Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ЈЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНЕ ДЕЦЕ: Британски сој затвара вртиће по Србији, у "Мишовићу" дупло више малих пацијената

19.03.2021. 07:16
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Услед ширења британског соја све је више оболеле деце од короне у Србији

Корона бројке настављају да утерују страх: позитивно 5.346 људи у последња 24 сата, сваки трећи тестирани позитиван, а међу оболелима све више деце.

УВОДЕ СЕ НОВЕ МЕРЕ ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Католички Ускрс је пред вратима, за улазак у Србију можда и ДВА ТЕСТА

УВОДЕ СЕ НОВЕ МЕРЕ ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Католички Ускрс је пред вратима, за улазак у Србију можда и ДВА ТЕСТА

ОНИ СУ ОБЈАСНИЛИ ЗАШТО НАС БОГ СТАВЉА НА МУКЕ: За спас душа, данас треба да изговорите једну молитву

ОНИ СУ ОБЈАСНИЛИ ЗАШТО НАС БОГ СТАВЉА НА МУКЕ: За спас душа, данас треба да изговорите једну молитву

КИШОБРАНЕ ПОД РУКУ, ПА ТЕК ОНДА НАПОЉЕ: Тмурно и кишно јутро у Србији, познато када нас очекује разведравање

КИШОБРАНЕ ПОД РУКУ, ПА ТЕК ОНДА НАПОЉЕ: Тмурно и кишно јутро у Србији, познато када нас очекује разведравање

Надали смо се да нећемо прећи границу од 4.000 заражених на дневном нивоу, веровали да сцене и бројке с краја новембра и почетка децембра не могу да се понове, али десило се другачије.

- Имамо висок степен заражавања у другачијој популацији него раније, лекари су рекли да ћемо, ако овако наставимо, доћи до цифре од 9.000 заражених на дневном нивоу - изјавио је  потпредседник Владе Србије Бранислав Недимовић.

Нема сумње да је британски сој узео маха и у Србији, те је почетком овог "подталаса", осим ширења вируса у општој популацији, дошло и до повећаног броја заражених малишана.

Педијатри истичу да подједнако оболевају и млађа и старија деца, међутим добра је вест да сви они углавном имају благе симптоме, те да нови сој није донео промену у том смислу. С друге стране, предшколска деца настављају да похађају вртић, али су поједине предшколске установе затворене услед масовнијег заражавања међу децом и запосленима.

dete
дете / Извор: Профимедиа

Британски сој се шири и на децу

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон подвукао је да се вирус "спушта на млађи узраст", те да је из тог разлога и донета одлука о пребацивању ђака нижих разреда основне школе на онлајн наставу.

- Искуства других земаља у којима је британски сој почео да се шири и на децу су узета у обзир приликом доношења стратегије. Британска варијанта короне до те мере је измењена да има већу способност преношења и изазивања озбиљнијих обољења, чак и међу младима и децом - упозорио је др Кон.

И његов колега епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић истакао је да је у Србији све више младих који су заражени, те оценио да је мере требало увести раније и да британски сој вируса не би сада имао толико деловање међу популацијом у Србији.

- Ми имамо из наших лабораторија податак да у укупном броју заражених у Србији 80 одсто чине људи заражени британским сојем. А за тај сој вируса се зна од октобра прошле године, зна се да је он заразнији, да се врло лако шири и да не напада само старије, већ и млађе генерације - напоменуо је Тиодоровић.

škola
школа / Извор: Профимедиа

 

Двоструко више деце на лечењу у КБЦ "Драгиша Мишовић"

У КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду налази се 22 деце оболеле од вируса корона и они су најразличитијег узраста, рекла је начелница Дечје клинике др Оливера Остојић. Она је упозорила да је то дупло више него претходне седмице, те указала да су деца у највећој мери тинејџерског узраста са средње тешком клиничком сликом.

- Долазе нам деца из целе Србије, примамо из Београда, околине престонице, али и из унутрашњости. У последњих недељу дана се овај број удвостручио, а повећао се и број амбулантних прегледа. Чини нам се да је то нови британски сој вируса, а већи је број пацијената тинејџерског узраста с једностраном или обостраном пнеумонијом - навела је јуче за др Остојић.

