Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Европска солидарност: Србија добија милионе евра од ЕУ за борбу против корона вируса!

11.03.2021. 18:44
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Европска комисија наменила је Србији скоро 12 милиона евра, како би допринела борби против Ковида-19, у оквиру Европског фонда солидарности

Ова средства биће усмерена на хитну подршку становништву и мере превенције, праћења и контроле ширења болести, као и за медицинску и личну заштитну опрему. Иста средства намењена су и као надокнада трошкова које је Србија претходно имала у борби против пандемије.

Жене много више ОБОЛЕВАЈУ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Докторка открива због чега је то тако и КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ!

Жене много више ОБОЛЕВАЈУ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Докторка открива због чега је то тако и КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ!

НАЈСМРТОНОСНИЈА ГОДИНА У ИСТОРИЈИ АМЕРИКЕ: Корона је покосила становништво у 2020. години, оборен црни рекорд

НАЈСМРТОНОСНИЈА ГОДИНА У ИСТОРИЈИ АМЕРИКЕ: Корона је покосила становништво у 2020. години, оборен црни рекорд

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА КОРОНА ВИРУСА: Научници још немају одговоре на кључна питања о смртоносној пошасти

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА КОРОНА ВИРУСА: Научници још немају одговоре на кључна питања о смртоносној пошасти

Донација потиче из Европског фонда солидарности (ЕУСФ), и део је већег пакета од 530 милиона евра. Планирано је да укупна помоћ буде усмерена ка 17 земаља чланица и три земље кандидаткиње, међу којима је и Република Србија.

Подршка Фонда солидарности ЕУ има за циљ јачање националног капацитета да одговори на ову непрекидну борбу, уз истовремено ублажавање притиска на финансије Србије надокнађивањем дела трошкова Србије за куповину личне заштитне опреме, медицинске помоћи укључујући лекове и лабораторијске анализе, издатака за посебне помоћ становништву, подршка одржавању хитних служби, санација зграда и објеката и друго.

Конкретно, Србија ће у овом пакету помоћи добити тачно 11,968,276 евра, што је значајно већа донација од оне коју су добиле неке од земаља чланица.

Након што Европски парламент и Европски савет одобре одлуку Комисије, средства ће бити дистрибуирана државама.

Елиза Фереира, комесарка за кохезију и реформе, овим поводом изјавила је следеће:

- Фонд солидарности ЕУ је конкретна демонстрација европске солидарности, никога не оставља на цедилу. Од свог настанка пружио је ефикасну помоћ милионима људи у невољи током тешких времена. Као део одговора ЕУ на пандемију коронавируса, ЕУСФ поново испуњава своју основну мисију - рекла је она.

Шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици изјавио је:

- Подржали смо Србију од почетка пандемије донацијама од 17 милиона евра, које су обезбедиле транспортне капацитете заштитне опреме попут маски и рукавица, обезбедиле респираторе, контејнере за тријажу и возила хитне помоћи. ЕУ је финансирала запослење српског медицинског особља, које је до данас обавило више од милион здравствених интервенција, попут тестирања, вакцинације људи и лечења пацијената оболелих од Ковид-19 - рекао је Фабрици.

Актуелна донација Фонда солидарности ЕУ јесте још један важан и конкретан допринос Европске уније српском народу, у пуном духу солидарности. Овај снажан политички сигнал Србију, кандидата за чланство, ставља на исти ниво са државама чланицама ЕУ.

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић упутила је 18. јуна 2020. године Европској комисији у име Републике Србије пријаву за Фонд солидарности. Припремила ју је Посебна радна група Владе Србије, на чијем је челу управо била министар за европске интеграције.

Јоксимовић је нагласила да је оваква одлука и јасан показатељ конкретне користи коју наша земља има од приступања ЕУ, која директно утиче на квалитет живота сваког од нас.

- Учествујући у овом процесу, Србија је показала да има капацитете да успешно припрема пријаве и да користи средства из Фонда солидарности под истим условима као и пуноправне чланице Европске уније - рекла је министар за евопске интеграције.

На захтев Србије, Механизам ЕУ за цивилну заштиту већ је испоручио више од 2 милиона предмета за личну заштиту, укључујући маске највишег квалитета, рукавице, комбинезоне, заштитне наочаре, али и опрему потребну у болницама, као што су екстрактори кисеоника, маске за кисеоник, генератори и ПЦР тестови. Вредност све ове помоћи је већа од 6 милиона евра.

Европски фонд солидарности

ЕУСФ је настао након озбиљних поплава у централној Европи у лето 2002. године, првенствено зарад помоћи земљама које испуњавају услове у хитним операцијама и операцијама опоравка након природних катастрофа. Између 2002. и 2020. године, ЕУСФ је мобилисао преко 6,5 милијарди евра за интервенције у 96 катастрофалних догађаја у 23 државе чланице и 1 земљи приступању.

Од марта 2020. године, у оквиру напора ЕУ у борби против пандемије коронавируса, делокруг Европског фонда солидарности проширен је тако да покрива велике хитне случајеве из домена јавног здравља.

Фонд солидарности ЕУ доступан је државама чланицама ЕУ, али и земљама кандидатима за чланство у ЕУ, попут Србије. Може се активирати у случајевима већих природних катастрофа или ванредних ситуација у јавном здравству које узрокују велику директну штету или захтевају обуздавање значајних јавних финансијских издатака. Србија је имала користи од Фонда солидарности ЕУ и у прошлости, после поплава 2014. године.