Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА СЕ БЛИЖИ МИЛИОНУ ВАКЦИНИСАНИХ, А РЕГИОН ВЕОМА КАСКА: Зашто је негативна ситуација у осталим државама лоша и ЗА НАС

18.02.2021. 07:13
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija, Sajam
вакцинација, Сајам / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Вакцинисање у региону иде споро или чак није ни почело

У Србији је, према последњим подацима Владе Србије, дато чак 901.946 доза вакцина. Од тог броја, прву дозу вакцине против корона вируса је до сад добило 635.000 а другу дозу 264.598 људи.

Према броју вакцинисаних на милион становника, Србија је друга у Европи, одмах после Велике Британије која је са 15 милиона вакцинисаних на убедљиво првом месту.

И док се лагано приближавамо импресивној бројки од милион датих доза, вакцинисање у региону иде споро или чак није ни почело.

ХАОС У НОВОМ ПАЗАРУ! Полиција растерала локал ПРЕПУН ЉУДИ - органзатор ухапшен (ФОТО)

ХАОС У НОВОМ ПАЗАРУ! Полиција растерала локал ПРЕПУН ЉУДИ - органзатор ухапшен (ФОТО)

ДА ЛИ ВАКЦИНА РЕШАВА ПАНДЕМИЈУ? Са Института за примену нуклеарне енергије открили: Очекује нас погоршање!

ДА ЛИ ВАКЦИНА РЕШАВА ПАНДЕМИЈУ? Са Института за примену нуклеарне енергије открили: Очекује нас погоршање!

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ: Није проблем ни цена ни гужва, стотине људи чекало у реду (ВИДЕО)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ: Није проблем ни цена ни гужва, стотине људи чекало у реду (ВИДЕО)

Црна Гора

Црна Гора, у коју је од свих балканских земаља корона задња стигла, сада је, нажалост, неславни шампион и у региону и у свету. Наиме, Црна Гора је прва на Балкану и трећа у свету по броју оболелих на милион становника!

Те суморне податке је објавио сајт ,"Ворлдометерс'' на којем се налазе подаци о броју оболелих за читав свет.

Због погоршане епидемиолошке ситуација, 10. фебруара је у Црној Гори поново уведен полицијски час, а посебне мере за спречавање ширења заразе предузете су за приморске градове Будву и Тиват.

Будва и Тиват, у које лети дођу десетине хиљада туриста, дошле су у тако очајну ситуацију да су градоначелници тражили од власти, још пре 10. фебруара, да уведу потпун локдаун не би ли се те општине на тај начин спасиле од дивљања вируса и да би се тим преким мерама некако спасила предстојећа туристичка сезона.

Потпун локдаун, међутим, није уведен али је Министарство здравља Црне Горе, донело је наредбу којом се забрањује локалном становништву излазак са територије Општине Будва и Општине Тиват као и низ ограничења, која су готово на нивоу локдауна.

Иако су власти у Црној Гори уверене да ће мере донети резултате и да ће ове године од туризма приходовати 500 милиона евра, поставља се питање није ли то преурањено у оваквој ситуацији, када је земља врло близу потпуног затварања.

Србија дозвољава грађанима Црне Горе да слободно улазе у земљу, па постоји оправдана бојазан од ширења вируса из правца Црне Горе у Србију и обратно.

Вакцинисање у Црној Гори још увек није почело иако је Србија послала хитну пошиљку од 2.000 доза руског Спутњика В а има најава да ће додатне количине бити послате из Руске Федерације у наредним данима.

Crna Gora, Srbija
Црна Гора, Србија / Извор: Профимедиа

Хрватска

Хрватска муку мучи са корона вирусом. Иако је, захваљујући строгим мерама Хрватска успелавала да држи под контролом заразу током пролећа, све се променило доласком лета. Наиме, под притиском туристичког сектора, који је желео да спасе летњу сезону, Влада је олабавила мере. Долазак туриста из целе ЕУ и неодговорно понашање домаћег становништва, довели су до експлозије нових случајева и смрти готово 5.400 људи.

На велико незадовољство грађана, Хрватска је вратила мере ограничавања и затворила кафиће, ресторане и теретане. Због тога су покренуте online петиције незадовољника који су тражили да им се врати ,,њихов начин живота''.

Влада Хрватске се надала да ће, мере и уз вакцинацију, решити брзо проблем и брзо отворити све. Међутим, ту су почели проблеми.

Европски произвођачи вакцина, Фајзер и Модерна, имали су проблем са испорукама па је у Хрватску послан само делић од потребних вакцина за имунизацију, на велико незадовољство јавности.

Наиме, због регулатива ЕУ, није могуће да Хрватска увезе вакцине произвођача који нису добили одобрење европских здравствених тела, чак и ако је ситуација ургентна. Апсурдност целе ситуације исказала је набоље Ведрана Рудан у свом тексту после вакцине коју је добила у Београду.

