Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ЈЕ НА ПОМОЛУ! Родитеље и ђаке од 1. септембра очекују значајне новине: Једна је посебно значајна!

21.08.2023. 10:12
Пише:
Србија Данас/Курир
skola
скола / Извор: Фото: Србија Данас

Министарство просвете дало је јасне смернице


Док ђаци полако троше последње дане распуста, а родитељи обављају последње припреме да их за школске клупе опреме, просветни радници ће већ данас имати прву званичну седницу наставничког већа на којој ће започети рад за припрему почетка нове школске године.

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Пре почетка часова биће интонирана химна - у клупама у Србији 740.000 ђака (ФОТО)

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Пре почетка часова биће интонирана химна - у клупама у Србији 740.000 ђака (ФОТО)

РОДИТЕЉИ МОРАЛИ ДА ИЗДВОЈЕ ВЕЛИКУ СУМУ: Ево колико новца је потребно за почетак школске године

РОДИТЕЉИ МОРАЛИ ДА ИЗДВОЈЕ ВЕЛИКУ СУМУ: Ево колико новца је потребно за почетак школске године

ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ево кад школе почињу са радом и шта се дешава са ЛИЧНИМ ДОКУМЕНТИМА ако су истекла

ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ево кад школе почињу са радом и шта се дешава са ЛИЧНИМ ДОКУМЕНТИМА ако су истекла

Како медији преносе, у већини школа ученике и наставнике очекују многобројне новине почев од већег броја часова физичког васпитања, новог изборног предмета под називом Врлине и вредности као животни компас, али и обавезе учења о емпатији, толеранцији, солидарности, међусобном поштовању, до дефинисања мотоа школе, а негде и забране употребе мобилних телефона. Први дан школе почиње интонирањем државне химне "Боже правде".

Васпитно-образовне установе које се не буду придржавале ове законске обавезе могу бити кажњене новчано од 100.000 до милион динара. За исти прекршај предвиђена је санкција и за директора школе и то новчана од 25.000 до 100.000 динара.

Како би се ђаци и наставници боље припремили за наставак рада након мајских трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" и у околини Младеновца, Министарство просвете је саопштило да ће циљ образовно-васпитног рада у овој години бити развој позитивних људских вредности код ученика и унапређивање односа заснованих на међусобном поштовању и сарадњи.

Послате су смернице школама којима је предвиђено да се првог наставног дана разговара са ученицима како би се упознали с планом рада, а током прве наставне недеље организује се тематска настава усмерена на неговање емпатије, вредности међусобног поштовања, сарадње и солидарности, уз уважавање различитости.

Појачана контрола

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже за Курир да је једна од битнијих новина за ђаке свакако појачана контрола ученика од стране одељенског старешине и психолошко-педагошке службе.

Школски календар

Први распуст у новембру

Према школском календару, основцима и средњошколцима јесењи распуст почиње у среду, 8. новембра, а завршава се у петак, 10. новембра. Спојено с викендом, ђаци ће имати паузу од пет дана. Зимски распуст почиње у среду, 3. јануара 2024, а завршава се у петак, 19. јануара 2024. Ђаци се у школске клупе враћају у понедељак, 22. јануара.

Пролећни распуст почиње у понедељак, 29. априла 2024, а завршава се у понедељак, 6. маја. Спојено с викендима, ђаци ће имати паузу од 10 дана. За ученике од првог до седмог разреда летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, а завршава се у петак, 30. августа.

