Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА У "ЦРНОМ АМБИСУ"! Наша земља прескочила границу и од јуче ушла у најгору корона црну зону!

27.11.2020. 07:39
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: SD/Ilustracija/pixabay

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) и Светске здравствене организације (СЗО), Србија је прешла просек од 1.000 оболелих особа на 100.000 становника

Са рекордним бројкама новозаражених од корона вируса на дневном нивоу у протекле две седмице Србија је прескочила границу и од јуче ушла у најгору црну зону. У овој категорији, уз нас, тренутно су још само Црна Гора и Аустрија.

ДАНАС СУ БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ: Једну ствар морате обавезно испоштовати како би породицу сачували од зла

ДАНАС СУ БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ: Једну ствар морате обавезно испоштовати како би породицу сачували од зла

КАТАСТРОФА СА КОРОНОМ ТЕК ДОЛАЗИ: Предвиђања стручњака нимало нису охрабрујућа, имаћемо и 100.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО

КАТАСТРОФА СА КОРОНОМ ТЕК ДОЛАЗИ: Предвиђања стручњака нимало нису охрабрујућа, имаћемо и 100.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО

"ПРОПАШЋЕМО АКО ТО УВЕДЕМО" Још једна НОВА МЕРА у разматрању Кризног штаба, Србија није схватила ситуацију

"ПРОПАШЋЕМО АКО ТО УВЕДЕМО" Још једна НОВА МЕРА у разматрању Кризног штаба, Србија није схватила ситуацију

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) и Светске здравствене организације (СЗО), Србија је прешла просек од 1.000 оболелих особа на 100.000 становника, који одваја црну зону од других, мање опасних. Да све буде још горе, према истим параметрима, Београд је са чак 1.468,6 инфицираних на 100.000 становника најопаснија европска престоница за живот, наравно, само кад је у питању вирус КОВИД-19.

ИСКУСТВА ДРУГИХ

Ове податке ЕЦДЦ и СЗО потврдио је професор информационих технологија Петар Кочовић, који са својим тимом, користећи математичке формуле, од почетка епидемије непогрешиво прати трендове заражавања широм света.

Petar Kočović
Петар Кочовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

- Поред Србије, у црној зони тренутно су још само Аустрија и Црна Гора. Ова друга земља бележи рекордан број оболелих у односу на број становника. Према искуствима других европских земаља, рецимо Белгије, потребно је од седам до 15 дана, уз драконске мере, да би се ова крива заравнила и изашло из црне зоне - објаснио је професор Кочовић.

У Белгији доскора било убедљиво најгоре

Професор Кочовић напомиње да су многе земље биле у црној зони.

- Белгија, Словенија и Чешка успеле су да изађу из црне зоне, у којој су сада, уз нас, остале још само Аустрија и Црна Гора. Белгијанци су у једном тренутку имали 1.909 инфицираних на 100.000 становника, па су део болесних морали да возе у немачке болнице. Али након увођења драконских мера успели су да се извуку из црне зоне - објашњава Кочовић.

Он истиче да се резултати мера које су ступиле на снагу у уторак могу очекивати тек средином идуће недеље.

- То практично значи да ће број новозаражених наставити да расте и наредних неколико дана. Чека нас лоша ситуација и тога морамо да будемо свесни - истиче Кочовић.

Категоризација по зонама
  • зелена зона: 0-15 заражених
  • жута зона: 15-30 заражених
  • црвена зона: 30 -50 заражених
  • љубичаста зона: 50 заражених
  • црна зона: 1.000 заражених
ОВО ЈЕ ПОСЛЕДИЦА

Сличан став има и члан кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић. Он верује да се крива може заравнити до 3. или 4. децембра, али само под условом да сви заједно стриктно спроводимо мере заштите.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

- Сада имамо све последице онога што се није спроводило и схватало озбиљно јер многи нису разумели о чему се ради и сада се њихово понашање одразило на све - констатовао је Тиодоровић.

Заражени по градовима
  1. Београд       - 2.196
  2. Нови Сад     - 502
  3. Крагујевац - 290
  4. Ниш           - 247
  5. Краљево   - 199

Последња 24 сата

Његов колега из кризног штаба Предраг Кон још је песимистичнији.

- Ситуација у Београду је катастрофална. Примећује се заустављање раста новозаражених, али на веома високом нивоу од око 2.000 дневно. У остатку Србије ситуација је ванредна, а посебно се погоршава у Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Нишу - наглашава Кон.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У ЦГ деветоро изгубило битку

Црна Гора: Нових 620 случајева, преминуло девет особа

Хрватска: За 24 сата пријављен 51 смртни случај и 4.009 новозаражених, што је највише до сада. Од суботе нове мере, између осталог, затварају се сви кафићи, ресторани, теретане...

Словенија: Потврђено 1.767 нових случајева (међу 7.391 тестираним узорком), преминуло још 46 пацијената

С. Македонија: Нових 1.288 случајева, 39 особа преминуло

Бугарска: 3.712 новозаражених, 141 особа умрла

Мађарска: За 24 сата преминуло 115 пацијената. Потврђено још 6.360 нових случајева

Румунија: Више од 9.000 новозаражених,171 особа преминула

БиХ: За 24 сата 48 смртних случајева (27 у Федерацији БиХ и 21 у РС) и 866 новозаражених коронавирусом, што је значајан пад у односу на претходни дан, али уз знатно мање тестираних узорака

Вучић: Чекаћу критичаре да ми кажу да ли да се вакцинишем, па ћу тако да урадим

Бићу крив шта год да урадим по том питању, изјавио је председник Александар Вучић поводом критика на његову најаву да ће се први вакцинисати. Наиме, на друштвеним мрежама освануло је, између осталог, да су "некада капетани остајали последњи на броду, а сада први примају вакцину".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Да сам рекао да нећу да примим, рекли би да вакцина није безбедна и сигурна. А ја ћу примити прву која дође, која год била, јер толико верујем у здравствене системе у свету - рекао је Вучић и иронично приметио: "Чекаћу шта ми они који критикују буду рекли, па ћу тако да урадим."

Додао је да је њему лично свеједно када ће се вакцинисати, већ да је најважније да вакцина стигне до грађана, да сви буду заштићени.

- Никада се нисам склањао ни бежао ниодакле, и када је корона, ту сам с људима, градимо болнице. Да се склањам, нећу, а њима на част све. Народ све види - рекао је Вучић.

Шок за "Астразенеку": Вакцина више штити младе

vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Компанија "Астразенека" и универзитет Оксфорд признали су да је дошло до грешке током тестирања вакцине против корона вируса. Како се, између осталог, испоставило, група која је добила мању количину вакцине била је боље заштићена од добровољаца који су добили две целе дозе. Чињеница која такође баца сумњу на истраживање јесте да нико од људи у групи с малим дозама није имао више од 55 година, па су коначни резултати показали да су млади заштићени више него старији, којима је вакцина, у ствари, много потребнија.