Зато је у Хрватској вест да Србија спроводи масовну вакцинацију дочекан са неверицом и завишћу, мада су почеле да стижу и похвале за успешну вакцинацију која се спроводи у Србији.

Суочена са критикама, Влада Хрватске је почела да се стидљиво распитује о могућности да се у земљу увезе Спутњик В, вакцина коју су развили руски научници.

Премијер Андреј Пленковић најавио је могућност да и Хрватска увезе руску вакцину Спутњик В против корона вируса. Међутим, то ће зависити од одобрења ЕМА иако су Руси били спремни да се директно договоре са Хрватском владом.

Свестан нараслог незадовољства, Пленковић уверава јавност да ће се испорука вакцина европских произвођача убрзати и да ће Хрватска добити ,,више од 600.000 нових доза до краја марта.''

Постоје и засад непотврђене информације, које пренео хрватски портал Index, да је постигнут договор са Русијом и да ће у Хрватску стићи два милиона доза руског Спутњика В и да власти неће тражити дозволу ЕУ.

Иако за улазак у Србију, држављанима Хрватске треба негативан ПРЦ тест, грађани Хрватске, а посебно млади долазе масовно у Србији, жељни провода у земљи где нема толико ограничења као у Хрватској.

До сада је у Хрватској вакцинисано свега 2.94% становништва.

Босна и Херцеговина

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Као и Хрватска, Босна и Херцеговина је имала великих проблема са корона вирусом. Бројке су у једном трену просто експлодирале, а званичан број заражених од 126.139, због недостатка тестова и малог броја тестираних у Босни и Херцеговини, далеко је од реалног.

Мада има готово дупло мање становника него Србија, Босна има више умрлих од корона вируса него Србија.

Иако је број оболелих и умрлих почео да опада, стање је и даље доста тешко и људи се заражавају у оба ентитета - и у Федерацијии у Републици Српској. Међутим, званична вакцинација у Босни и Херцеговини и поред најава, није почела.

Босна се ослонила на Ковакс за набавку вакцина и због проблема произвођача и непоштовања рокова, преко овог програма Босна није добила нити једну вакцину.

Република Српска је, међутим, кренула другим путем. Премијер Додик се обратио Србији и тражио да се део вакцина додели Републици Српској.

Србија је на тај захтев позитивно одговорила, и донирала 5.000 доза Спутњика РС. Србија је такође организовала план вакцинације медиционара из Републике Српске у Србији. Република Српска је у међувремену добила прве дозе руских вакцина, које су добили медиционари.

Власти РС најављују да неће стати већ у РС бити увезено 200.000 вакцина, довољних за вакцинисање 100.000 грађана овог ентитета.

После тога и власти Федерације почеле су да размишљају о увозу Спутњика, што би из већ обећаних 23.000 доза вакцине из програма Ковакс, могло да помогне да вакцинација буде спроведена брже и ефикасније.

Међутим, чак и кад вакцине стигну, проблем ће престављати и то што су многи грађани БИХ скептични кад су у питању вакцине. Један од грађана е своје неповерење исказао овим речима:

- Од почетка пандемије корона вируса, био сам скептичан о томе, па и данас имам исто мишљење. Ако се икако може избећи та вакцинација, нећу је примити.

Србија, због споразума са Босном и Херцеговином, не условљава грађане БИХ негативним ПРЦ тестом па грађани ове земље без ограничења улазе у Србију као и српски у БИХ.

Зашто мали број вакцинисаних у региону треба да нас забрине

Морамо разумети да у борби против глобалне пандемије, успех једне земље а неуспех друге значи на крају, неуспех за обе.

Пошто Србија због споразума Мали Шенген има договор да пропушта без ограничења грађане неких земља из региона, корона вирус ће се слободно ширити из правца тих земаља.

Такође, ако коронавиурс настави да циркулише и даље, та циркулација му може дати времена да мутира и створи варијанте које ће после правити проблем и нама и остатку света.

Вакцинација у Босни је тек почела, са неколико хиљада вакцинисаних.

Бугарска

Бугарску је корона погодила снажно. Иако број званичних случајева није висок, број умрлих јесте. Због тога је Бугарска на пораст броја заражених одговорила строгим мерама.

Иако се бугарска привреда ослања на приход од туризма, границе Бугарске су биле затворене за стране туристе 16. јуна, на самом почетку сезоне 2020.

Ипак, већ крајем јула, Бугарска је отворила границе за туристе, не би ли бар донекле спасила туристичку сезону.

Оштре мере, које подразумевају затварање клубова и ресторана, на снази су до марта месеца и поред протеста угоститеља, Бугарска ће их олакшати једино ако број заражених остане низак до марта.

Грађанима Бугарске је неопходан негативан ПРЦ тест да би ушли у Србију као и грађанима Србије у Бугарску.

Бугарска је била друга земља ЕУ у коју су Фајзерове вакцине стигле али због проблема произвођача да задовољи потражњу, тај број је био симболичан и касније испоруке су биле само делић броја који је Бугарској требао. Вакцинација иде прилично споро.

