Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сликар Милутин Обрадовић у разговору за Србију Данас: Огољено дели души оно што јој треба, а ништа не тражи заузврат! (ФОТО)

16.10.2018. 15:28
Пише:
Србија Данас/ Јелена Тадић
Milutin Obradović
Милутин Обрадовић / Извор: Фото: Facebook/Milutin Обрадовиц/баастарт.си

Каже се да је лепота у оку посматрача, сасвим различита и необична за свакога. Тако су и његове слике, свакоме лепе и инспиришуће на различит начин.

Академски сликар Милутин Обрадовић, смели је уметник, који својим делима дира и ремети мир свакодневице, отвара фиоке срца које су некада давно закључане и улива наду да људи ипак знају да препознају уметност и оно што она поручује.

Јован (16) живи сам у трошном кућерку без струје: Душа ће вас заболети кад сазнате његове ТРИ жеље (ВИДЕО)

Успео је да кроз своје слике подели свој таленат, али и живот и осећања која су га пратила док је стварао дела која ће и у наредним годинама мамити посматрача да препозна лепоту. У разговору за наш портал, открио нам је све о својим сликарским почецима, али и наредним плановима, као и ономе што је желео, а још увек није остварио.

Потекли сте из малог места покрај леденог Лима, места препуног различитости. Како је Ваш родни крај прихватио Вашу уметност несвакидашњих и широких видика?

Сваком је своја родна река најтоплија вода која му протиче кроз срце, сећања и душу целог његовог живота па макар извирала из најстуденијих језера са краја света. Родна река сваком од нас срце очисти и очува га чистим. Бијело Поље град из кога потичем, река Лим учинила је да Лим буде једини симбол вере и надања који тај град има. У мом граду живе честити и поштени људи и мој град је једини мој храм. Моја уметност рођена је у мом граду и мој град је пресудио да тако буде и пре мог рођења. Једноставно ја и мој град смо вечито један у другом.

Због чега сте одлучили да баш сликарство буде Ваш животни позив, а не на пример лечење људи како је Ваша мајка желела?

Одлуке су Божији посао и ја се ту нисам много питао. Нисам имао избора јер сам имао таленат, тако је ваљда са сваким бићем које је талентовано и има дар за нешто. Моје је било једино да научим да радна навика и ја морамо овај живот који имам испричати линијама и бојама.

Познато је да сте већ у седмом разреду основне школе сликали пејзаже и показивали наклоност ка ликовној уметности. Ко је приметио Ваш таленат и усмерио Вас да се посветите ономе што волите?

Приметио је мој отац који је и сам ликовни педагог. Ја сам био остварење његовог неоствареног ликовног сна, а то значи бити сликар и имати само једну љубав која се зове уметност.

Зашто сте тек након 12 година од завршетка школовања своја дела представили својим суграђанима у Бијелом Пољу?

Све на овом свету мора имати своју зрелост. Није форма огледало зрелости и никада то није ни била, зрелост је временска рачунаљка. Изгледа да је пропачунато да је требало да  прође тачно толико времена да излажем у Бијелом Пољу и тада сам схватио да  све на овом свету стиже на време.

У чему проналазите инспирацију за стварање нових уметничких дела?

Ако сте уметник ви сте увек у разним видовима размишљања док сте присутни једино у својим идејама. Ја не верујем да се инспирација проналази. Ја тврдим да је емотивност "материја" коју само уметност мозе доказати, па било то да ради кроз музику, књижевност, позорише, ликовну уметност...тако да схватите емотивност можемо звати инспирацијом.

Ваше слике испуњене су бојама, емоцијом, љубављу. Ипак, у неком ћошку се понекад види суза. Да ли је то осликава оно што осећате у тренутку када стварате или је то само експресија могућих осећања свакога од нас?

Уметничко стварање је уједно и одсуство реалне перцепције на свет а и врло често визија будућности овог истог света у ком живимо. Испред себе имамо пут у непознато а осврнемо ли се иза себе видећемо само наше грешке и поразе и ретко ћемо када видети наше успехе. Ту је уметност изгледа једина вага којом се те две половине истог пута могу измерити. Наравно да је све то пут осећања јер када стварам једно уметничко дело осећам да то чине неке друге руке и да све то видим кроз неке друге очи.

Milutin Obradović
Милутин Обрадовић / Извор: Фото: Милутин Обрадовић

Због чега је баш коњ главни симбол Ваших слика и шта он заправо осликава, који део Вашег живота?

