Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИЛА СЕ СПЦ НАКОН ШТО ЈЕ ПОМЕНУТА У РЕЗОЛУЦИЈИ ЕП: "Дубоко разочаравајуће"

14.03.2022. 14:40
Пише:
Танјуг
Evropska komisija
Европска комисија / Извор: Профимедиа

Српска православна црква (СПЦ) саопштила је данас да одлучно одбија став Европског парламента чијом Резолуцијом је стављена у улогу узрочника "напетости међу етничким групама на Западном Балкану како би распирила сукобе и поделила заједнице", што је, како истичу, потпуно супротно чињеницама и залагању Цркве у свакодневном животу.

Из СПЦ поручују да нису изненађени, али су, свакако, кажу, дубоко разочарани неоправданим помињањем у поменутом документу о спољном уплитању у све демократске процесе у Европској унији, укључујући дезинформисање, засновано искључиво на дубоким историјским предрасудама и тенденциозно креираним стереотипима.

- Црква се без престанка моли за мир, гради мир и подстиче свој верни народ да зацељује ране прошлости, унапређује поверење и гради мостове сарадње са суседима, без обзира на то како се моле и ком народу припадају - навели су.

Истичу да је квалификовање СПЦ у Резолуцији ЕП супротно овим необоривим и опште познатим чињеницама, даје нетачну слику и резултате који нису у складу са циљевима због којих је основана и постоји Европска унија, судећи бар по њеним прокламованим начелима и званичним документима, а то су мир, правда и слобода за све.

- Дужни смо да појаснимо и заиста зачуђујуће стављање у негативан контекст питања заштите традиционалних породичних вредности, за које се Српска црква залаже на исти начин како то заиста чини и Руска православна црква, као и све остале помесне Православне цркве без изузетка, али, ни најмање различито, и Католичка црква, као и неке Цркве Реформације - наводи се у saopštennju СПЦ.

У прилог томе, као пример, наводе заједничку изјаву папе Фрање и патријарха Кирила дату на Куби, као и низ изјава које је папа Фрања, као и његови претходници, дао заједно са патријархом Вартоломејем, којима и католици и православни заједно реафирмишу породицу као природно средиште живота човека и друштва.

СПЦ ЖЕЛИ ДА ПОМОГНЕ НАЈУГРОЖЕНИЈИМА: "Решили смо да упутимо материјалну помоћ нашој браћи у Украјини" - рекао је патријарх Порфирије

СПЦ ЖЕЛИ ДА ПОМОГНЕ НАЈУГРОЖЕНИЈИМА: "Решили смо да упутимо материјалну помоћ нашој браћи у Украјини" - рекао је патријарх Порфирије

ВАЖАН САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА И ПОГЛАВАРА СПЦ: Вучић се састао са патријархом Порфиријем (ФОТО)

ВАЖАН САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА И ПОГЛАВАРА СПЦ: Вучић се састао са патријархом Порфиријем (ФОТО)

ВИОЛИН ОМИЉЕНИ ВЛАДИКА ПОЗИВА НАРОД ДА ПОДРЖИ ВЛАДЕТУ! Након састанка са Григоријем изјавила да СПЦ НЕ ПОСТОЈИ

ВИОЛИН ОМИЉЕНИ ВЛАДИКА ПОЗИВА НАРОД ДА ПОДРЖИ ВЛАДЕТУ! Након састанка са Григоријем изјавила да СПЦ НЕ ПОСТОЈИ

Истичу да се слична начела о браку налазе и у исламу, као, наравно, и у јудаизму.

- За Српску православну цркву ово су елементарне и уједно универзалне антрополошке вредности на којима опстаје или пада не нека нација, држава или унија него људска цивилизација, тако да се не могу мењати у зависности од мишљења било ког политичког форума или друштвене групе - наводе из СПЦ.

Указују да Црква, како у свом бићу тако и у својој друштвеној делатности, није по себи ни конзервативна ни либерална.

Она, кажу, не чува ни стари систем вредности зато што је стар нити убрзано хрли да прихвати нови приступ човеку и окружењу у којем он живи, и то зато што је нов.

- Насупрот томе, својим јеванђелским и христоцентричним системом вредности Црква је, независно од времена и простора, увек савремена. То значи, да она у сваком времену припада вечности и свом времену, увек сведочећи неповредивост достојанства човека као иконе Божије, и труди се да учествује у свему ономе што је добро, истинско, честито и непролазно... - поручују.

За СПЦ је, кажу, подједнако тешко разумети зашто се у поменутој Резолуцији као споран помиње однос између државе и Цркве.

- Свако ко се имало интересује за ово питање зна да се Српска православна црква залаже, што је у доброј мери уређено конкретним законима у државама где врши своју мисију, за начело кооперативне одвојености Цркве и државе - поручују и додају:

- Овакво деловање СПЦ засновано је на демократским принципима и процедурама и то ради добра свих - државе, Цркве и свих грађана - без обзира на то да ли су верници или нису - наглашавају.

СПЦ пита да ли треба подсећати да је управо такво уређење заступљено и у државама Европске уније у чијем парламенту је донесена Резолуција.

Најзад, истичу да нити постоји нити може да постоји уплитање, било са Истока било са Запада, у фундаментална питања мира и саживота, која се налазе у средишту интересовања, рада и ангажовања СПЦ .

Поручују да ће Црква наставити да се једином Миротворцу, Христу Распетом и Васкрслом, моли за мир међу људима који живе на овом простору и целом свету.