Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈУ ЧЕКАЈУ "МРАЗНИ" ДАНИ! Српски метеоролози открили шта нас очекује у наредна два месеца - да ли ће бити Баба Марте?

25.01.2022. 19:53
Пише:
Србија Данас
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: СД/илустрација

Ево шта нас очекује у првим данима наредног месеца, али и какав ће бити март месец

Метеоролог Марко Чубрило открива какво нас време очекује у наредним данима и почетком наредног месеца. Открио је када почиње нешто топлији период, према његовим речима, среда је та када би коначно могли мало да одахнемо.

Директор РХМЗ-а је све изненадио својом прогнозом за наредне месеце, све до марта. Како каже, Србији предстоје "мразни" уместо "ледених" дана каквих је било до сада. Србији наиме тек предстоје хладни дани, али не тако како је било у периоду који је иза нас, укључујући и данашњи дан који је у већем делу Србије био један од најхладнији од почетка године.

АМАТЕРСКИ СПЕКТАКЛ – MOZZART И “СПОРТ МЕ” ОКУПИЛИ НАЈБОЉЕ ФУТСАЛЕРЕ ИЗ БЕОГРАДА

АМАТЕРСКИ СПЕКТАКЛ – MOZZART И “СПОРТ МЕ” ОКУПИЛИ НАЈБОЉЕ ФУТСАЛЕРЕ ИЗ БЕОГРАДА

УСКОРО ФАЈЗЕР ВАКЦИНА ПРОТИВ ОМИКРОН СОЈА?! Клиничко испитивање у току, ево како ће се примењивати

УСКОРО ФАЈЗЕР ВАКЦИНА ПРОТИВ ОМИКРОН СОЈА?! Клиничко испитивање у току, ево како ће се примењивати

ОВАКАВ БРОЈ НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ! Оборен ЦРНИ РЕКОРД у Србији - стравичан број преминулих у прошлој години

ОВАКАВ БРОЈ НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ! Оборен ЦРНИ РЕКОРД у Србији - стравичан број преминулих у прошлој години

- Од среде почиње осетно топлији период, посебно на западу и северу региона где ће се максимуми кретати од 3 до 7 степени Целзијуса, док ће на истоку и у појединим котлинама где се хладан ваздух задржи и даље бити од 0 до 3 степена Целзијуса. Јутарњи мраз ће ослабити и углавном ће се кретати од -5 до -1 степен Целзијуса. У петак после подне до региона ће стићи хладан фронт који доноси пролазно наоблачење, пролазне падавине и мање захлађење. Снега ће пролазно бити само изнад 700мнв. Ветар у окретању на северозападни и пролазно појачан. У суботу над јужним и средишњим пределима претежно облачно уз кишу, суснежицу и снег, али ће падавине бити слабог интензитета. Над осталим пределима промењљиво облачно уз могућу пролазну суснежицу или снег. Ветар појачан, северозападни посебно пре подне. После подне престанак падавина и смањење облачности. Дневни максимум од 1 до 6 степени Целзијуса - написао је Чубрило и додао:

- У недељу и понедељак после хладног јутра са слабим мразем током дана претежно сунчано и релативно топло, посебно у понедељак када би понегде максимум могао бити и око 11 степени Целзијуса. Понегде би се магла и ниски облаци дуже задржали и тамо би било хладније, око 1 степен Целзијуса. Промена времена уз јак хладан фронт, наоблачење, кишу која би брзо прешла у снег и на кратко олујан северозападни ветар је изгледна око 1. фебруара када би се температура спустила на просечне вредности.

Према његовим речима после 3. има доста опција за даљи развој синоптике, али и даље велики део прогностичког метаријала даје сигнал за даље захлађење уз развијање антициклона у ширем простору између Гренланда и Скандинавије који би ка нама по својој источној периферији послао још хладнији ваздух, а над Јадранским или Јонским морем би дошло до секундарне циклогенезе.

- Та синоптика за сада има око 40 одсто вероватноће остваривости и видећемо шта ће се наредних дана дешавати. Још један потенцијално интересантан детаљ се појављује на прорачуну ГФС-а за период око 9. фебруара Модел почиње давати све јачи сигнал за значајно загревање стратосфере које можда не би ишло до нивоа који је потребан на SSW, али би могло утицати на значајно слабљење па чак и разилажење поларног вртлога што би касније у овом месецу, под условом да се заиста и одржи имао велики утицај на развој синоптике над нашом хемисфером. Од среде слабљење мраза и топлији период би потрајао око 5-6 дана док затим има сигнала за могуће ново захлађење.

