Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Шесторо малишана из Мрамора код Ниша добила нови дом: Више се не плашимо када пада киша и не стидимо пред другом децом

27.04.2021. 15:57
Пише:
Промо
Blic fondacija
Блиц фондација / Извор: Фото: РАС, Митар Митровић

Захваљујући средствима сакупљеним у акцији Блиц фондације “Срце за децу” као и високом државном функционеру Братиславу Гашићу, осмочланој породици Вукић из Мрамора код Ниша, реновирана је породична кућа. 

Блиц фондација компаније Рингиер Axel Спрингер Србија осам година успешно спроводи акцију “Срце за децу” захваљујући којој помаже деци из социјално угрожених породица. 
У понедељак, 26. априла,  шесторо малих Вукића: Ива (14), Исидора (12), Анђелина (6), Страхиња (9), Воин (3) и Андреј (1) заједно са својим родитељима Сандром и Иваном добили су кључеве од реновиране и потпуно опремљене куће намештајем што је обезбедио донатор Братислав Гашић, док се Блиц фондација постарала за белу технику, постељину, кућне потрепштине, огрев за неколико сезона и што је најважније, захваљујући донацијама једне фирме након објављеног текста, омогућила плаћање огромног дуга за струју чиме је избегнут поступак принудне наплате преко извршитеља. 

Blic fondacija
Блиц фондација / Извор: Фото: РАС, Митар Митровић

Ускрс и прослава првог рођендана  у новом амбијенту

Иако је сиромашној породици Вукић из Мрамора код Ниша штошта мањкало у животу, емоција је свакако било напретек. Тако ће најмлађи члан породице, Андреј, 29. маја у радости и љубави својих ближњих прославити свој први рођендан у новом амбијенту. Екипу Блиц фондације као и донаторе, сачекала су насмејана лица ове веселе породице, а након што се Јелена Петровић Дракулић,  директорка дигиталне медијске куће Рингиер Axel Спрингер и Блиц фондације поздравила са малишанима, донатор Братислав Гашић им се обратио и свечано уручио кључеве: 

-Ова породица која има шесторо деце, а колико чујем желе да имају десеторо, добила је леп топао дом, пред наш велики празник Васкрс. У априлу месецу моја компанија славила је 33 година пословања без икаквих Маурицијуса, Женева, Швајцарске, Кипра. Зарекао сам се када сам ушао у политику да ћу сваке године поклонити једну кућу оваквим породицама као што је породица Вукић и да ћу изградити по једну цркву. Ово је нама 15 кућа за ових 12 година, а саграђено је 10 цркава. Хвала Блиц фондацији, мојим пријатељима Аци и Јовану Лазаревићу, хвала Јелени Дракулић директорки Блиц фондације на помоћи, не стајемо овде и надам се искрено да ћемо и ове године у Брусу једну кућу изградити за једног самохраног оца, као и кућу породици покојног борца са Кошара на Вождовцу, коју надам се завршавамо до Видовдана. Јако сам поносан на своје сараднике који ми пуно помажу. Хвала свима који су били укључени, мислим да за ову децу ово много значи и да ће сада моћи много лакше и боље да своје свакодневне школске обавезе завршавају, рекао је Братислав Гашић.

Након свега Вукићи, у реновираној кући у потпуности опремљеној намештајем, имају услове да малишани уживају у породичном кутку за срећно одрастање. 
Кров који прокишњава, зидови низ које цури вода као на водопаду сваки пут када пада киша, мемљиве собе, буђави плафони, хладни зидови, прозори кроз које дува ветар као на отвореном, од данас су дефинитивно прошлост. Први пут у животу, Ускршње празнике провешће у прелепом окружењу, без страха да ће им изненадна киша поплавити пола куће.

-Заједно са својим колегама Стајић из Крушевца, Пајић комерц из Ћићевца и Чемерник из Крушевца, дали смо свој несебични допринос - колико је ко могао, да овој породици колико-толико створимо боље услове за живот. Градња је трајала тридесетак радних дана, објекат је био баш у лошем грађевинском стању, али смо сви заједничким напорима и снагама, успели да га приведемо намени и створимо нормалне услове за живот, рекао је један од инвеститотора, представник Алекс градње, Александар Лазаревић.  

Драгана Сотировски, градоначелница Ниша, маленим Вукићима донела је поклоне и торту за коју су преслатки малишани питали да ли је права.
-Ово је велики дан за породицу Вукић, велики дан за град Ниш. Породицу Вукић добро познајемо, сарађивали смо свих ових година, драго ми је што имају оволико деце, и камо среће да их има још више. Наравно, захваљујући фондацији, добили су реновирану кућу, и нама је важно да имамо што више деце у граду а трудимо се као град да максимално помогнемо. Данас смо обрадовали малишане овим пакетићима, заједно са председником градске општине Палилула на чијој се територији они налазе, и наравно, ту смо да помогнемо максимално. Овакве акције нама као граду доста значе као и да дајемо подршку пре свега социјално угроженима и наравно, мотивишемо људе да имају што више деце.

