Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАША ЗЕМЉА ПОКАЗАЛА КАРАКТЕР: Србија апсолутни лидер у здравственој заштити током короне

01.11.2021. 12:58
Пише:
Танјуг
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Нисмо се нимало обрукали

Србија и Велика Британија су се током пандемије вируса корона показале као лидери у здравственој заштити, обезбедиле су за своје грађане довољан број маски, респоиратора, остале медицинске опреме и вакцина, али и спровеле добар систем имунизације грађана, речено је данас на шестој конференцији о српско-британским односима у Београду.

ТУЖНЕ СЦЕНЕ ИЗ БАТАЈНИЦЕ: "Девојка је умрла у лифту, није ни стигла до собе" - ПОТРЕСНЕ приче лекара и пацијената

ТУЖНЕ СЦЕНЕ ИЗ БАТАЈНИЦЕ: "Девојка је умрла у лифту, није ни стигла до собе" - ПОТРЕСНЕ приче лекара и пацијената

ЈАВИО СЕ НОВИ ПРОБЛЕМ! Прогноза професора Кочовића није добра, ево до када ће трајати четврти талас короне

ЈАВИО СЕ НОВИ ПРОБЛЕМ! Прогноза професора Кочовића није добра, ево до када ће трајати четврти талас короне

ОКТОБАР КОЈИ ЋЕ СРБИЈА ЗАУВЕК ПАМТИТИ: У прошлом месецу имали смо НАЈВЕЋИ број оболелих и преминулих од короне, ево шта кажу епидемиолози

ОКТОБАР КОЈИ ЋЕ СРБИЈА ЗАУВЕК ПАМТИТИ: У прошлом месецу имали смо НАЈВЕЋИ број оболелих и преминулих од короне, ево шта кажу епидемиолози

На панелу "Савремени изазови у фармацеутској индустрији и здравственој заштити", директорка Института "Батут" Верица Јовановић поручила је да је и у наредном периоду фокус да се што више грађана вакцинише и да се смањи број преминулих и заражених.

Истакла је да је један од значајних стубова борбе против короне вакцинација, која је, подсетила је, у нашој земљи почела 24. децембра прошле године.

Јовановић је навела да су тренутно у Србији доступне дозе вакцина четири произвођача, а да се током ове недеље очекује и долазак петог произвођача - Модерне.

verica-jovanović
верица-јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Каже да је стратегија Института "Батут" да се смањи смртност и заражавање, додајући да се то постиже смањењем броја невакцинисаних који уз примену превентивних мера утичу на немогућност да вирус опстане у заједници и да дође до његовог слабљења.

- Надамо се да ће се то десити у неком догледном периоду - рекла је Јовановић.

Додала је да је тренутно вакцинисао више од три милиона пунолетних грађана, а да су се грађани највише вакцинисални Фајзером.

Председник Британско-српске медицинске асоцијације Жика Петровић говорио је о борби Велике Британије и Србије против короне.

Навео је да је Британија у почетку имала спор одговор на пандемију, јер је постојало двоумљење да ли да поступи као Шведска, или да имунизује грађане.

Међутим, указао је да је Британија брзо увела један од најбољих и најбржих процеса имунизације и уз Израел постала држава са највише вакцинисаних грађана.

Петровић додаје да је у Србији од почетка постајао јак одговор на пандемију, иако је имала умерни број заражених и преминулих, као и да је брзо почела са имунизацијом.

Каже да се данас у Британији зарази око 45. 000 људи, а у Србији око 7. 000 људи, што је, додаје, пропорцијалном према броју становника, с тим што Британија има мањи број преминулих од Србије, у односу на укупан број заражених.

Петровић наводи да је то због тога што је у Британији већи број вакцинисаних грађана, који и када заврше у болници немају тешке клиничке слике, док се у Србији у болницама већи број невакцинисаних пацијената који развијају тешке клиничке слике.

Навео је да су неки од разлога зашто људи одбијају да се вакцинишу: недостатак информација о користи вакцине, ширење теорија завере о вакцини на друштвеним мрежама, оправдан страх од губитка људских права и права на избор, а у нашој землиј и културолошка непослушност, односно отпор ауторитету.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Професор са Медицинског универзитета у Тајпеју Усман Икбал истакао је да су Србија и Велика Британија уложиле доста у систем здравствене заштите током пандемије, упркос томе што је било много изазова у погледу недостатка медицинске опреме и медицинског особља.

Нагласио је да је британска валда уложила доста новца у систем вакцниације, док је и Србија преузела иницијативе у процесу вакцинације.

Икбал је додао да би тај систем здравствене заштите требао да се одржи и након завршетка пандемије и да државе настве још више да издвајају за здравство.

Каже да би за развој здравственог система требало користити и вештачку интелигенцију.

Председник Удружења за право осигурања Србије Слободан Јовановић говорио је о здравственом осигурању и додао да некада клијенти имају нереална очекивања од осигурања у области здравства.

Указао да на смањење трошкова здравственог осиграња утиче и понашање самих осигураника, односно да је осигураник дужан да се придржава савета лекара, да води рачуна о свом здрављу и не конзмира алкохол, цигарете…

Наглашава да је у време пандемије један од примера превенције здравља и вакцинација, која игра улогу и током процеса осигурања.