Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈОМ ХАРА 450 ПРЕДАТОРА: После хапшења Мирослава Алексића отворена Пандорина кутија

21.01.2021. 07:32
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Miroslav Mika Aleksić
Мирослав Мика Алексић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Казне за силоватеље и педофиле годинама су биле ближе законском минимуму него максимуму

Случај редитеља Мирослава Мике Алексића, осумњиченог да је годинама силовао и сексуално узнемиравао ђаке у својој школи глуме "Ствар срца", није усамљен. Сведочења младих глумица Милене Радуловић (25) и Иве Илинчић (24) о језивим детаљима сексуалног злостављања и манипулисања и док су биле малолетне охрабрило је бројне жртве и отворило Пандорину кутију тог насиља у готово свим сферама друштва.

Како нам се догодио Мика? И како да нам се не догоди поново? Годинама без последица вређао нашу децу

Како нам се догодио Мика? И како да нам се не догоди поново? Годинама без последица вређао нашу децу

ГНУСНО ПСОВАО ЖРТВЕ МИКЕ АЛЕКСИЋА! Вређао глумицу Милену Радуловић: Вадио се да је "изгубио памћење"?!

ГНУСНО ПСОВАО ЖРТВЕ МИКЕ АЛЕКСИЋА! Вређао глумицу Милену Радуловић: Вадио се да је "изгубио памћење"?!

"РЕЦИ, ЦУРО, КАКО СЕ СВИЊА ЗОВЕ!" ВЕДРАНА РУДАН ПОСЛАЛА ПОРУКУ ЗЛОСТАВЉАНИМ ЖЕНАМА: Постаните Милена Радуловић!

"РЕЦИ, ЦУРО, КАКО СЕ СВИЊА ЗОВЕ!" ВЕДРАНА РУДАН ПОСЛАЛА ПОРУКУ ЗЛОСТАВЉАНИМ ЖЕНАМА: Постаните Милена Радуловић!

Како пишу београдски медији, основано се сумња да око 450 сексуалних предатора и педофила вреба из разних државних институција широм Србије.

Силоватеља, сексуалних психопата, педофила има у свим порама друштва - међу професорима, лекарима, музичарима, политичарима... како у престоници тако и по мањим срединама у унутрашњости.

- Случај Алексића само је врх леденог брега. Јавна је тајна да у готово свим професијама може бити утицајних и моћних који положај злоупотребљавају за сексуално напаствовање. Основано се процењује да има око 500 предатора по разноразним институцијама. Попут Алексића. Педофили, силоватељи манипулативно увуку жртву у зачарани круг. Жртва ћути из страха, стида, наметнутог осећаја кривице, а насилници тиме могу још да условљавају њихово школовање, пословни ангажман, напредовање. Као што се прича да је Микина школа била улазница за ФДУ, сигурна препорука за добијање улога у неким продуцентским кућама - каже извор београдских медија.

Расте број пријава широм Србије

Круг злостављаних се шири. После Милене Радуловић (25) и Иве Илинчић (24) још 20 девојака је Мирослава Мику Алексића пријавило за сексуално напаствовање у његовој школи глуме. Оне су охрабриле и друге жртве да пријављују насилнике широм Србије. Њихове потресне исповести покренуле су лавину болних сведочења и по друштвеним мрежама, што може бити први корак ка одласку и у полицију. Истиче се тако на Фејсбуку група Нисам тражила, где су за неколико дана објављене десетине болних сведочења о тортурама, уценама, силовањима, сексуалним узнемиравањима... И на часовима вожње у ауто-школама, факултетима, модним агенцијама.

Исти калуп

Исти принцип примењује се и у државним институцијама - разним агенцијама, фондовима, јавним предузећима, болницама, школама, али и у академској заједници, модној индустрији, медијима... О томе сведочи низ примера, а охрабрена сведочењима младих глумица о сексуалном злостављању у Микиној школи, о насиљу и психичкој тортури у уметничким круговима проговорила је и вођа виоле Београдске филхармоније Ивана Узелац.

- До сада се није баш ажурно поступало по таквим пријавама. А таква дела су тешко доказива ако протекне доста времена, материјални трагови се губе, сведоцима бледе сећања... Коначно, казне за силоватеље и педофиле годинама су у Србији биле ближе законском минимуму него максимуму. Од сада ће, очекује се, бити другачије - наводи саговорник београдских медија

Milena Radulović i Miroslav Mika Aleksić
Милена Радуловић и Мирослав Мика Алексић / Извор: Фото: YouTube/PrintScreen/Pink.rs/RTS - Званични канал

.

Јуткин модел

Милутин Јелачић Јутка - бивши председник општине Брус осуђен је на три месеца робије због недозвољених полних радњи над некадашњом сарадницом Маријом Лукић. Али сад купује време, тражи одлагање извршења казне због наводних здравствених разлога. Прошло је две године од када је Марија Лукић објавила део од невероватних 15.000 гнусних СМС порука које је добијала од Јеличића.

Пријавите одмах

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић нада се да ће случај Мике Алексића, због одјека јавности и очекиваног судског спора, коначно бити порука осталим педофилима и силоватељима да је дошао крај њиховом бахаћењу и иживљавању над децом и женама.

- Тога има свугде, у свим институцијама, професијама. Има их више стотина. Више је жртава него што је пријављених педофила, силоватеља. Већина њих се крије. Сви ми знамо, годинама слушамо приче о манипулаторима у школама, удружењима, организацијама, факултетима, на послу - било да је то киоск или компанија. Малтене су у вицеве прерасле такве приче о лекарима и медицинским сестрама. А није шала да неко користи моћ и утицај за напаствовање, силовање, уцењивање жена, деце која после ћуте из страха да их околина неће разумети и подржати - објашњава она за београдске медије.

vesna-stanojevic
весна-станојевиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

И докторка Даница Грујичић поручује да случај злостављања у Алексићевој школи глуме, нажалост, није усамљен и да "у друштву постоји много манипуланата који управљају животима младих људи".

Упитана да ли и у медицинским круговима постоје овакви случајеви, Грујичићева је одговорила потврдно. Истакла је да увек мора да постоји интеракција између деце, родитеља, васпитача и подржала иницијативу да се злостављање пријави одмах.