Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА И ОТРОВНА ХРАНА: Да ли треба да избегавамо куповину производа од сусама у наредном периоду?

30.01.2021. 12:45
Пише:
Србија Данас/РТС
Susam
Сусам / Извор: Shutterstock

Ниво канцерогеног пестицида у намирници послатој из Индије у Европу у неким случајевима био је чак хиљаду пута виши од максимално дозвољеног

Шеф Одсека Граничне фитосанитарне инспекције Суботица Иван Томашев рекао је за РТС да се тренутно ради појачана контрола присуства етилен-оксида на сусаму и производима који су добијени из сусама. Има и поруку за грађане о томе да ли је опасно куповати производе од сусама.

Ко је послушао Меридиан - узео је 200.000 ДИНАРА

Ко је послушао Меридиан - узео је 200.000 ДИНАРА

РУСИ ТЕСТИРАЈУ "ТОРЛАК": Србија ће производити Спутњик В ако "баћушке" дају позитивну оцену

РУСИ ТЕСТИРАЈУ "ТОРЛАК": Србија ће производити Спутњик В ако "баћушке" дају позитивну оцену

''ОРГАНИЗАЦИЈА ЈЕ ФАНТАСТИЧНА, ХВАЛА ВАМ!'' Утисци грађана након примљеног серума - снажне речи хвале и подршке! (ФОТО)

''ОРГАНИЗАЦИЈА ЈЕ ФАНТАСТИЧНА, ХВАЛА ВАМ!'' Утисци грађана након примљеног серума - снажне речи хвале и подршке! (ФОТО)

У сусаму који је из Индије послат за Европу прошлог септембра откривен је веома висок ниво етилен-оксида. Ниво тог канцерогеног пестицида у неким случајевима био је чак хиљаду пута виши од максимално дозвољеног.

Гранична фитосанитарна инспекција у Србији вратила је пошиљку од скоро 18 тона сусама из Индије због присуства етилен-оксида у количини већој од дозвољене.  

Иван Томашев, шеф Одсека Граничне фитосанитарне инспекције Суботица рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да та инспекција врши контролу пошиљака биља и мешовите хране које долазе у Србију.

- Приликом ових контрола радимо и контроле остатака средстава за заштиту биља, контаминената и тешких метала - истакао је Томашев.

Ivan Tomašev
Иван Томашев / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Каже да су приликом добијања првих информација система брзог узбуњивања и обавештавања који се користи у ЕУ, појачали контролу пошиљака сусама и производа који садрже сусам пореклом из Индије.

- На граничном прелазу Батровци, приликом службене контроле, извршили смо контролу ољуштеног сусама који је приспео из Индије, у количини од 17.800 килограма, узели смо службени узорак и послали у лабораторију на испитивање - рекао је Томашев.

После неколико дана стигао је резултат - утврђен је повишен садржај етилен-оксида од 0,15 милиграма по килограму, што је три пута већа вредност од граничне дозвољене вредности која износи 0,05, истакао је Томашев.

У Индији је етилен-оксид коришћен против салмонеле у складиштима. Томашев каже да се код нас не користи у пољопривреди. 

Појачана контрола присуства етилен-оксида на сусаму 

Европска унија наставља појачану контролу, јер сусам садрже разни производи, чоколадице, слана и слатка јела, хлеб, а те појачане анализе су скупе.

- Тренутно радимо појачану контролу присуства етилен-оксида на сусаму и производима који су добијени из сусама, тако да не чекамо резултате из ЕУ, већ вршимо узорковање производа да не бисмо оставили потрошаче у неизвесности - рекао је Томашев.

Štanglice od susama
Штанглице од сусама / Извор: Shutterstock

Када из иностранства стигне испорука производа који садрже сусам, Томашев појашњава да се службене контроле хране и хране за животиње састоје из неколико сегмената - преглед документације, идентификација пошиљке, физички преглед пошиљке, преглед декларације и, по потреби, слање на лабораторијско испитивање.

Када стигне пошиљка на гранични прелаз, прво се изврши преглед документације, затим читање декларације, као и сам физички преглед, а по завршетку процедуре се врши узорковање и слање на анализу а по добијању резултата доноси се коначно решење о дозволи или забрани увоза таквих пошиљака, објаснио је Томашев. 

Порука за грађане

- Један хлеб са сусамом и са повишеним садржајем етилен-оксида не може толико да утиче на здравље, нема потребе за паником и треба да наставимо живот даље - рекао је Томашев.

Томашев истиче да су у прошлој години, што се тиче хране и хране за животиње, имали 77.000 службених контрола, од тога су донели 98 решења о забрани увоза или уништењу или враћању пошиљке испоручиоцу.

- Гранична фитосанитарна инспекција ради и контролу биља и биљних производа по Закону о здрављу биља, ради контролу средстава за заштиту биља, средстава за исхрану биља и основи циљ је да спречимо увоз хране која није безбедна, да спречимо унос штетних организама на биљу које може да утиче на нашу пољопривредну производњу - закључио је Томашев.

Пошиљка са сусамом под надзором фитосанитарне инспекције

Службени узорци које узима гранична фитосанитарна инспекција шаљу се у лабораторије које је овластило Министарство пољопривреде, а имају обим акредитације за одређени параметар који се шаље.

Пошиљка са сусамом из Индије је под надзором фитосанитарне иснпекције и за неколико дана очекујемо њен "иступ" из земље.

Према његовим речима, и увозници су одговорни приликом промета хране да код било какве неусаглашености са законом о безбедности хране и са подзаконским актима - реагују и да сами повуку са рафова своје производе и о томе обавесте потрошаче.

Много тога се увози, а на питање може ли нешто да промакне, Томашев каже да увек може да промакне нешто, али се труде да професионално и савесно одраде свој посао и да грешака буде што мање.

Оно што пише на папиру не стоји увек и унутра. Томашев каже да је декларација само један сегмент у контроли, па се држе и других параметара, као што је анализа ризика, претходни налази и физички преглед пошиљке. 

Да ли треба избегавати куповину сусама?

- Не треба да избегавамо куповину производа од сусама који је хранљив, треба наставити са куповином, а инспекција ће радити свој посао и спречити улазак сусама са садржајем етилен-оксида који је већи од дозвољеног - каже он, додајући да је у питању први налаз.

Томашев каже да можемо да приступимо бази података, односно систему брзог обавештавања и упозоравања за храну и храну за животиње на територији ЕУ, али да и у Србији имамо сличан систем који функционише на нашој територији.

Објашњава да ако се на једном граничном прелазу нешто открије, сви гранични прелази добијају аутоматски ту информацију, као и друге инспекције, као што су пољопривредна или фитосанитарна.