Директор РХМЗ-а најавио "мразне" дане

Проф. др Југослав Николић каже да у досадашњем току зиме није било превазилажења температурних екстрема за зиму. Оборен је само један рекорд који се тиче падавина, и то још у децембру, на Црном Врху. 

Он подсећа и да календарска зима почиње 21. децембра, али да у метеоролошком смислу обухвата период од 1. децембра до 28. односно 29. фебруара.

- У досадашњем току зиме није било превазилажења температурних екстрема за зиму. У Београду је 25. јануара 2022. године забележено минус 9 степени, док је апсолутни минимум дневне температуре у току зиме забележен 10. јануара 1893. године и износио је -26,2. Ниске температуре су забележене у Београду и 14. фебруара 1985. године, када је било -15.4, као и 10. фебруара 2012. године када је било 15,5 степени испод нуле - наводи проф. Николић.

Дугорочна прогноза

Он подсећа да је данас у већем броју места, дневна температура испод нуле, дакле ледени дан.

- После подне, са севера, очекује се постепено наоблачење, а у току ноћи, ка среди, местимично краткотрајан снег. Падавине ће бити слабог интензитета, па ће повећање висине снежног покривача бити локално, за 1 до 3 центиметара. Већ од сутра, 26. јануара, па до краја месеца, очекује се благи пораст дневних температура ваздуха, док би минималне дневне температуре ваздуха и даље биле испод нуле, а то су такозвани мразни дани. Дакле, нећемо имати ледене, али ћемо имати мразне дане.

- Сутра се очекује претежно облачно време, уз слабљење јутарњих мразева. Снег се повремено очекује у области Хомоља и југоисточне Србије, где у планинским пределима може пасти од 5 до 10 центиметара новог снега. У осталим крајевима могуће је тек провејавање слабог снега, а средином дана и краткотрајна суснежица, па неће бити повећања висине снежног покривача. Сутра би се дневне температуре кретале у интервалу од 0 до 5 степени, у Београду у интервалу 2 до 3 степена, а од четвртка очекујемо даљи пораст дневних температура на вредности од 3 до 8, у Београду од 5 до 8 степени. У току целе седмице падавине ће бити слабе, осим планинских предела на истоку и југоистоку током сутрашњег дана. У другом делу седмице, у нижим пределима, очекује се и краткотрајна киша уз топљење снега преосталог снега, па је у ноћним и јутарњим сатима могуће залеђивање мокрих површина - наводи проф. Николић.

Почетком наредне седмице, очекују се опет снежне падавине, уз пад температуре ваздуха које би у планинским пределима условиле повећање висине снежног покривача од 10 до 20 центиметара, локално и више, док би се и у нижим пределима формирао мањи нови снежни покривач.

Током прве декаде фебруара очекују се мразни дани, са минималним температурама ваздуха испод нуле, а максималним дневним до 5 степени, уз мању могућност за појаву снежних падавина. Укупно узевши, фебруар би био топлији од просека и са дефицитом падавинама, са умереним ризиком за појаву дана са јаким мразом и за појаву екстремних падавина. У целој Србији очекује се средња фебруарска температура ваздуха у интервалу од 4 до 6, а у планинским пределима од минус 2 до 2, што је за око два степена више изнад граница вишегодишњег просека. Прогнозира се да ће број ледених дана у нижим пределима бити од 3 до 5 дана, а на планинама од 8 (на Златибору) до 14 дана (на Копаонику).

- У погледу падавина, током фебруара очекује се количина падавина од 25 mm до 40 mm у нижим пределима, а на планинама до 60 mm, што су падавине испод просека за овај месец, а то значи постојање само умереног ризика за појаву екстремних падавина - наводи директор РХМЗ.

Март без мразева

Такође, очекује се топлији март од просека, са просечном сумом падавина, без ризика од појаве јаких мразева и без ризика за екстремне количине падавина.

- Очекује се да ће средња температура ваздуха током марта у Србији бити у интервалу од 7 до 9 степени у нижим, а од 1 до 3 у брдско - планинским областима, што је до 1,5 степен изнад вишегодишњег просека. Дакле, нема ризика од појаве јаких мразева. Током марта се прогнозира количина падавина у нижим пределима од 40 до 60 mm, а на планинама до 80 mm, што је у домену вишегодишњег просека у целој земљи. Без ризика за ектремне количине падавина - каже он и сумира да се у току зиме 2021/2022 очекује температура ваздуха у границама просека од 0 до 4 степена, а у вишим пределима од -4 до -2 и просечна количина падавина од 100 mm до 160 mm, на планинама од 200 mm до 230 mm.