Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШОК! Промовисала "Ивермектин" у Вајбер групи а сада ће радити на пројекту вредном око ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА?

05.12.2021. 09:16
Пише:
Србија Данас/Блиц
Viber, ivermetkin
Viber, иверметкин / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Проф. др Валентина Арсић Арсенијевић, професорка на Медицинском факултету у Београду, вођа је пројекта за чију реализацију је преко Фонда за науку обезбеђено 440.000 евра, а који ће се бавити гљивичним инфекцијама код људи.

Ничег спорног не би било, да професорка Арсић Арсенијевић није била једна од суперадминистратора вајбер групе "ивермектин" и до недавно промовисала поменути лек који је, подсетимо, у Србији одобрен само за ветеринарску употребу, у лечењу ковида - код људи.

КАКО СЕ ОВО ДЕСИЛО? Бруји Србија због сцене у јутарњем, Милица све насмејала до суза (ВИДЕО)

КАКО СЕ ОВО ДЕСИЛО? Бруји Србија због сцене у јутарњем, Милица све насмејала до суза (ВИДЕО)

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ! Омикрон нам је све ближе, већ три КОМШИЈСКЕ ЗЕМЉЕ бију битку са новим сојем

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ! Омикрон нам је све ближе, већ три КОМШИЈСКЕ ЗЕМЉЕ бију битку са новим сојем

И вакцинисани и невакцинисани имају ОВЕ СИМПТОМЕ! Пет честих знакова имају обе групе али НИСУ ИСТИ

И вакцинисани и невакцинисани имају ОВЕ СИМПТОМЕ! Пет честих знакова имају обе групе али НИСУ ИСТИ

У поменутој групи која је тада бројала око 11.000 чланова, било је и лекара, а међу њима се нашао и педијатар проф.др Бојко Бјелаковић, који смењен са функције начелника Одељења за кардиологију на Клиници за педијатрију КЦ Ниш, док је Медицински факултет покренуо правну процедуру.

Након тога, Лекарска комора Србије, покренула је поступак против 18 лекара због иступа у овој групи.

Пројекат вредан 443.905 евра

Наиме, преко Фонда за науку, у оквиру програма Идеје, обезбеђен је поменути износ, а носилац пројекта је Медицински факултет Универзитета у Београду, док су партнери на пројекту Стоматолошки факултет Универзитета у Београду и Медицински факултет Универзитета у Нишу.

Како бисмо сазнали како је могуће да је за вођу пројекта постављена управо професорка Арсић Арсенијевић, најпре смо контактирали Медицински факултет у Београду, и добили одговор да им није достављено званично обавештење о резултатима конкурса Фонда за науку у оквиру програма "Идеје".

Међутим одгвор смо добили у Фонду за науку, и сазнали о чему се заправо ради.

- Пројекат ФунгалЦасеФиндер који је одобрен за финансирање у оквиру Програма ИДЕЈЕ бавиће се гљивичним инфекцијама код људи, а не корона вирусом. Носилац пројекта је Медицински факултет Универзитета у Београду, а партнери на пројекту су Стоматолошки факултет Универзитета у Београду и Медицински факултет Универзитета у Нишу. Да би руководилац конкурисао са одређеном темом на програме Фонда за науку, он као први корак мора да обезбеди писану подршку свих институција које учествују на пројекту, што је за поменути пројекат и учињено, наводи се.

Како даље објашњавају у Фонду за науку, овај пројекат, као и остале пројекте у оквиру Програма ИДЕЈЕ, оцењивала су три инострана рецензента у првом степену евалуације, и пет иностраних стручњака у другом степену евалуације.

- Евалуатори, инострани стручњаци са дугогодишњим радним искуством, искуством у оцењивању пројеката и значајним научним резултатима, оцењивали су пројекат, као и цео истраживачки тим, и донели коначну оцену да је пројекат одличног квалитета у погледу научне изврсности, утицаја и могућности реализације. Фонд за науку у овом процесу има административну и организациону улогу и не утиче на оцењивање пројекта, нити на ранг листу ни у једној фази поступка. Буџети пројеката су детаљно специфицирани и образложени, а одобрена средства су намењена за реализацију пројектних активности, куповину материјала и опреме, међународне публикације и друге планиране трошкове. У оквиру овог пројекта одобрена су средства и за набавку капиталне опреме што представља инвестицију у ту научну институцију, као и целокупну научну заједницу јер ће опрема бити на располагању и другим истраживачима широм Србије. Фонд за науку Републике Србије истиче да подржава мере које је у борби против пандемије коронавируса усвојила Влада Републике Србије и да се залаже за вакцинацију свих грађана - наводе из Фонда за науку.

Када смо покушали да добијемо потврду да ли се др Валентина Асрић Арсенијевић због својих иступа у опасној "Ивермектин" групи, где је пропагирано лечење ковида леком за животиње, налази на списку међу 18 лекара против којих је покренут поступак Лекарске коморе Србије, нисмо добили прецизан одговор.

- Лекарска комора Србије је по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности, покренула поступак пред судовима части ЛКС против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од Ковид 19 леком “ивермектин”. С обзиром на то да је поступак у току, тек након окончања поступка, јавност ће бити обавештена о донетој пресуди Суда части ЛКС - наводи ЛКС.

Повлачење из групе

Након смене проф. др Бојка Бјелаковића почетком новембра и након што су експерти две катедре Мединског факултета доставили званично обавештење декану факултета Лазару Давидовићу да "ивермектин" не треба примењивати за превенцију и лечење ковида, професорка Арсић Арсенијевић повукла се из групе.

- Уважене колеге, драги чланови групе, управо је стигло обавештење да су експерти две катедре Медицинског факултета (Катедра за Микробиологију и Катедра за Имунологију) доставиле завнично обавештење Декану Медицинског факултета - "Сходно изнетим чињеницама и подацима, став Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду је да ивермектин не треба примењивати у сврхе превенције и лечења инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2 и болести COVID-19." У том смислу нисам у могућности да наставим своје чланство на овој групи, помоћ колегама и пацијентима. Желим вам свако добро. Валентина Арсиц Арсенијевић - написала је на вајбер групи Арсенијевић.

Недељу дана раније, професорка Арсић Арсенијевић није крила своје одушевљење улогом у „ивермектин“ вајбер групи.

- Ми овде радимо један хуман и частан посао пружајући помоћ онима који то од нас траже. Хвала колегама на времену и знању које улажу, а све засновано на чињеницама из научне литературе и бројних позитивних искустава у примени "ивермектина" пре, или у раној фази короне, као и на основу личне примене лека. Лек се пет деценија користи као хумани лек, а у Србији се налази на листи Д РФЗО за лечење људи. Предлог да се званично укључи у раном, кућном лечењу Ковид 19 је упућен Министарству здравља, премијерки и председнику Републике Србије још пре 8 месеци. Одговора није било. Данас, овај лек, око 30 земаља света користи званично у превенцији или раном лечењу ковида. Научници који су га открили, а чија је примена спасила милионе становника Африке тешких болести у последњих пола века, су 2015. године добили Нобелову награду за откриће "ивермектина". За паметне и добронамерне је ово довољно. За оне друге, ништа није ни било потребно. Њима остављамо да се стиде себе због својих срамних поступака - рекла је тада професорка Арсић Арсенијевић.