У Бугарској је до сад вакцинисано само 1.1% становништва.

Северна Македонија

Северна Македонија, држава од 2.000.000 становника, суочила се са великим бројем оболелих од корона вируса. Званично, регистровано је 97.101 случајева, али је стварни број оболелих вероватно много већи. Скоро 3.000 становника Северне Македоније је до сад преминуло.

Македонци су, у немогућности да се вакцинишу у сопственој земљи, похрлили у Врање, Бујановац и Ниш, не би ли се тамо вакцинисали, те многи грађани Македоније тврде да су успели да вакцину приме.

Ипак, многи Македноци такође долазе у Србију у шопинг, што изазива забринутост житеља градова на југу Србије и шпекулације да је управо њихов долазак, уз појаву новог британског соја корона вируса потпомогао катастрофалној ситуацији у Врању.

Због проблема Северне Македоније да набави вакцине, Србија је постигла договор о донацији 8.000 вакцина немачког Фајзера Северној Македонији. Прву пошиљку од 4.680 доза, македонском премијеру Зорану Заеву уручио је пре три дана лично преседник Србије Александар Вучић.

Вакцинација у Северној Македонији је тек почела и то, за сад, само медицинског особља.

Korona
Корона / Извор: Профимедиа

Мађарска

Мађарску, земљу у којој има доста становништва старије животне доби, пандемија короне је жестоко погодила. У најгорим данима, дневно је умирало скоро две стотине људи а број потврђених случајева приближио се броју од 400. 000 људи.

Мађарска је зато озбиљно кренула у потрагу за доступним вакцинама. Међутим, као и Хрватска, Мађарска је имала проблем са испорукама вакцина одобрених у ЕУ.

Виктор Орбан је много пута позивао одговорне у Бриселу да шаље више вакцина у Мађарску. Како његови позиви нису услишени, окренуо се, на ужас Брисела и Берлина, Русији и затражио да му Русија пошаље свој Спутњик В.

Мађарска је постала прва земља ЕУ која је дозволила употребу спутњика на својој територији Шта више, Мађарска је исказала спремност да вакцину и сама производи по лиценци.

Коначно, договор је постигнут и са Кинезима.

Авион са првих 550.000 доза вакцине кинеског произвођача Синофарм слетео је јуче у Будимпешту, а цепива ће бити употребљена за вакцинацију чим надлежни спроведу потребне провере.

- Ова испорука довољна је за вакцинацију 275.000 људи који ће примити две дозе, рекла је директорка епидемиолошког одељења Националног центра за јавно здравље Агњес Галгочи на конференцији за новинаре, преноси АП.

Будимпешта очекује да добије пет милиона доза вакцина Синофарм у наредна четири месеца.

У Мађарској је вакцинисано 4.90% становништва али уз већ поменуте испоруке вакцина, тај број ће се сигурно брзо повећати.

Румунија

Румунија, у којој је здравствени систем био озбиљно начет и пре пандемије из које је у богатије земље ЕУ отишла трећина лекара, није била спремна за оно што се десило са доласком новог корона вируса.

Број потврђених случајева је дошао до 765.970 а број мртвих је скоро 20.000 људи, што Румунију доводи у сам врх земаља по проценту смртности од корона вируса.

У Румунију су одавно стигле вакцине које је ЕУ одобрила, пре свега Фајзерова вакцина, али како испоруке које Румунија добија нису довољне за брзу вакцинацију, Румунија није успела да вакцинише довољан број становника. Ипак, Румунија има бољи скор него неке друге земље ЕУ.

Иако је Румунија мало ублажила мере које су донесене против корона вируса, услови за улазак у Румунију су оштри. Чак и путници са негативним ПРЦ тестом могу очекивати да буду 10 дана у карантину а без теста чак две недеље.

У Румунији је вакцинисано 5.98% становништва.

Албанија

Албанију долазак короне није претерано узбудио. Маске нису биле обавезне и становништво ван градова их је ретко носило. Није било ни других ограничења па су зато туристи из Србије прошлог лета ,"открили'' Албанију.

Популарности Албаније је допринео и Мали Шенген, пошто је за прелазак грађане требало само да се покаже важећа лична карта.

Међутим, ситуација са епидемијом се нагло погоршала.

Број оболелих је нагло скочио доласком јесени. Број регистрованих оболелих је скоро 95.000 . Пацијенти су брзо напунили болнице а број умрлих у односу на број оболелих је алармантно висок - умрло је 1.582 грађана Албаније.

Из тог разлога је влада Албаније пожурила да пронађе вакцине али у томе није била нарочито успешна. Еди Рама, премијер Албаније је громогласно најављивао почетак масовне вакцинације али то се до данас није десило пошто су у земљу стигле само симболичне донације доза вакцина.

У Албанији је вакцинација тек почела и иде јако споро. Толико мали је број вакцинисаних да се Албанија не појављује на званичној статистици светских сајтова.