Blic fondacija
Блиц фондација / Извор: Фото: РАС, Митар Митровић

Не морамо више да се плашимо ни кише ни задиркивања друге деце

Санда Вукић, мајка деце, каже да више не морају да страхују када пада киша или дува ветар.
-Не морамо више да се бојимо када пада киша, када дуне ветар. Раније, када пада киша, два корита воде на пола сата смо избацивали из куће. Сада је све много лепше и лакше за одржавање. Што је најбитније, деца ће имати лепши простор за одрастање, сви смо пресрећни. Децу је много оптерећивало то што живе у оронулој кући, задиркивала су их деца како им кућа прокишњава, како је буђ унутра, зидови су лошем стању… Било их је срамота и да позову некога да дође код њих. Сада се надамо да ће после Ускрса све да крене на боље. Уз овакву кућу све је лакше. Хвала Блиц фондацији, донатор господину Братиславу Гашићу и “Алекс градњи”. Хвала је мала реч за ово што су ово присуштили нашој деци. За мене је кухиња најлепша, ту проводим највише времена. Сада могу и деци лакше да спремам и да одржавам хигијену, каже Сандра.

Срећа је за нас мала реч, још само да се опоравим од операције

Глава породице Иван Вукић недавно је изашао из Клиничког центра у Нишу након операције кичме. Због повреде дискуса и великих болова у кичми, од септембра није могао да ради, што их је довело у још тежи материјални положај. Стручњаци нишке Неурохируршке клиике оперисали су га у уторак И у петак је био већ на својим ногама. Једва чека да се опорави па да опет почне да ради.
-Срећа је мала реч, пресрећни смо због нове куће толико да не могу да Вам опишем. Ово је остварење свих мојих снова, о овоме сам маштао, да породица има примерени дом. Сами то никада не би смо могли. Хвала “Блиц фондацији” господину Братиславу Гашићу и Алекс градњи. Кућа је прелепа, сада имамо И изолацију тако да нећемо за грејање морати да трошимо и по 16 метара кубних дрвета тако да ће више пара остајати у кућном буџету. Покушавао сам И наставићу да тражим посао у иностранству који би ми омогућио да сам издржавам вишечлану породицу. Знам да варим, знам доста занатских послова. Чим се мало опоравим, имам још већу вољу да радим И да се борим, каже Иван Вукић.

Blic fondacija
Блиц фондација / Извор: Фото: РАС, Митар Митровић

Спреге медија, донатора и хуманитарних фондација мењају животе

Иначе, Блиц фондација је у 2018.години већ спасила кућу Вукићима јер је због дуга према банци био покренут поступак наплате преко извршитеља, који је наложио процену вредности некретнине ради продаје. Након апела, јавила се фирма из Београда која је уплатила дуг од скоро 250.000 динара. Тиме је дуг према банци намирен а извршење трајно обустављено. Захваљујући читаоцима Блица И донаторима Вукићима је 2019.године донирано покућтво које им је олакшало живот – нови телевизор бојлер, електрични шпорет, душек, постељине, ћебад а деца су добила мобилни телефон и лап топ како би лакше пратили наставу у школи. Након реновирања куће, ови малишани имаће све услове за нормалан живот. 

-Блиц фондација је поносна јер је и у овако тешкој години успела да помогне социјално угроженим породицама. Само у 2020. обезбедили смо помоћ за више од 20 породица, а ово данас је успешан почетак у 2021. Пресрећни смо што ће ова дивна породица Ускрс прославити у потпуно реновираној И опремљеној кући. Драго нам је што ће ово шесторо дивне деце сада живети у много бољим условима. Ово је још један пример како спрега медија, донатор и хуманитарних фондација некоме може да промени живот. Хвала свим људима великог срца који су уз нас, рекла је Љиљана Кнежевић, извршна директорка Блиц фондације.

Како се прикључити акцији Срце за децу?

Сви људи добре воље који желе да помогну деци могу да пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 или да уплате средства на динарски текући рачун Блиц фондације: 2750010221949709 90 или на девизне рачуне 10221949724 45 - за уплате у еврима; 10221949711 84 - за уплате у швајцарским францима и 10221949717 66 - за уплате у доларима, ОТП банка, Београд.

Више о акцији Срце за децу заинтересовани могу да се информишу овде.