Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРАМНО! НАПАДИ НА КРИЗНИ ШТАБ СА СВИХ СТРАНА: Ово су сурови примери, последња мета Тиодоровић

08.12.2020. 20:42
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

Камера је снимила особу која је изгребала аутомобил професору Тиодоровићу испред зграде у којој живи

Чланови Кризног штаба за борбу против корона вируса на мети су све учесталијих напада. Најчешћи су на др Предрага Кона и на проф. др Дарију Кисић Тепавчевић, а сада се тај круг и проширио. И то јуче нападом на професора др Бранислава Тиодоровића.

НАПАД НА ТИОДОРОВИЋА: Изгребали му ауто док је био на састанку - огласио се епидемиолог

НАПАД НА ТИОДОРОВИЋА: Изгребали му ауто док је био на састанку - огласио се епидемиолог

ЧУВЕНА СРПСКА ПРОФЕСОРКА ОТКРИЛА: И након вакцинисања једна ствар ОСТАЈЕ ИСТА

ЧУВЕНА СРПСКА ПРОФЕСОРКА ОТКРИЛА: И након вакцинисања једна ствар ОСТАЈЕ ИСТА

ЦРНА ТАЧКА СРБИЈЕ! У овој општини број оболелих НАГЛО СКОЧИО, наступило "преливање" из осталих жаришта

ЦРНА ТАЧКА СРБИЈЕ! У овој општини број оболелих НАГЛО СКОЧИО, наступило "преливање" из осталих жаришта

Њему је у Нишу непозната особа огреба аутомобил. Он је јуче рекао да му је изгребана цела лева страна возила.

Како се сазнаје, ово се ипак није догодило испред Градске куће у Нишу, како је испрва објављено у медијима.

Извор, наиме, наводи да се то, у ствари, догодило испред зграде у којој професор живи.

- Прегледане су камере и установљено је да се то догодило рано ујутро на паркингу испред зграде у којој оштећени живи. Сумња се да је то урадила особа из комшилука и полиција покушава да јој уђе у траг. Аутомобил је огребан у дужини од два метра - наводи извор.

Професор Тиодоровић дан после овог инцидента каже да му се ово први пут догодило у животу. Рекао нам је да њега занима само здравље грађана, и да му је само криво што људи не раздвају битно од небитног у овом тренутку.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Мене политика не интересује, већ само здравље становништва, а полиција ради свој посао. Да ли је могуће да људи не праве разлику између онога што су задаци овог тренутка и шта је приоритет, и политичког ангажмана? - запитао се проф. Тиодоровић.

На питање да ли се уплашио, каже да није.

- Али, јесам изненађен чињеницом да постоје такви појединци. Нисам имао оваквих, а ни сличних непријатности. Ни вербалних. Слободно се крећем по граду. А да ме сви воле, то није могуће, знам - каже проф. др Тиодоровић.

Јанковић: Напад на једног од нас, напад на све нас 

Нападе на оне који својим знањем у овој епидемији покушавају да спасу животе, јутрос је прокоментарисао и имунолог Срђа Јанковић. Он је казао да је напад на једног члана штаба, напад на све њих.

Рекао је да он лично није имао непријатних искустава, али да сви чланови медицинског дела Кризног штаба стоје заједно и солидарно.

- Напад на једног од нас је напад на све нас - закључио је Јанковић.

На мети напада је интензивно др Предраг Кон. Поред сталних и бројних прозивки на мрежама, крајем октобра појавио се најгнуснији снимак са претњама овом члану штаба.

Снимак је објављен на Фејсбуку 30. октобра са поруком: "Ундерграунд Бгд не ј**у корону 2%".

У њему мушкарац изговара: "Само за др Кона, коња... Матори, ј*****мо те, јахаћемо те, од Београда до Таре, значи у**аћемо ти се у живот. Ја ћу бити први јахач, а ови други ће имати 200 киловата. Ево, докторе... Доктореее, није нам добро...". У позадини се види гужва и чују повици и смех других: "Докторе, докторе...".

Тада је др Кон реаговао статусом на Фејсбуку и поручио онима који нападају њега да се окрену против вируса и епидемије.

- Хероји, весељаци, који ми претите преко друштвених мрежа... свој бес окрените против вируса и епидемије. Мене оставите на миру да радим свој посао. Нападајте вирус, а не мере које га успоравају. Чувајте здравље! НОСИТЕ МАСКЕ - поручио је доктор Кон.

Поводом ових гнусних претњи епидемиологу огласило се и Министарство здравља, и ресорни министар Златибор Лончар, који је оштро осудио скандалозне поруке.

- Министарство здравља нема и неће имати разумевања за неодговорне појединце, који, осим што се јавно изругују држави непоштујући епидемиолошке мере и тиме директно угрожавају не само своје већ и здравље других грађана, том приликом шаљу и најгнусније увредљиве поруке и претње др Кону који већ више од 8 месеци заједно са другим здравственим радницима, епидемиолозима, инфектолозима... чини све како би се епидемија корона вируса ставила под контролу.

- У складу са наведеним, министар Лончар очекује од надлежних органа да хитно реагују на овакве срамне поступке појединаца - писало је тада у саопштењу.

Десетак дана касније, тачније 11. новембра у Новом насељу у Новом Саду је освануо антисемитски графит са позивом на убиство епидемиолога Предрага Кона.

На углу Булевара Јована Дучића и Улице Бате Бркића, на фасади једне стамбене зграде црним спрејом је исписано "Др Кона на колац" и прецртана Давидова звезда. Истог дана овај графит су градске власти уклониле.  

Смета и Даријина фризура, облачење

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић откако је крочила у Кризни штаб, стално је извор непримерених коментара на њен рачун на друштвеним мрежама. Професорка је претрпела салву увреда на рачун свог изгледа, облачења, фризуре, па чак и порекла.

А нису само чланови Кризног штаба на мети напада. Народ вербално и физички напада и оне који су на првој линији фронта, у црвеним зонама, где се боре за животе оболелих од корона вируса.

Само у последњих месец дана, како смо прошле недеље објавили, догодило се у Србији у ковид амбулантама и болницама шест оваквих сукоба. Од почетка епидемије их је много више.

Како нам је тада рекао директор Лекарске коморе Србије др Милан Динић, колеге им се све чешће обраћају због напада ради заштите. 

- Ми смо већ предали као Комора пре више месеци захтев за измену Кривичног законика где би напад на лекаре односно на здравствене раднике био третиран као напад на службено лице, и ми се надамо да ће се то наћи ускоро у Скупштинској процедури, те да ће лекари добити заштиту као што су и адвокати претходном изменом закона - каже Динић

- Оно што смо приметили на основу пријава које нам мејлом шаљу колеге јесте да је повећана нервоза код пацијената због чекања на пружање здравствене заштите, што резултира сукобима, најчешће вербалним. Ми све разумемо, и разумемо целокупну ситуацију, али не постоји ниједно оправдање да се нападају људи док раде свој посао.