Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА НА УДАРУ ЦИКЛОНА: Невреме и киша ће поделити земљу на два дела

18.11.2022. 14:07
Пише:
Србија данас/Телеграф
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа/илустрација

У уторак и олујни јак ветар у кошавском подручју, снега нема у нижим пределима до краја новембра

Серија циклона прећи ће са централног Медитерана и Јадранског мора преко Србије данас и наредних дана и донети обилније падавине и право јесење-зимско, али и ветровито време. Снег у низијама и у градовима не очекује се до краја новембра, каже за Telegraf.rs метеоролог Ђорђе Ђурић.

- Крај новембра обележиће стабилно, суво и прохладно време. Србија је јутрос била под утицајем циклона, чији се центар налази над северним делом Јадрана. Облачност са умереном кишом и пљусковима у склопу овог циклона већ је захватила већи део Војводине. Током дана овај циклон својим центром премештаће се даље на исток преко Панонске низије ка области Карпата, а у склопу њега преко Србије ће се премештати и снажни облачни системи са кишом, пљусковима и грмљавином. Средином дана и после подне биће услова и за обилније падавине - наводи Ђурић.

САДА ЈЕ ДЕФИНИТИВНО - СТИЖЕ НАМ СНЕГ! И то не само на планинама, прецизна прогноза до краја месеца

САДА ЈЕ ДЕФИНИТИВНО - СТИЖЕ НАМ СНЕГ! И то не само на планинама, прецизна прогноза до краја месеца

НАКОН ТОПЛОГ ВРЕМЕНА СТИЖЕ ПОТПУНИ ОБРТ: Ово је најновија прогноза за наредних 7 дана

НАКОН ТОПЛОГ ВРЕМЕНА СТИЖЕ ПОТПУНИ ОБРТ: Ово је најновија прогноза за наредних 7 дана

ЛЕДЕНЕ КИШЕ СТИЖУ У ОВЕ КРАЈЕВЕ СРБИЈЕ! Алармантна прогноза метеоролога: Чека нас тотални временски обрт

ЛЕДЕНЕ КИШЕ СТИЖУ У ОВЕ КРАЈЕВЕ СРБИЈЕ! Алармантна прогноза метеоролога: Чека нас тотални временски обрт

Данас се очекује да укупно падне од 10 до 30 mm кише по квадратном метру, локално и више, а највише на северу Србије.

- Најмање падавина данас се очекује на југу, југоистоку и истоку Србије, где ће већи део дана бити суво и топлије, јер ће се налазити у топлом сектору циклона и систему јужног струјања. И у осталим пределима Србије очекује се југозападни ветар, али ће после подне и крајем дана бити у скретању на северозападни, пролазно на ударе и јак, због продора хладног фронта и због тога што ће тај део Србије почети да се налази у хладном сектору циклона, јер ће се центар налазити источније од нас, па се очекује продор хладније ваздушне масе са севера.

Истовремено, Србија ће током целог дана бити између хладне ваздушне масе са севера и топле са југа и са Медитерана, па ће тако бити распоређена и максимална температура ваздуха. Максимална температура ваздуха биће данас од 10 на северозападу до 18 степени на југоистоку Србије, у Београду до 15".

Већ током викенда Србију ће погодити нова серија циклона са централног Медитерана и Јадранског мора.

- Циклон који данас буде доносио падавине, већ сутра ће се налазити изнад области Карпата и кретати се даље преко Молдавије и Украјине ка Русији, док ће Србију захватити нова циклонска активност са Јадранског мора. Уједно, изнад нашег подручја као и данас и у суботу ће се таласати фронтална зона, која ће раздвајати веома топлу ваздушну масу са југа и са Медитерана и веома хладну са севера. У Србији ујутро у већини предела биће суво, магловито, тмурно и прохладно, понегде са кишом, углавном на југу. Током дана се очекује јаче наоблачење са кишом и пљусковима и то прво у централним и западним, а до краја дана и у осталим пределима Србије. У току вечери и ноћи очекују се веома обилне падавине - каже Ђурић и додаје:

-  Фронтална зона и циклон поделиће Србију у суботу на два дела, па ће тако север и запад Србије бити у хладнијем, а остатак земље у топлом сектору. У већини предела дуваће слаб до умерен јужни и југоисточни ветар, који ће у кошавском подручју и у доњем Подунављу бити веома јак. Истовремено, у Војводини, а потом и у осталим пределима северне половине Србије ветар ће бити у скретању на североисточни. Максимална температура биће од 8°Ц на северу до 18 степени на југу Србије, у Београду до 10.

