Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОТЕЛ МОРАВИЦА: Место где се традиција и квалитет спајају у једно

31.07.2023. 08:52
Пише:
Србија Данас
hotel moravica
хотел моравица / Извор: Фото: Приватна архива

Хотел "Моравица" је био место где је Иво Андрић боравио током седамдесетих година двадесетог века.

У Сокобањи, у прелепом природном окружењу где се сусрећу шумовито подножје планине Озрен и чиста река Моравица, налази се трозвездични хотел "Моравица". Хотел је смештен на узвишењу поред реке, што му пружа доминантан положај и омогућава гостима да уживају у обиљу природе овог краја. Његов изглед подсећа на брод који је стао на отвореном мору и доминира околином.

МИОНИЧКИ КРАЈ ЧУВА ХЕРОЈСКО НАСЛЕЂЕ НАШЕГ ВЕЛИКОГ ВОЈВОДЕ: Отварамо врата родне куће Живојина Мишића - иза себе оставио часно име и још понешто (ФОТО)

МИОНИЧКИ КРАЈ ЧУВА ХЕРОЈСКО НАСЛЕЂЕ НАШЕГ ВЕЛИКОГ ВОЈВОДЕ: Отварамо врата родне куће Живојина Мишића - иза себе оставио часно име и још понешто (ФОТО)

ШАБАЧКА ТВРЂАВА: Симбол града, чувар традиције и споменик културе

ШАБАЧКА ТВРЂАВА: Симбол града, чувар традиције и споменик културе

ШАБАЧКА БИБЛИОТЕКА: Светилиште знања, чувар мудрости и врата ка неизмерном благу људскога духа

ШАБАЧКА БИБЛИОТЕКА: Светилиште знања, чувар мудрости и врата ка неизмерном благу људскога духа

Хотел је близу плаже и купалишта "Бањица". Поред тога, део комплекса хотела чине и "трим стаза" и шеталиште, што гостима омогућава потпуни одмор уз могућност рекреације.

hotel moravica
хотел моравица / Извор: Фото: Приватна архива

Овде ћете доживети лепоту одмора у којем традиција и квалитет иду заједно!

Хотел има ресторан и аперитив бар који свакодневно нуде различите домаће, традиционалне специјалитете овог краја, јела са роштиља и разноврсне посластице уз одговарајући избор домаћих и страних пића.
Такође, хотел има 2 банкет сале на располагању гостима за одржавање састанака, конференција и презентација, као и 2 аперитив бара који нуде различите врсте домаћих и страних пића. Ресторан хотела има и терасу, која је посебно погодна за освежење и уживање на отвореном током летњих месеци. Поред тога, хотел има и национални ресторан и ТВ салу.

Овај хотел пружа разноврсну понуду хране и пића, као и просторије за различите врсте догађаја и окупљања, што гостима омогућава да уживају у укусној храни и пријатном амбијенту током свог боравка.

АПАРТМАН 144

Година 2011. била је облежена прославом 50. годишњице од доделе Нобелове награде писцу Иви Андрићу. Тим поводом, Управа за извршење кривичних санкција, као власник хотела "Моравица" и Музеја града Београда, који у свом саставу има Спомен-музеј Иве Андрића, донела је одлуку да се Апартман 144, у којем је Иво Андрић годинама боравио, адаптира и врати му се првобитни изглед у склопу нове сталне музејске поставке, а истовремено ће бити отворен за госте Сокобање.

Хотел "Моравица" је био место где је Иво Андрић боравио током седамдесетих година двадесетог века, његово уточиште, место одмора, шетњи, сусрета и разговора с људима из Сокобање. Овде је писац у миру и окружен зеленилом радио на својим недовршеним рукописима. Хотел се налази на изузетној локацији на једном од најлепших узвишења, с којег се пружа широк поглед према Ртњу с једне стране и на планину Озрен и кањон реке Моравица с друге стране, подсећајући писца на Вишеград и Босну.

144
144 / Извор: Фото: Приватна архива

Иако Сокобања с годинама постаје живописно и веома посећено лечилиште и место за одмор, спорт и рекреацију, до данас је задржала дух и атмосферу прошлих времена када су познати писци попут Иве Андрића, Стевана Сремца, Исидоре Секулића и Бранислава Нушића били редовни гости бање. Трагови њиховог присуства видљиви су на многим местима и стазама у граду и околини. Отварање Апартмана 144 у хотелу "Моравица" представља први корак у враћању сјаја том времену када је Сокобања била омиљено уточиште познатих личности српске културе, књижевности, уметности, науке и академије, укључујући и књижевног нобеловца Ива Андрића.

Стална музејска поставка приказује богат живот писца и дипломате Иве Андрића, личност која је својим образовањем, интелигенцијом и књижевним талентом засењивала на југословенској и европској сцени двадесетог века. У поставци се налази музејски материјал из обимне заоставштине Ива Андрића - фотографије, документи, лични предмети, књиге и рукописи, који су дали лични печат ентеријеру Апартмана 144. Посебан нагласак стављен је на временски и животни период који се односи на Андрићеве посете и боравке у Сокобањи, што чини овај простор дио невидљиве животне стазе Иве Андрића.

ivo andrić
иво андрић / Извор: Фото: Приватна архива

Након што је постигао славу и освојио Нобелову награду за књижевност, Андрић је још увек задржао свој скроман и тих карактер, шетајући кроз зеленило и сјене Озрена изнад Сокобање. У старости је у овом месту нашао мир.

У Сокобањи је настала једна од бележница позната као "Пепита велика свеска" 1942. године, која има велики значај јер садржи оригиналне рукописе неколико дела Иве Андрића. На 39. страни бележнице, Андрић је оставио оригинални рукопис неколико својих дела, међу којима је и језгро романа "На Дрини ћуприја". На тој страници, Андрић је ручно написао: "Од овог настала На Дрини ћуприја" 9.1.43.
На седам страница бележнице, под називом "Јелена, жене које нема", Андрић је записао концепт за приповетку. Даље, на страницама означеним од 11 до 26, написао је приповетку под називом "Змија". Ова приповетка је настала као одјек тешких и дубоких разговора које је Андрић водио са избеглицама из Босне које је сретао у санаторијуму на Озрену у Сокобањи.

Такође, у Сокобањи је записао и мисао која ће много касније ући у "Знакове поред пута": "Смрт је наша стална судбина, а гробље наша отаџбина. Могу да кажем све што сам у животу имао, скупо сам платио, али најскупље је оно што нисам имао, што сам имао само у жељи и машти." Ове бележнице и рукописи пружају увид у Андрићев рад и креативни процес, те чине важан део његове књижевне заоставштине.

Пројекат је финансиран из буџета општине Сокобања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.