Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СКОРО СТОПРОЦЕНТНИ УЧИНАК ВАКЦИНЕ! Најновије истраживање показало - имунизација је СПАСОНОСНА

22.08.2021. 19:04
Пише:
Србија Данас
vakcinacija, Hrvatska
вакцинација, Хрватска / Извор: Профимедиа

Масовном вакцинацијом можемо се заштитити нових сојева вируса Ковид-19, саопштио је немачки Институт „Роберт Кох“.

 У последњих месец дана у Немачкој, само 15 одсто симптоматских зараза отпада на вакцинисане, док је 85 одсто заражених са симптомима невакцинисано.

Код оних који заврше на болничком лечењу невакцинисани чине око 92 одсто, док је 99,2 одсто оних пацијената који заврше на респираторима и одељењима интензивне неге, показују подаци од фебруара до данас.

КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПОМОЋ? Психолог открива како да откријете да ли су вам деца доживела стрес због пандемије

КАДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПОМОЋ? Психолог открива како да откријете да ли су вам деца доживела стрес због пандемије

"БОРИЛИ СМО СЕ 18 ДАНА ЗА ЊЕН ЖИВОТ": Трудница која је преминула од короне није била ВАКЦИНИСАНА

"БОРИЛИ СМО СЕ 18 ДАНА ЗА ЊЕН ЖИВОТ": Трудница која је преминула од короне није била ВАКЦИНИСАНА

ВЕЛИКИ ПРИТИСЦИ НА НАШУ ЗЕМЉУ НА ПОЧЕТКУ СЕДНИЦЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ "Србија пркоси међународној заједници"

ВЕЛИКИ ПРИТИСЦИ НА НАШУ ЗЕМЉУ НА ПОЧЕТКУ СЕДНИЦЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ "Србија пркоси међународној заједници"

Како објашњавају и наши лекари, више од 90 одсто људи који заврше на болничком лечењу у Србији су они који се до сада нису вакцинисали, јер како кажу, уколико неко прими своје прве две дозе, не зарази се у размаку од две до три недеље, он је заштићен од тежег облика заражавања вирусом корона.

Анестезиолог др Александар Николић изјавио за „Блиц“ да вакцинисана особа са обе дозе, која је стекла имунитет, поштујући мере заштите између две дозе и период потребан за стварање заштите после друге дозе, не завршава у болничкој постељи јер не развија тешку клиничку слику.

- У великом броју случајева они који заврше на респиратору су невакцинисани људи са коморбидитетима који су старије старосне животне доби. Болест са делта сојем је исти, по симптоматологији све је пресликано као што је био претходни сој. Делта је заразнији само. Млађа популација је ту преносник, код њих се не испољава та тешка клиничка слика можда, али заражавају старије који заврше у болници. Старије особе доводиће до великог процента обољења јер су млађи невакцинисани, тако да су старији свакако на удару, изјавио је др Николић.

Johnson-Johnson
Јохнсон-Јохнсон / Извор: Профимедиа

Од почетка фебруара, када је у вакцинација у Немачкој узела маха, у везу са короном се доводи смрт 335 особа које су биле потпуно вакцинисане. То је свега 1,5 одсто свих смртних случајева у вези са короном, саопштио је у петак Институт „Роберт Кох“. Осталих 98,5 одсто смртних случајева погодили су невакцинисане, преноси Дојче веле. У последњих шест месеци, само је једна особа млађа од шездесет година умрла од короне, а да је била вакцинисана.

- Бројке недвосмислено потврђују да вакцине добро штите - посебно од тешког протока болести - рекао је Карстен Валц, генерални секретар Немачког друштва за имунологију, за магазин Шпигел. То важи и када је у питању делта сој вируса, иако се њиме и вакцинисани лакше могу заразити.

Институт „Роберт Кох“ званично рачуна да је до сада вакцинисано 58,5 одсто становништва. Незванично, та бројка би могла да буде и виша због неуредног вођења статистике или могућности да се неко вакцинисао у иностранству, пише Дојче веле.

Потребно је повечати обухват вакцинације

У Србији је број вакцнисаних прешао 50 одсто, али за стварање јаког одбрамбеног бедема потребан је већи обухват вакцинације, од 65 до 70 одсто. Међу онима који би требало да се вакцинишу су млади људи који су у највећој мери у циркулацији, и могу утицати на даље ширење вируса.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

С друге стране, број у ковид амбуланти и њихови капацитети биће повећани, рекао је министар здравља Златибор Лончар након састанка са директорима ковид болница који је одржан јутрос.

- Циљ нам је да све који оболе од короне препознамо и кренемо са лечењем - рекао је министар и додао да сада може да се види колико има значаја што су направљене ковид болнце у Батајници и Крушевцу, а за пар дана ће и у Новом Саду. Навео је и да се број оболелих на болничком лечењу повећева.

- Ми смо једну шансу пропустили. Имали смо довољно вакцина и на време, али се нисмо вакцинисали. Тиме што се нисмо вакцинисали, дали смо корони простора да опстане, мутира и питање је колико ће реаговати на постојеће вакцине. Ми више од овога не можемо да урадимо - изјавио је Лончар, и додао да грађани треба да одлуче да ли ћемо пропустити још једну.

Како је објаснио, треба сви да знају да из проблема са короном нећемо изаћи ако не будемо имали довољно вакцинисаних.

- Из проблема са короном нећемо изаћи годинама ако овако наставимо - навео је министар здравља.