Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СОКОБАЊА ЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Колевка културно-историјских знаменитости

20.08.2022. 13:47
Пише:
Србија Данас
spomen česma
спомен чесма / Извор: Фото: Приватна архива

Сокобања поседује обиље културно – историјских споменика управо услед богате историје коју је имала.

Свако доба и личност, који су оставили трага и утицали на развијање Сокобање и да она постане оно што је сада, сачувани су од заборава.

Многобројни културно-историјски споменици и спомен чесме служе као подсетник на давна времена и осим туристичке сврхе имају и велику улогу у развоју патриотизма код омладине, док су неки опстали и задржали улогу коју су имали од свог настанка.

НАЈСТАРИЈА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЈА: Због ње Нови Сад добио назив Српска Атина

НАЈСТАРИЈА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЈА: Због ње Нови Сад добио назив Српска Атина

СРПСКА АТИНА: Упознајте један од најлепших градова наше земље

СРПСКА АТИНА: Упознајте један од најлепших градова наше земље

БОВАНСКО ЈЕЗЕРО - РАЈ ЗА РИБОЛОВЦЕ: Ако сте се упутили ка Сокобањи ову дестинацију обавезно посетите

БОВАНСКО ЈЕЗЕРО - РАЈ ЗА РИБОЛОВЦЕ: Ако сте се упутили ка Сокобањи ову дестинацију обавезно посетите

Турско купатило - Амам

Чувено Турско купатило – Амам, је једно од таквих места јер се и до данашњих дана користи у исте сврхе за које је предвиђено изградњом, још у доба Римљана. Стога и не чуди да се велики број туриста изјачњава да управо овде могу осетити дух прошлог времена, дух римске војске која је ово место користила за опуштање. Нису само Римљани, изградњом овог античког купатила били једини који су оставилио трага на овом месту. Освојивши Сокобању Турци су препознали потенцијале овог купатила те су га одмах обновили и назвали Амам, стога се и задржао назив „Турско купатило“.

amam
амам / Извор: Фото: Приватна архива

У домаћем филму редитеља Здравка Шотре „Зона Замфирова“ који обрађује тему из периода владавине Турака на овим просторима, да би се оживела атмосфера тог времена, снимљене су сцене из хамама управо у овом купатилу. У данашње време многобројни гости овде се могу опустити уз богату понуду wellness програма која нуди поред купања у термалној води и масаже, посебне купке и природни инхалаторијум.

Сокоград

Тврђава Сокоград је још један споменик материјалне културе који сведочи о некадашњем животу на овом простору. Саграђен је на основама римске тврђаве али не зна се тачно када. Помиње се у биографији Стефана Лазаревића где се говори о борби Стефана Немање против Богумила и да је тада ова тврђава разрушена. Много је више разарања претрпела него обнављања. Зна се да је разрушена и 1413. године у сукобу Мусе Кесеџије и Хамуз бега, познатог одметника у Османском царству и претендента на престо. Син и законити наследник султана Бајазита био је Муса (у нашој епској поезији упамћен као Муса Кесеџија) док је Хамуз бег, као намесник у Сокобањи, покушавао да се осамостали.

Цркве и манастири

Манастири и цркве који су, и у најтежим временима под туђинском влашћу, чували дух православља спадају у и данас живе историјске споменике. Као чувари традиције православља они имају невероватну вредност јер нас сећају на тешку прошлост када је наш национални идентитет једино успевала да одржи православна црква. Уколико посетите Сокобању обавезно обиђите Цркву светог преображења Господњег, задужбину Михаила, Цркву светог Илије и манастир Јерменчић.

manastir Jermenčić
манастир Јерменчић / Извор: Фото: Приватна архива

Спомен чесме 

Многобројне спомен чесме подигнуте су великанима наше историје попут: Хајдук Вељкове чесме (у парку Врело-Борићи), чесме посвећене Љуби Дидићу (у центру) и Кнезу Милошу Обреновићу (на путу ка Алексинцу). Спомен чесме у Сокобањи представљају још један, и данас жив, траг прошлости будући да користе лековите воде које као што су некада биле тако су и данас разлог доласка великог броја људи из свих крајева Европе и света. Свакако вредне помена су:

Милошева чесма - која се налази, на путу од Сокобање ка Алексинцу око 4 км од града. Постоји натпис изнад чесме, који је сам је Милош Обреновић наложио да се као такав овде уклеше, који сведочи о његовом боравку у Сокобањи 1860. године. Натпис је опстао сачуван у потпуности до данашњих дана и говори о томе како је Милош Обреновић наредио изградњу ове чесме.

spomen česma
спомен чесма / Извор: Фото: Приватна архива

Спомен чесма хајдук Вељка Петровића - потиче из времена пре Милошеве власти тачније представља успомену на ослобађање Сокобање од турске власти. Изграђена је у насељу Врело и сведочи о 1808. години, о томе како је тада хајдук Вељко ослободио овај крај турске власти.

Чесма Љубе Дидића – је саграђена на путу према Озрену 1926. као историјски споменик организатору Тимочке буне, Љуби Дидићу, који је погубљен још 1883. године.

У знак сећања на све оне значајне личности на које је Сокобања оставила дубок траг подигнуте су и многе бисте попут бисте Димитрију Драговићу, Стевану Сремцу, Браниславу Нушићу, Исидори Секулић и Иви Андрићу. У парку у центру Сокобаје, постављена је биста партизанском хероју Алекси Маркишићу.

Пројекат је финансиран из буџета општине Сокобања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.