Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРАВИ ВРЕМЕНСКИ КОНТРАСТ! Метеоролог дао детаљну прогнозу: Септембар пун наглих преокрета - очекује нас топло време али и ПРВИ СНЕГ?!

01.09.2023. 21:19
Пише:
Србија Данас/Новости
kisa
киса / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Временска прогноза за месец септембар

У првих десетак дана чешћа појава грмљавинских пљускова и локалних непогода. Слабији утицај Атлантика би вероватно донео доминатно стабилно и суво време, посебно после 18. септембра.

СТИГЛО ОСВЕЖЕЊЕ! Пљускови и грмљавина у овим деловима земље, погледајте какво нас време очекује након тога

СТИГЛО ОСВЕЖЕЊЕ! Пљускови и грмљавина у овим деловима земље, погледајте какво нас време очекује након тога

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ОТКРИВА КАКО ДА ОБУЧЕТЕ ВАШЕ ДЕТЕ ЗА ПРВИ ДАН ШКОЛЕ: Све зависи от тога да ли је ПРВА ИЛИ ДРУГА СМЕНА!

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ОТКРИВА КАКО ДА ОБУЧЕТЕ ВАШЕ ДЕТЕ ЗА ПРВИ ДАН ШКОЛЕ: Све зависи от тога да ли је ПРВА ИЛИ ДРУГА СМЕНА!

СТИЖЕ ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ! РХМЗ издао упозорење, ови делови Србије биће на јаком удару

СТИЖЕ ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ! РХМЗ издао упозорење, ови делови Србије биће на јаком удару

Месец септембар би требало да буде мало топлији и сувљу од просека, а најавио је и грмљавинске пљускове, локалне непогоде и прве мразеве, са могућношћу краткотрајне појаве - снега, наводи метеоролог Марко Чубрило.

Прва недеља септембра

У току овог периода наша земља ће се налазити доминатним утицајем антициклона тако да ће преовлађивати претежно сунчано, суво и стабилно време. Само се око 05.09. очекује премештање ослабљеног хладног фронта који ће локално условити појаву пролазне кише или пљуска, док се јаче падавине не очекују.

Више падавина би требало бити над планинским делом региона средњег и јужног Баната и централне и јужне Србије, док би најмање кише требало бити над регионима западне, северне и јужне Бачке и Баната. Око тог датума ветар пролазно умерен до појачан, северни, а осталих дана углавном слаб.

Јутарњи минимуми од 10 до 18 степени Целзијуса, локално по котлинама планинског дела централне и јужне Србије само око 6 степени Целзијуса, док ће  дневни максимуми кретати од 22 до 31 степен Целзијуса.

Најсвежије око 05.09. када ће се у највећем делу Србије максимум кретати до око 25, а најтоплије око 09.09. када би се максимум локално над југом Србије могао кретати и око 33 степена Целзијуса.

Друга недеља септембра

У овом периоду би се језгро антициклона требало изместити ка подручју Скандинавије, тако ба би се у простору средишње и делом југоисточне Европе отворио пут за продор неколико слабијих, циклоналних, центара. У таквим условима изнад Србије би било променљиво облачно и нестабилно уз повремену појаву пролазне кише, а још увек може бити и услова за локалне пљускове. 

Ветар ће у данима приближавања утицаја циклона бити јужни, а након њиховог премештања ће на кратко окретати на северозападни.

У овом моменту делује да би се температура ваздуха и количина падавина углавном кретале око просека, што значи да се неко јако захлађење тренутно не очекује али обзиром да се губи позитивна аномалија температуре ваздуха и да се очекује њено кретање око просека за претпоставити је да ће у овом периоду бити свежије у односу на почетак месеца са знатно више јесењих одлика у времену та би се максимуми вероватно кретали од 14 до 22 степена Целзијуса.

Трећа недеља септембра

Током овог периода би ка нама са југоистока Европе требао ојачати утицај антициклона, што би путање циклона и фронталаних поремећаја изместило северније од нас. Ипак, утицај тих система би се у одређеној мери задржао те би и у овом периоду повремено могло бити слабе кише, док се знатно обилније падавине очекују над простором Италије, јужне Француске и приобаљу Јадранског мора што указује на претежно јужно струјање који би обележило овај период уз одржавање циклона над Медитераном.

Над нашим просторима је такво струјање фенског карактера и конкретнију количину падавина по правилу доноси југозападу и западу региона централне и јужне Србије,а најмање кише или без ње буде над регионима Бачке, Баната, Стига и Браничева.

Над овим делом Србије се у овон периоду очекује и честа топла, кошава. Као последица јужног струјања максимуми би над целом Србијом требали бити изнад просека, како ноћни, тако и дневни и вероватно би се дневни максимуми најчешће кретали од 16 до 24 степена Целзијуса.

vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа

Четврта недеља септембра

После краткотрајног погоршања које се очекује негде око 25. септембра, сам крај месеца и почетак октобра би требала обележити доминација антициклона уз суво, стабилно и релативно топло време.

Око 25. уз пролазно захлађење може бити и нешто обилније кише, док би високе планине, преко 1500мнв могле имати и први снег. Максимуми би се почеткон периода кретали од 8 до 14 степени Целзијуса уз појачан, северозападни ветар.

После 27.09. па до око 02.10. уз диминацију антициклона ветар углавном слаб. Јутара хладна из прве јесење магле и минимуме од 4 до 13 степени Целзијуса, али би дани били релативно топли уз максимуме од 15 до 25 степени Целзијуса, што је знатно изнад просека за крај септембра, закључује Чубрило.