Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕВЕРОВАТНА ХУМАНОСТ СРБИЈЕ НА ДЕЛУ: Скупљено и послато 6 тона хране и намирница Сирији

02.03.2023. 08:47
Пише:
Србија Данас
Pomoć Siriji
Помоћ Сирији / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага изразио је захвалност Србији и њеним званичницима на прикупљеној помоћи, која ће народу Сирије помоћи у овим тешким тренуцима.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, у име Владе Републике Србије, присуствовао је отпремању хуманитарне помоћи Републике Србије за грађане Сирије на београдском аеродрому "Никола Тесла".

Авион "Ер Србије" у земљотресом разорену Сирију, у оквиру овог првог контингента, понеће око шест тона намирница и хране у најугроженија подручја те земље.

БОШКО ОБРАДОВИЋ "ПАО С МАРСА" Његова изјава насмејала, па забринула министра одбране Милоша Вучевића

БОШКО ОБРАДОВИЋ "ПАО С МАРСА" Његова изјава насмејала, па забринула министра одбране Милоша Вучевића

МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ ПРЕД НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У БРИСЕЛУ: Вучић ће ГОТОВО ИЗВЕСНО бити изложен притиску да потпише предлог за Косово

МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ ПРЕД НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У БРИСЕЛУ: Вучић ће ГОТОВО ИЗВЕСНО бити изложен притиску да потпише предлог за Косово

"ВОЈСКА СРБИЈЕ СЕ НЕ СПРЕМА ДА РАТУЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ" Вучевић одговорио посланицима: Интерес Србије да учествује у мировним мисијама

"ВОЈСКА СРБИЈЕ СЕ НЕ СПРЕМА ДА РАТУЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ" Вучевић одговорио посланицима: Интерес Србије да учествује у мировним мисијама

Министар Вучевић истакао је, том приликом, да је поносан на нашу државу и на све грађане Србије који су се одазвали позиву да помогнемо онима који су угрожени ужасним земљотресом, чијих смо стравичних последица сви сведоци.

- Заборавили смо, на жалост, да се дешава често да је природа јача од сваке људске моћи и то је снажна опомена за све нас. Данас смо фокусирани на помоћ нашој браћи, пријатељима у Сиријској Арапској Републици. Поштујући директиве председника Републике, Влада Републике Србије је организовала испоруку првог контингента хране за сиријски народ, народ у овој напаћеној држави прво и ратовима, а сада ево и овим ужасним трагичним земљотресом. Захваљујем његовој екселенцији амбасадору Сиријске Арапске Републике у Београду на подршци, помоћи и на заједничком организовању ове испоруке. Ово је само први контингент, нешто мање од шест тона само хране, а амбасадор ми је рекао да има преко 100 тона хране до сада скупљене само за Сирију и верујем да ћемо заједно са „Ер Србијом“, али и другим превозницима организовати и наредних дана и недеља превоз онога што је најпотребније сиријском народу – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране је изразио наду да ће се створити услови и око платног промета, како би Влада Републике Србије могла да донира и новчана средства и да и на тај начин Србија и наш народ покаже да смо солидарни са свим онима којима је помоћ потребна.

- И заиста се саосећамо са свима њима и поносан сам на наш народ и на наше грађане када ми амбасадор каже колико је обичних грађана долазило у амбасаду, давали оно што имају, нису то велики износи, али није то нека велика количина, али то је од срца. И видите да људи желе да помогну, тако да ми смо народ великог срца и чисте душе и то треба да увек чувамо и будемо поносни. Желимо да се Сирија и Турска опораве од овог земљотреса да се људи врате у своје домове, да се изграде поново куће, станови, школе, обданишта, болнице да се врати живот тамо где је на жалост земљотрес прекинуо – рекао је министар Вучевић.

Према његови речима, помоћ ће, из Дамаска бити упућена у северозападни део Сирије и тамо где влада те земље процени да је помоћ потребна.

- Хвала свима који су учествовали и држави и приватним компанијама, сваком грађанину појединцу који су учествовали у овој акцији, позивам да наставимо и да заједно покажемо да је срце Србије велико и отворено за све – нагласио је министар Вучевић.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага изразио је захвалност Републици Србији и њеним званичницима на прикупљеној помоћи, која ће народу Сирије помоћи у овим тешким тренуцима.

- Посебно бих захвалио министру Вучевићу на блиској сарадњи и организацији да ова прикупљена помоћ стигне до сиријског народа. Овде видимо кутије и намирнице које иду директно на аеродром у Дамаску, а биће их још у наредном периоду – рекао је амбасадор Басем Џаман Ага и још једном захвалио грађанима Србије на солидарности и саосећању у овим тешким тренуцима.

Генерални директор авио-компаније „Ер Србија“ Јиржи Марек изразио је задовољство што та компанија учествује у овој акцији чији је циљ да се допреми хуманитарна помоћ народу у Сирији који је погођен катастрофалним земљотресом.

- Организација летова до Дамаска у овом тренутку је изузетно сложен пројекат, међутим помогло нам је то сто "Ер Србија" има великог искуства са организацијом репатриационих и евакуационих летова - нагласио је директор компаније “Ер Србија”.