И у недељу се очекује слична временска ситуација, али ће се центар циклона кретати мало јужније и источније, што ће повући још хладнију ваздушну масу, осим до југа земље где ће и даље бити релативно топло, уз јужни ветар, а у остатку земље дуваће појачан, на ударе и јак северозападни ветар lli ће јужни ветар бити у скретању на сеерозападни. Максимална температура биће од 7  на северозападу до 15 на југу и југоистоку Србије, у Београду до 8 степени", рекао је наш саговорник.

Просечне температуре за новембар 

У понедељак ће циклон и даље доносити кишу већем делу Србије, али се обилније падавине очекују током јутра и преподнева.

"Суснежица и снег очекују се само на вишим планинама. Средином дана и после подне следи престанак падавина, а до краја дана и разведравање. Дуваће умерен, на истоку Србије и на планинама и јак северозападни ветар. Максимална температура биће од 6 на северу до 12 на југу Србије, у Београду до 8 степени. Иначе, циклонска активност током викенда, па све до понедељак донеће додатних 20 до 40 mm падавина по квадратном метру, локално и преко 50 mm, што ће од данас до тада укупно бити 30 до 70 mm, локално и преко 80 mm, што ће коначно прекинути дуготрајну јесењу сушу која је трајала током октобра и прве половине новембра.

Након дужег периода вема топлог и натпросечно топлог времена, максималне температуре ће током викенда и током следеће седмице бити око просечних вредности, а просек за ово доба године је од 8 до 12 степени", наводи он.

Када ће стабилизација времена? 

Према Ђурићевим речима, стабилизација времена очекује се у понедељак у другом делу дана и у уторак у првом делу дана, јер се очекује краткотрајни пораст ваздушног притиска, али не задуго: 

- Већ у уторак током дана значајно ће ојачати циклон изнад централног Медитерана, који ће на свом путу ка Јадрану додатно јачати. У уторак увече центар овог циклона налазиће се над северним пределима Јадрана, а вредност ваздушног притиска спустиће се чак испод 988 мб, што је права реткост за циклоне ван Атлантског океана, а када је европско копно у питању.

У уторак ујутро у Србији тмурно и хладно, уз маглу, понегде и слаб мраз. Током дана биће суво и топлије, јер ће на предњој страни циклона, тј. у његовом топлом сектору у склопу јужног струјања пристизати топлија ваздушна маса са Медитерана. Максимална температура биће од 10 до 14, у Београду до 12. Због утицаја веома снажног циклона, у уторак ће дувати веома јак југоисточни ветар, у кошавском подручју са олујним ударима преко 80 км/х, а на југу Баната са ударима и преко 100 км/х. Током дана очекује се наоблачење, крајем дана и током ноћи са кишом".

У среду ће бити облачно и хладније са кишом, а због тога што ће се центар циклона премесетити источније од нашег подручја, уследиће продор свежије ваздушне масе и скретање ветра на појачан северозаапдни.

- Максимална температура биће од 6 на северу до 12 на југоистоку Србије. У четвртак још током јутра слабе падавине, а током дана очекује се престанак падавина и разведравање. Максимална температура од 5 до 10°Ц -  каже Ђорђе и наводи да ће, према тренутним прогнозама, од 25. новембра до краја новембра уследиће стабилно и суво време:

"Током тог периода очекује се утицај антицклона и повишеног ваздушног притиска. Јутра ће бити тмурна, прохладна и магловита, уз минималне температуре од 0 до 5°Ц, док ће током дана бити сунчаних периода, максимална температура од 8 до 12°Ц, у Београду око 10°Ц, што су и просечне максималне температуре за ово доба године. Због стабилног и сувог времена, повишеног притиска и слабог ветра, током тог периода очекује се и повећана загађеност ваздуха."