Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА НА ВРЕМЕНСКОЈ КЛАЦКАЛИЦИ! Данас топло, а за викенд нас чека СНЕГ - спремите се!

10.11.2022. 17:38
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vremenska prognoza Beograd
Временска прогноза Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

У петак, 11. новембра, Србија обележава Дан примирја, то је нерадни дан, а како је петак, многи ће уживати у продуженом викенду. Одлична прилика и да се негде отпутује на мини одмор, излет, шета градом... Али какво ће бити време ових дана?

После данашњег најтоплијег дана ове седмице, изгледа да ће се време баш од четврка увече покварити.

Метеоролози су најавили да у Србији у четвртак, након топлог, али мало више облачног дана, предвече стиже захлађење. Наиме, у северозападним, а током вечери, ноћи и у петак ујутро и преко осталих предела наше земље, очекују се прелазак ослабљеног хладног фронта, који ће тек понегде донети слабу кишу, али без значајнијих падавина.

Дакле, уколико се већ у четвртак, пред нерадни дан и празник припремате за полазак на пут није на одмет да се припремите за температурни обрт, јер ће у свим пределима доћи до захлађења и југоисточни ветар ће бити у скретању на северозападни, уз продор свежије ваздушне масе са севера.

ЦВЕТА ЦРНО ТРЖИШТЕ ГРОБНИХ МЕСТА! Упозорење из ЈКП "Погребне услуге": Ова грешка може да вас кошта 20.000 динара

ЦВЕТА ЦРНО ТРЖИШТЕ ГРОБНИХ МЕСТА! Упозорење из ЈКП "Погребне услуге": Ова грешка може да вас кошта 20.000 динара

КАКАВ ЈЕ ОВО ТЕМПЕРАТУРНИ РОЛЕРКОСТЕР?! Метеоролог упозорио: Србија на временској клацкалици, спремите се!

КАКАВ ЈЕ ОВО ТЕМПЕРАТУРНИ РОЛЕРКОСТЕР?! Метеоролог упозорио: Србија на временској клацкалици, спремите се!

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ: СПЦ слави другог српског архиепископа, ученика Светог Саве

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ: СПЦ слави другог српског архиепископа, ученика Светог Саве

Петак

У петак, на Дан примирја, максимална температура ће бити од 12 до 18°Ц, у Београду до 14°Ц. Очекује се промењиво облачно време, понегде са кишом.

У Новом Саду се очекује идентично време као у престоници, али ће ноћу температура пасти на свега 6 степени. У Нишу ће у петак падати киша, према петодневној прогнози РХМЗ, а дневни максимум ће бити 13 степени. У Крагујевцу су могући пљускови, а температура ће достићи 14 степени Целзијуса. На северу земље, у Суботици и на Палићу биће облачно, температура ће бити око 15 степени. Ако сте одлучили да дан проведете у Врњачкој бањи у петак се очекује да буде пљускова уз периоде ведрог времена, са температуром до 13 степени.

Zlatibor
Златибор / Извор: Профимедиа/илустрација

На Златибору ће 11. новембра падати киша, максимална температура ће бити 8, а најнижа 5 степени. Поједини метеоролошки сајтови су навели да уз делимичну облачност постоји могућност да на Копаонику у петак краткотрајно падне суснежица или снег. Температура на овој планини биће само 2 степена у максимуму и -1 минимално. На Старој планини биће облачно уз периоде кише, са максималних 11 степени, док ће на Руднику бити облачно, око 13 сати ведро и 15 степени.

Субота

Максимална температура током викенда биће од 11 до 15°Ц.

У Београду и Новом Саду биће мало и умерено облачно и до 15 степени. У Нишу се првог дана викенда очекује за степен више него у престоници, а минимална температура биће 7 степени Целзијуса. И у Крагујевцу и околини се очекује слично време. Без падавина и облачно ће бити и на северу земље, са максималном температуром до 14 степени. И посетиоци Врњачке бање очекује облачно време, а температура ће бити максимално 11 степени, док је на Златибору 12. новембра, у суботу, могућа киша. Температура на тој планини ће достићи максимално 9 степени, а минимално ће бити 3 степена.

На Копаонику температура ће бити -1 и након облачног преподнева могућ је снег око 13 часова. Уколико и буде суснежице она неће дуго трајати, али остаје облачно и хладно. На Старој планини ујутру је могућа киша, у подне ће бити облачно, а температура ће бити до 5 степени.  На Руднику ће бити облачно и око 6 степени Целзијуса.

Недеља

У Београду и Новом Саду 13. новембра, у недељу, остаје мало и умерено облачно са максималних 15 степени, а минимална температура ће бити 6, осносно, 4 степена. У Нишу се очекује 16 степени, а у Крагујевцу 15 степени Целзијуса. Недеља у Суботици почиње уз облачност, а касније ће бити нешто облака и око 15 степени. У Врњачкој бањи ће бити делимично облачно са температуром од 8 до 14 степени, док ће на Руднику бити бити облачно уз постепено разведравења ка вечери уз максимално 15 степени.

На Златибору промењиво облачно, 12 степени максимално током дана, минимална температура биће 3 степена. И на Копаонику облачно, а температура ће бити максимално око четири степена Целзијуса.

Понедељак и нова седмица

Како је најавио метеоролог Ђорђе Ђурић "почетком и средином следеће седмице снажна циклонска активност биће присутна над западном Европом и Атлантиком, а антицклон над источном Европом, па би над нашим подручјем преовладавало јужно струјање и струјање мало топлије ваздушне масе са Медитерана".

- Након 15. новембра очекује се пролазно и краткотрајно захлађење, али и тада без значајиних падавина, након чега би поново уследила стабилизација времена и благи пораст температура на углавном просечне вредности за средину новембра. Према тренутним прогнозама, снега у нижим пределима као ни неких значајиних падавина нема на видику ни у следећих најмање десетак дана. С обзиром на то да је просек максималних температура за ово доба године од 10 до 14°Ц, видимо да ће оне наредних 10 дана бити углавном око просечних вредности - каже Ђурић.