Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЛА ЈЕ БОЛЕСТ ПРОШЛОСТИ, А САДА ЈЕ БОЛЕСТ САДАШЊИЦЕ: Србија није имала ову пошаст ДЕСЕТ ГОДИНА, а сада опет хара!

01.02.2023. 09:11
Пише:
Србија Данас/Информер
doktor
доктор / Извор: Фото: Shutterstock

У последње време све више мушкараца се јавља са симптомима сифилиса, који има три фазе.

Уролог др Александар Милошевић открио је да се сифилис поново вратио у Србију. Он објашњава да све више мушкараца има ову полну болести, која има три фазе.

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ СИФИЛИСОМ У СРБИЈИ! Кобну болест преноси БАКТЕРИЈА, погађа СРЦЕ, а ово су први СИМПТОМИ

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ СИФИЛИСОМ У СРБИЈИ! Кобну болест преноси БАКТЕРИЈА, погађа СРЦЕ, а ово су први СИМПТОМИ

СИФИЛИС ДИВЉА МЕЂУ БЕОГРАЂАНИМА! Кобну болест преноси БАКТЕРИЈА, погађа СРЦЕ, а ово су први СИМПТОМИ

СИФИЛИС ДИВЉА МЕЂУ БЕОГРАЂАНИМА! Кобну болест преноси БАКТЕРИЈА, погађа СРЦЕ, а ово су први СИМПТОМИ

ПОЛНА БОЛЕСТ ЗАБРИНУЛА СРБИЈУ! Др Симић открила - ове симптоме не смете да занемарите, одмах се јавите лекару

ПОЛНА БОЛЕСТ ЗАБРИНУЛА СРБИЈУ! Др Симић открила - ове симптоме не смете да занемарите, одмах се јавите лекару

 - Била је болест прошлости, а сада је болест садашњице -  нагласио је познати уролог др Александар Милошевић.

У последње време све више мушкараца се јавља са симптомима сифилиса, који има три фазе. Оно што забрињава стручњаке, то је да ће се болест ширити, јер се симптоми тешко препознају.

Др Милошевић је открио да презеверватив није једина заштита и најбоља превентива. Сифилис може да се пренесе због грешака које већина нас прави. Како је објаснио, млади се углавном обрију пре интимног односа, што утиче на лакше преношење сифилиса.

Последња фаза сифилиса опасна

Такође, последња фаза може да створи пацијенту халуцинације, јер утиче на мозак.

 - Сифилис је био болест најчешће богатих људи јер су они мењали партнерке, имали су лепе жене лаког морала, зарађивали су га и преносили су га. Најгоре је то што је сифилис непрепознатљив у почетку. Прва фаза је са малим раницама, али код жена се скоро ништа не види. Можда се тек нешто примети на малим уснама, али безболне су. Тада је најпреносивији, најинфективнији. Касније, када пређе у крв, на мозак, тешко је лечив, али мање преносив -  рекао је уролог.

Презерватив није једина заштита, оњашњава доктор.

 - Забрињавајуће је то што не знамо ко нам шта доноси. Србија није имала сифилис до пре десет година, а сада са свих страна имамо придошлице. Код мене је за годину дана три пацијента дошло у ординацију са сифилисом. Не знамо колико их има који немају симптоме и преносе га. Прва фаза може да траје годину до две дана. Заразни сте, а не знате да имате сифилис. Превентива је да сваки млади човек треба да оде на контролу с времена на време. Оно што је мене забринуло пре три месеца, када је био последњи пацијент, тражили смо пеницилин. То је лек избора за лечење сифилиса, а скоро се не производи код нас. Увезли смо га из Бугарске да бисмо лечили оба пацијента. Морају оба партнера да се лече, иначе нема ефекта. Трећа фаза је васкуалрна, умеша се мозак, долази до промена и халуцинација -  објаснио је уролог.

Презерватив није потпуна заштита

Најчешће грешке праве млади који се брију пре интимног односа.

 - Презерватив јесте заштита, али не потпуна. Млади греше јер се брију доле пред однос и на тај начин отварају ранице, а презерватив штити само полни орган. Онда се кондиломи преносе у регију где су длаке, опет је заразан на неки начин. Према томе, то није заштита на потпуни начин. Оно што је чињеница, то је да све те болести утичу на плодност, што је код нас јако велики проблем. Постоји психолошки и сексуални проблем. Комуникација је врло лоша постала, постоје људи који су промискуитетни и они који у 30, 40 година немају односе. Ми морамо да нађемо средину. Имиграција је огромна, ви не знате шта они носе са собом. Промискуитет је развијен и јесте једна од битних ствари. Сада имају интимне односе са било ким, нарочито откако су се појавили лекови који подижу мушки полни орган. Раније је било да морате да волите некога да бисте водили љубав са њим. Све ово доноси последице на популацију дугорочно -  рекао је др Милошевић.

Код жена је сифилис скривен

На питање да ли су више угрожени мушкарци или жене, доктор је одговорио:

 - Подједанко су угрожени, само што је код жена сифилис скривенији, више је унутра. На малим уснама се види благи оток, а код мушкарца се виде ранице на полном органу, које су безболне и не праве неки велики проблем, тако да он може да настави нормално свој интимни живот. Тај стил живота наставе и преносе га по 3, 4 године. Алармантна је ситуација. Едукација коју су медији започели је јако битна. Школа сексуалности не постоји, чак ни на Медицинском факултету -  рекао је уролог.

Уколико се жена у трудноћи зарази сифилисом, дете ће бити заражено.

 - Сифилис може да утиче на живот, а камоли на трудноћу. То дете је већ заражено. Та бактерија је врло атрактивна, спирална, делује чудно, као да је ванземаљац. Кад је видите, зачудите се. Мора да постоји рпевентива. Радите брисеве мокраћних канала и узимање крви. То траје пет минута, а ви знате да ли сте здрави или не. Неко ко воли, то ће урадити за вас - рекао је др Милошевић.