Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СОЦИЈАЛНЕ РАДНИЦЕ СУ НЕЗАКОНИТО ПОСТУПИЛЕ" Откривено постоји ли основа да се малишани из Блаца одузму баки Љиљани (ФОТО/ВИДЕО)

23.03.2021. 15:29
Пише:
Србија Данас/РТС
Blac
Блац / Извор: Фото: Facebook/PrintscreenDejan Марковић Milošević/Twitter/@nol1161

"Поступање социјалних радница из Блаца незаконито, али постоји основ да деца буду измештена"

После спорног покушаја радница Центра за социјални рад у Блацу да изместе двоје малолетне деце од баке Љиљане Дачевић у хранитељску породицу, Вукота Влаховић из Министарства за бригу о породици и демографију каже да поступање социјалних радница није било у складу са законом, али да неспорно постоји основ да деца буду измештена из актуелне породице.

НЕВЕРОВАТНО! Алекса пронашао ДЕТЕЛИНУ са четири листа и постао МИЛИОНЕР

НЕВЕРОВАТНО! Алекса пронашао ДЕТЕЛИНУ са четири листа и постао МИЛИОНЕР

"БИЋЕ ПОСЛЕДИЦА, ВИДЕЛО СЕ ЗЛОСТАВЉАЊЕ" Министарка Кисић открила казну за насилне социјалне раднице из Блаца (ВИДЕО)

"БИЋЕ ПОСЛЕДИЦА, ВИДЕЛО СЕ ЗЛОСТАВЉАЊЕ" Министарка Кисић открила казну за насилне социјалне раднице из Блаца (ВИДЕО)

БАКА И УНУЧИЋИ ИЗ БЛАЦА НИСУ САМИ: Стиже подршка са свих страна, породицу ће бранити 55 адвоката (ФОТО/ВИДЕО)

БАКА И УНУЧИЋИ ИЗ БЛАЦА НИСУ САМИ: Стиже подршка са свих страна, породицу ће бранити 55 адвоката (ФОТО/ВИДЕО)

Последњих недељу дана, раднице Центра за социјални рад из Блаца у четири наврата покушале су да двоје малолетне деце изместе од баке Љиљане Дачевић у хранитељску породицу.

После неуспелог покушаја радница Центра за социјални рад да децу из породице Дачевић премести у другу сродничку породицу, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања предложило је суспензију радница и смену директорке Центра.

Вукота Влаховић из Министарства за бригу о породици и демографију каже да ће о старању над децом ипак одлучити надлежни Центар за социјални рад у Блацу.

- Закон о општем управном поступку не дозвољава делегацију надлежности односно да надлежност у заштити деце без родитељског старања преузме неки други центар за социјални рад - објашњава Влаховић.

Истиче да сигурно о даљој заштити деце неће одлучивати исти људи из Центра.

- То ће бити други запослени или ће се наћи неки други начин у складу са законом да се Центру за социјални рад помогне да своја овлашћења реализује у складу са законом - каже Влаховић.

masnice
маснице / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/DejanMarkovićMilošević(Gvozdeni Пук)

- Када је у питању породично-правна заштита, надлежност је Министарства за бригу о породици и демографију – надзор над стручним радом, доношење управно-правних аката и пружање других облика подршке породици и деци - истиче Влаховић.

"Нема дилеме да поступање није било у складу са законом"

Вукота Влаховић каже да је свако на споран покушај одузимања деце емотивно реаговао на свој начин.

- Већина људи не одобрава начин на који је реализовано извршење. Што се тога тиче, нема никакве дилеме да то није било поступање у складу са законом и стандардима стручног рада. Наравно да изазива негативне емоције - наглашава Влаховић.

Истиче да је то, ипак, само један аспект приче, а да је други је оно што су утврдили стручњаци Центра за социјални рад, а то је да, како каже, у конкретном случају неспорно постоји основ да деца буду измештена из породице.

- Закон ми забрањује да износим личне податке о деци, али могу да кажем да је Центар за социјални рад водио рачуна да се деца из породице у којој се налазе и где су им угрожена права и незадовољене потребе, изместе у друго сигурно породично окружење и то блиског члана породице – њихове бабе по мајци - објашњава Влаховић.

Истиче да је Министарство у овом поступку укључено од почетка и да је закључило да је Центар за социјални рад поступао у складу са законом и стандардима стручног рада када је у питању оцена да је неопходно изместити децу из актуелне породице.

- Ту немамо никакве дилеме. Не могу да вам кажем конкретне разлоге јер су то подаци личне природе. Нисмо задовољни начином на који је реализовано извршење, а разлог за то су осим недозвољеног понашања социјалних радника и неки фактори објективне природе – првенствено неовлашћено снимање деце и самог поступка извршења - истиче Влаховић.

"Доста проблема у практичном раду центара"

Вукота Влаховић каже да Центар за социјални рад има овлашћење да предузима мере и радње у заштити породице и деце и мере старатељске заштите.

- Он у одређеним ситуацијама које су неодложне и хитне, када су угрожени живот, здравље и развој деце, може да предузима мере и да измешта децу из породице, али коначну одлуку када је у питању одузимање деце доноси искључиво суд - објашњава Влаховић.

Истиче да зато мера старатељске заштите код измештања деце из породице траје привремено, да је Центар дужан да поднесе тужбу за лишавање родитељског права, а суд дужан да у хитном поступку донесе коначну одлуку.

Влаховић каже да је Центар за социјални рад дужан да у сваком поступку обезбеди и партиципацију детета.

- Дете које је старије од 10 година може изразити мишљење о одлукама које Центар доноси, а Центар је дужан да му пружи све информације и омогући му да се у поступку изјасни - истиче Влаховић.

Каже да Србија има добру законску регулативу, која ће и даље бити унапређена, али да постоји доста проблема у практичном раду центара за социјални рад – недовољан број запослених, одређена старосна структура запослених и пуно других околности које утичу на то да стручњаци некада не поступе како треба.