Како је рекла, две бебе од 10 и 13 дана пребачене су на Институт за мајку и дете јер су позитивне на корона вирус, али су у добром стању.

- То су новорођенчад која су дошла с позитивним антиген тестом, позитивним ПЦР тестом, мајке су такође биле позитивне, и та деца су код нас била с високим температурама. Због тог узраста, и зато што таква доб деце са температуром захтева терцијалну негу, ми смо их пребацили на Институт за мајку и дете.

deca
деца / Извор: Профимедиа

 

Заражавају се комплетне породице

И директор ДЗ "Палилула" др Александар Стојановић потврђује да је последњих дана дошло до скока педијатријских прегледа у овој установи.

- У последњих пет дана бележимо више од 100 прегледа деце дневно. Дошло је до значајног ширења заразе и међу школском и предшколском децом, али и међу млађима од 2-3 године. Обично су читаве породице заражене и тако се вирус преноси са једног детета на друго, као и са деце на родитеље - каже др Стојановић, и напомиње да није дошло до промене у симптомима болести међу малишанима.

У Нишу у последња три дана оболела 94 детета

За последња три дана вирус је потврђен код 94 детета, кажу у нишком Дому здравља. Пре неколико дана било око 60 прегледа дневно у дечијој ковид амбуланти, док је сад тај број већи од 100, рекла је начелница Службе за здравствену заштиту деце у том дому здравља Снежана Здравковић.

- Највише се јављају деца школског узраста. Углавном имају лакшу клиничку слику, главобољу, уз повишену температуру, малаксалост и бол у мишићима и зглобовима - каже Здравковићева.

С друге стране, у Школској управи у Нишу кажу да немају податке о броју заражених ученика по разредима, али да позитивне на корону имају у скоро свим школама.

- Сваки дан повећава се број школа које пријављују да имају позитивне ученике и професоре. До прошле недеље дневно се јављало пет, шест школа, данас нам се јавило 15 из Нишавског, Пиротског и Топличког округа - каже начелник Школске управе Драган Гејо.

beba
беба / Извор: Профимедиа

 

Вртиће у Врању затворила погоршана епидемиолошка ситуација

Од сутра до 25. марта неће радити вртић "Наше дете", док ће вртић "Чаролија“ обуставити рад до 28. марта, пишу Јужне вести.

Како су саопштили из Штаба за ванредне ситуације, одлука је донета на основу извештаја и стручног мишљења Завода за јавно здравље Врање због погоршања епидемиолошке ситуације у периоду од 12. до 17. марта.

Ипак, не саопштавају да ли и колико заражених у овим вртићима има међу запосленима или децом.

Да је ситуација у Врању критична, и да у последње време имамо доста младих оболелих у овом делу Србије, оценио је и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић који је обилазио Врање, Бујановац и Прешево.

- Морам да кажем да уочавамо, након терена који сам обишао, али и другде у Србији, да данима оболевању млади људи, да се вирус више шири међу њима. Није у питању само да ли је то британски вирус који је по некима заразнији, али се може рећи да млади више обољевају. Посебно радно активно становништво више обољева, али почињу и деца и зато смо и донели предлоге да нам поред онога што средњошколци имају онлајн наставу то проценимо” - рекао је Тиодоровић пре три дана.

- У неким вртићима немамо ниједан случај, али породичних случајева има. Вирус се доноси из породица, не из вртића ка породици, тако да није било потребе да се за остале вртиће предузимају било какве мере.

Врање је град који је већ дужи период при врху листе када је о оболелима од короне реч, па ванредна епидемијска ситуација тамо траје већ месец дана.

Директорка Завода за јавно здравље у Врању, др Светлана Стојановић изјавила је недавно да је број прегледа јако висок, само у Врању има преко 300 дневно, од тога је велики број првих прегледа.

Наводи да 50 одсто оних који се јаве на прегледе буде позитивно, што је потврђено антигенским тестом. Слично је и у осталим општинама Пчињског округа.