- Биће више разговора с децом и у основним и у средњим школама о томе да ли имају проблеме, о емотивним стварима, другарству и о свим вредностима које заправо треба један ученик да поседује да би се сматрао способним и здравим. На крају сваке недеље вршиће се анализа и, ако се уочи да у разреду или код неког ученика постоји проблем или отуђење, психолог и педагог школе ће са својим тимом радити на томе да то исправе јер ће се од ове школске године навише потенцирати на заједништву - каже за Курир Антић и додаје:

Захваљујући Куриру Протокол за децу с дијабетесом у школама

Протокол о поступању у школи са ученицима оболелим од дијабетеса, који је сачинило Министарство здравља после писања Курира, стигао је у јуну у школе широм Србије. Тако ће основцима и средњошколцима оболелим од дијабетеса од наредне школске године бити много олакшан боравак у школама, али и на излетима, екскурзијама.

Школе су сада, између осталог, у обавези да имају особе обучене за поступање у хитним ситуацијама с ђацима оболелим од шећерне болести.

- Циљ је стварање емпатије и толеранције код ученика, али, с друге стране, и на неки начин појачана контрола рада наставника. Оцењиваће се квалитет наставе, а оно што би било добро урадити је можда одржати један или два семинара у оквиру школе како би се наставницима на примеру показало како би њихов рад требало да изгледа. Сматрам да би ове мере могле у крајњем случају и да реше велики проблем који је био присутан у нашим школама, а то је вршњачко насиље.

skola
скола / Извор: Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

Смернице Министарства просвете

Од 4. до 8. септембра организује се тематска настава усмерена ка неговању емпатије, вредностима међусобног поштовања, сарадње и солидарности, уз уважавање различитости

Од 11. до 15. септембра наставници спроводе иницијално процењивање у оквиру појединачних предмета, програма наставе и учења и планирају даљи образовно-васпитни рад

Школе су у обавези да годишњим планом рада предвиде самовредновање рада школе

Током септембра треба спровести процену адаптације за ученике петог разреда основне и првог разреда средње школе на нову средину и планирати мере подршке с наставницима и ученицима

До краја првог полугодишта школе ће заједно са ученицима и родитељима креирати идентитет (мото) школе, тако што ће дефинисати заједничке вредности, очекивана понашања и исходе понашања у оквиру школе и друштва у целини који су у складу са утврђеним идентитетом

Како су најавили из министарства, ђаке од петог до осмог разреда сачекаће и увођење нове слободне наставне активности под називом Врлине и вредности као животни компас, док ће се средњошколци усмеравати на изборне програме којима ће се подржати развој позитивних људских вредности. Такође, до краја првог полугодишта школе ће са ученицима и родитељима креирати мото школе тако што ће дефинисати заједничке вредности, очекивана понашања и исходе понашања у оквиру школе и друштва у целини који су у складу са утврђеним идентитетом.

Превенција насиља

Милан Крстић, директор београдске ОШ "Павле Савић", каже да су и претходних година школе добијале смернице о предавањима за основце о превенцији насиља.

Најављено још у марту

Учење о заштити потрошача

Поводом Светског дана потрошача обележеном у марту ове године, помоћница министра унутрашње и спољне трговине Вишња Ракић рекла је данас да се од септембра текуће године почиње са образовањем ученика основних школа о заштити потрошача, где ће се деца учити основним потрошачким правима.

Међутим, просветари с којима је Курир разговарао рекли су да им још увек није познато како би се таква настава изводила, а одговоре на то питање нисмо добили ни од Министарства просвете.

- Предложене ствари обично се примењују као реализација пројеката или у оквиру слободних активности. Како је то било и раније, у слободне активности спада час који се одржава једном недељно, а стручно наставничко веће бира наставника који ће га држати. Слободне наставне активности су део плана наставе и учења који школа планира школским програмом и годишњим планом рада. Сврха је да допринесу остваривању општих исхода образовања и васпитања, развијању кључних и општих међупредметних компетенција потребних за сналажење у свакодневном животу - објаснио је Крстић.

Многе основне школе су током прошле школске године забраниле употребу мобилних телефона током трајања наставе, укључујући и одморе. Тако је ОШ "Јован Поповић" у Кикинди само једна у низу школа која је одлучила да настави са овом мером и ове године уз подршку родитеља.