Велика је срећа када уметник пронађе сав свој опус у одређеном мотиву и тематици. Све што је силно громадно и велико на овом свету то је лако рањиво. Ево гледајте и видећете да мали поток прокопа велику планину, да грудва снега покрене снежну лавину, да дечија суза спусти витеза на колена. Тако и ја у мотиву те грациозне животиње покушавам да пронађем њену рањивост.

Када дођу тешки дани, инспирације нема, а бело платно стоји и чека, колико је тешко тргнути се и пронаћи вољу за сликањем. Како превазилазите кризе, којих је засигурно било у Вашој дугогодишњој каријери?

Сликарство је професија као и свака друга, наиђу суше као и кишне године. Кризе постоје, оне долазе, али и пролазе. Не сме уметник ни на тренутак поверовати да постоји константни долазак или да постоји константни пролазак инспирације. Рекох сликарсво је професија, а свака професија није ништа друго до претакање ума и вештине у процес рада  и стварање производа. То су врата и кључ за сваку стваралачку кризу.

Посао је наследио од прадеде, данас његове медењаке и лицидерска срца купују ШИРОМ СВЕТА (ФОТО/ВИДЕО)

Шта је неопходно да би се био успешан уметник у мору неквалитетних садржаја који маме и привлаче широке народне масе?

За сваки успех потребна је дисциплина коју ће те једино посветити веровању у себе. Лако је пропознати истинског и преданог уметника гледајући његова дела. Предан уметник не гледа ТВ дневник, јер је свестан да је он сам "дневник". Уметник мора чути своју тишину, јер у тишини су скривене све његове тајне и искушења која ће се пре или касније звати уметничка дела.

Milutin Obradović
Милутин Обрадовић / Извор: Фото: Милутин Обрадовић

Када започнете стварање уметничког дела, које мисли Вам долазе, има ли страха од реакција ока посматрача и неразумевања околине за оно што поручујете кроз слике?

Постоји једна изрека која каже: Многима би се допао да се ниси трудио допасти се свима. Ниједна духовност не трпи самољубље, то би био пут који води право према разочарењу, а то уметност неће. Када сликам чујем звучност тонова које наносим на платно, а онда дође онај посебан осећај када се моје мисли претворе у крвоток и када се "излијем" далеко од стварности и амбијента у коме настаје моја слика. А слика када је изложена она је "огољена", сама, постављена  да јој се дивите и да је вређате. Слику тада посматрачи или ти публика облачи погледима и то је наш последњи растанак. Ја више не могу утицати на њу нити она икада више може дозвати мене.

Шта је то што још увек нисте успели да пренесете на платно, а велика Вам је жеља?

Има много тога што нисам и што не знам да ли ћу икада успети. Када бих имао неки други посебан дар осим талента којег већ имам волео бих, насликати осећај мајчиног загрљаја, онда када ме чврсто стисне уз себе, а ја крећем од куће негде на пут...

Milutin Obradović
Милутин Обрадовић / Извор: Фото: Милутин Обрадовић

Српска публика имала је прилику релативно скоро да види Вашу изложбу "Обичан малецки сан" и увери се у Ваше умеће. Какве сте утиске понели са собом након излагања у Србији?

Утисци су исувише јаки, свежи и велики. Срећан сам што моје сликарство публици остаје урезано у сећање и то се не мери ни са чим.

Који су Ваши планови за будућност? Где ћете све стићи Ви и "Обичан, малецки сан"?

Ветар носи руменило свачијих образа, тако да је ветар саткан од свачијих жеља које су огледало на њиховим образима. Моја изложба "Обичан малецки сан" је једина стварност у мојој успаваној јави и волео бих да се не пробуди и да тако остане. Чудни су путеви Господњи...

Milutin Obradović
Милутин Обрадовић / Извор: Фото: Милутин Обрадовић

Познато је да сте свестран уметник, који осим што слика, веома умесно и пише. Откуд жеља да се и кроз речи изразите, када сте се као неко ко дочарава хиљаду емоција кроз слике веома добро показали?

Сликарство је моје спасење, док је писање моје причешће. Ја пишем моје ћутање са оне друге стране моје искрености, коју препознајем да је жива тек када добије поетску форму.

Када погледате иза себе, на шта сте највише поносни?

Највише сам поносан на своје чисте трагове.

ПРЕСЛАТКИ ПРОМАШАЈ девојчице из Србије: Погледајте какву је УРНЕБЕСНУ СТВАР она урадила! (ФОТО)

Уколико би требало да насликате највећу срећу у животу, шта би се нашло на Вашем сликарском платну?

Нашла би се једна мала зелена хармоника, пар мојих првих ципела, мирис тек печеног хлеба и чврсти загрљаји моја два дечака.