕГАЖЕНА" НОВИМ СЛУЧАЈЕВИМА: Инфективна пробила рекорд, више од 400 прегледа за 24 сата

БЕОГРАДСКА БОЛНИЦА "ПРЕГАЖЕНА" НОВИМ СЛУЧАЈЕВИМА: Инфективна пробила рекорд, више од 400 прегледа за 24 сата

СИТУАЦИЈА СЕ ПОГОРШАВА: Доктор Кон без длаке на језику о свему што нас чека у наредне две недеље

СИТУАЦИЈА СЕ ПОГОРШАВА: Доктор Кон без длаке на језику о свему што нас чека у наредне две недеље

ОБЕЗБЕДИТИ КАПАЦИТЕТЕ ЗА ТЕЖЕ СЛУЧАЈЕВЕ! Београд пренатрпан пацијентима: Прерасподела за више места на клиникама

ОБЕЗБЕДИТИ КАПАЦИТЕТЕ ЗА ТЕЖЕ СЛУЧАЈЕВЕ! Београд пренатрпан пацијентима: Прерасподела за више места на клиникама

Многи стручњаци из наше земље свакодневно се оглашавају и упућују апел људима да воде рачуна о свом здрављу, да поштују мере и штите се од заразе која се све више шири међу нашом популацијом и разара све што се разорити може. Упозоравају на то да су нам болнички капацитети пуни, да нам је медицинско особље на измаку снаге и да једино што ми можемо у овом моменту јесте да - ништа не радимо! Да седимо код својих кућа, уживамо у топлини свога дома, са својим најмилијима и не радимо ништа. А, ако већ и морамо да нешто радимо, онда би требало поштовати све прописане мере како би остали здрави и безбедни.

Али да ли то и радимо? 

Свакодневно се сусрећемо са новим вестима и корона пресецима на нивоу градова широм Србије који су и више него лоши, који су црни, а како је кренуло, страхује се да и њих не оборимо.

Стање више није критично само у Београду, већ и у централној Србији - Београд 2.196, Нови Сад 502, Крагујевац 290, Ниш 247, Краљево 199, Панчево 184, Чачак 158, Смедерево 139, Суботица 116, Ваљево 104, Бачка Паланка 98, Зајечар 98, Зрењанин 93, Шабац 86, Бечеј 85, Бор 80, Крушевац 77 и Врбас 71.

До скоро је редова било само у главном граду, у Београду, а читалац нашег портала још пре две недеље жалио се на километарске колоне испред ковид амбуланте у Београду. Нажалост, редови испред ковид амбуланти сада су и широм Војводине, али и у Чачку, Крагујевцу, Новом Пазару...

- Нисам имао никакве симптоме, нисам осећао ништа док ме није стигла температура. Мислио сам да је обичан вирус или прехлада, ипак је сада сезона тих прехлада, али сам решио да се тестирам како због своје сигурности и безбедности, тако и због људи из моје околине. Ето, тест је био позитиван, али сам са температуром преко 38 степени чекао од 20 сати увече до 5 сати ујутру. Температура, хладно, река људи чека на преглед, а ради само једно одељење које вади узорак крви и брис... Ужасно је било - рекао нам је Урош М. (28).

Како Урош М. додаје он је као и сва остала омладина у пар наврата корону схватао неозбиљно и као нешто што се њему сигурно неће задесити, а онда га је како каже реалност стигла и видео је колико се здравствени радници труде да свакога ко има симптоме спроведу кроз процедуру и посаветују. 

- Морам да кажем нисам ни ја поштовао све мере увек, био сам опуштен, али када сам видео те редове и колико људи чека није ми било свеједно. Сад и ја долазим у ситуацију да кажем свакоме да поштује мере, да користи терапију, да се чувају, не могу ни ти здравствени радници да раде константно, баш је тешко, а људи и даље све схватају олако - додаје Урош М.

Број заражених корона вирусом ових дана и у Чачку константно расте, а након пристиглих најновијих резулатата, инфицирање за 24 сата потврђено је код још 158 особа. Осим броја позитивних, расте и број првих прегледа, а у просеку их се на дневном нивоу обави преко 260.-Број пацијената се повећава, а особља смањује, тако да смо били принуђени да отворимо још једну ковид амбуланту у здравственој станици бр. 2 у Циганмали у којој раде четири лекара и која је трећа по реду, поред ковид амбуланте у Љубићу где такође раде четири лекара и ковид амбуланте при Дому здравља - истакао је директор Дома здравља у Чачку др Александар Пајовић за РИНУ.

Čačak
Чачак / Извор: Фото: Рина

Према његовим речима све више је особља које оболева, а доста је и оних који су због контакта у изолацији.

- За сада успевамо да тај проблем савладамо, али све теже и могу слободно рећи да се ради под појачаним напором. Све службе су оптерећене, од кућног лечења до службе хитне помоћи. У току је реорганизација кадра, известан број лекара и сестара су на испомоћи у болници, али издржати морамо.  Када пацијент дође у ковид амбуланту са симптомима инфекције, високом температуром и ли респираторним тегобама, прво бива регистрован у ковид бази, затим се ради основна лабораторија, а ако се сумња на ковид 19 уради се тест и тако припремљени пацијент иде у ковид амбуланту у болницу. Тамо се уколико је то потребно ради рендген плућа, затим болнички лекари одређују да ли се пацијент враћа на кућно лечење, да ли је потребна хоспитализација у болници или Плавој хали - казао је директор ДЗ.

У Чачку нема редова само испед ковид амбуланте, ред који је данас забележен и који је све оставио у шоку јесте маса људи која у реду чека да одради рендген плућа. Наиме, људи у Чачку чекају и по десет сати како би обавили рутинску и регуларну контролу након прележаног вируса ковид 19 или на снимање када се сумња да имају корону. 

Čačak
Чачак / Извор: ФОТО: Приватна архива

Ипак, оно што много више забрињава од реда у Чачку на скенер, јесу редови испред продавница јер је стигао фамозни "црни петак", дан за шопинг и попусте. Престонички бутици крцати су људима који желе да искористе своје попусте и у редовима испред чекају да уђу и виде понуду. 

После оваквих сцена морамо да се запитамо, има ли краја овом реду, или ће сви из реда испред продавница и шопинг центара, који су једва чекали да дође тај чувени црни петак не би ли купили који комад одеће, само прећи у други ред, ред за тестирање на корона вирус или скенер и рендген плућа? Да ли нам је одећа и куповина заиста битнија од здравља?

Редови су забележени широм престонице, а највећа гужва јутрос била је у улици Кнеза Михаила.

Knez Mihajlova
Кнез Михајлова / Извор: ФОТО: Приватна архива

На овом путу и у овој борби морамо бити уједињени и сложни, то што поједници нису у овом реду, не значи да се неће заразити баш због ових су баш у овом реду. Будимо уједињени и сложни због наших најмилијих, здравствених радника који се боре за наше животе, због економије која пропада услед последица мера које се доносе због корона вируса, због нашег живота и здравља. 

korona virus
корона вирус / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Неће нам "нормална" животна рутина побећи, опет ћемо куповати, нервирати се због гужве, али испред шопинг центара, онда када једном победимо ову сурову пошаст. Заједно можемо сигурно.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.