Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈУ ОЧЕКУЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ПАКЛА: Врућине попут оних у Сахари, овај део дана биће НАЈГОРИ - ево када нас очекује спасоносно захлађење

26.06.2022. 21:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
vrućina
врућина / Извор: Shutterstock

Наредних десетак дана очекују нас тропске температуре попут оних из Сахаре, због којих би могло да буде угрожено и здравље грађана, те бисмо се буквално нашли на ивици ванредне ситуације!

Према прогнозама метеоролога максималне температуре у наредних десетак дана скоро по правилу ће бити између 35 и 39 степени, а додатни проблем је што нам у већим градовима предстоје и тропске ноћи током којих жива у термометру чак ни у најхладнијем делу дана можда неће падати испод 25 степени!

НАКОН СЕРИЈЕ ОТКАЗАНИХ ЛЕТОВА ЕР СРБИЈЕ, ПОМЕРЕНА ЈОШ ДВА: Национални авио превозник ради на збрињавању свих путника!

НАКОН СЕРИЈЕ ОТКАЗАНИХ ЛЕТОВА ЕР СРБИЈЕ, ПОМЕРЕНА ЈОШ ДВА: Национални авио превозник ради на збрињавању свих путника!

ПРОБЛЕМИ НА АЕРОДРОМИМА ШИРОМ СВЕТА: Колапс - за недељу дана одложено и отказано више од 40.000 летова

ПРОБЛЕМИ НА АЕРОДРОМИМА ШИРОМ СВЕТА: Колапс - за недељу дана одложено и отказано више од 40.000 летова

ДНЕВНИК ЖАЛБИ СРПСКИХ ТУРИСТА: Море је сјајно, лежаљке су скупе - а на плажи су нас ојадили Срби!

ДНЕВНИК ЖАЛБИ СРПСКИХ ТУРИСТА: Море је сјајно, лежаљке су скупе - а на плажи су нас ојадили Срби!

Стиже "пакао" из Северне Африке

Замислите, на пример, пробудите се око пет ујутро и видите да је напољу 25 степени. Око осам ујутро када се будете спремали за посао жива у термометру биће надомак 30. подеока, а када се будете враћали поподне кући варираће између 35, 36, 37, 38... Наравно, то ће бити објективне вредности, које се мере у хладовини, а на сунцу и врелом асфалту биће око 50 степени?!

- Из северне Африке покренуто је струјање веома топлог ваздуха, тако да ће у наредном периоду преовлађивати сунчано и све топлије време, и већ средином недеље максимуми ће бити око или мало преко 35 степени Целзијуса. Током целе недеље биће веома до екстремно топло, неки од модела сугеришу да би максимуми могли достизати и око 38 степени Целзијуса и то у хладу, тако да ће ово бити један веома јак и дуготрајан врео талас - поручује метеоролог Марко Чубрило.

Он посебно упозорава да ћемо "осим врелих дана имати и неугодно топле ноћи".

Буђење на чак 28-29 степени

- Ноћу ће минимуми најчешће остати изнад 20, а локално и изнад 25 степени Целзијуса, те осим у пределима преко 800 метара надморске висине неће бити ни ноћног освежења. Негде после 4. јула модели полако почињу давати сигнал за промену синоптике која би нам могло донети осетније освежење, али је оно за сада извесније негде око 6. јула када би могао започети свежији и нестабилнији период. Дакле, пред нама је дефинтивно први јак, врео, талас овог лета који ће потрајати барем десетак дана - јасан је Чубрило, уз напомену "да би понегде, на малом простору, могло доћи до обилне кише, снажне грмљавине и појаве града, али без освежења".

Са њим се потпуно слаже и Недељко Тодоровић из РХМЗ.

- Од 28. јуна па све до неког 3. јула, максималне температуре ће бити између 33 и 37 степени, са ретком појавом пљускова, али само у брдско-планинским пределима - рекао је Тодоровић за ТВ Прва, уз напомену да би после 4. јула температура могла да падне са 35 на 28.

Малаксалост, несаница, нервоза

Здравствени радници упозоравају да најављене тропске температуре могу довести до колапса, код хроничних болесника, метеоропата, али и код потпуно здравих људи. Такође, могуће су главобоље, слабија концентрација, раздражљивост и несаница.

- Неподношљива врућина и те како зна да поремети сан и утиче на то да се многи касније жале на умор и малаксалост, а чим сте неиспавани ви сте аутоматски и веомаа нервозни, раздражљиви, али и у добром делу “неупотребљиви” - кажу из Хитне помоћи.

У Градском заводу за јавно здравље објашњавају да је топлотни талас метеоролошка појава коју карактеришу повишене температуре ваздуха изнад 32 степена у трајању од три и више узастопних дана, а што је често пропраћено и повећањем процента релативне влажности ваздуха.

- Топлотно исцрпљење се најчешће јавља код неаклиматизованих особа у току првих дана изложености дејству повишене температуре. До овог стања долази услед неадекватне адаптације циркуларног система изазваног претераним знојењем. Симптоми су убрзано дисање, жеђ, осећај умора и слабости, поремећај оштрине вида, телесна температура и преко 38, влажна и хладна кожа, знојење...

Увођење ванредне ситуације

У претходних 10-15 година, у више наврата смо имали лета са тропским таласима који су трајали и по 20 дана током којих се максимална температура није спуштала испод 32-33 степена. Иако се много пута причало о увођењу евентуалне ванредне ситуације због изразито високих температура, оне никада званично нису проглашене.

Закон о ванредним ситуацијама, наиме, није дефинисао температуру када се проглашава ванредна ситуација, већ се сматра да би она могла да буде уведена уколико дође до поремећаја у функционисању великог броја локалних самоуправа. Иницијативу подносе градови и општине који су угрожени, а одлуку да се ситуација у земљи прогласи ванредном доноси Републички штаб и потом је прослеђује Влади.

Пре десет година Сектор за ванредне ситуације је озбиљно радио на томе.

- Сектор МУП-а за ванредне ситуације припрема се за евентуално увођење ванредне ситуације у држави због великих врућина које могу да угрозе животе и здравље људи. За евентуално увођење ванредне ситуације неће се чекати да температуре достигну 40 степени, него ће то бити учињено оног тренутка када живот људи буде толико поремећен да је нешто потребно предузети - рекао је 2012. дугогодишњи начелник сектора Предраг Марић, који је, нажалост, преминуо почетком 2021. од последица корона вируса.

vrućina
врућина / Извор: Shutterstock

Тропски и екстремно топли дани

Према метеоролошким параметрима, летњи дан је онај у којем је максимална температура током дана 25 или више степени, док се као тропски воде они у којима је 30 степени. Како је недавно обелоданио метеоролог Недељко Тодоровић, у Београду је просек да имамо пет екстремно топлих дана са 35 степени, али да их је прошле године било чак 19.

Када су ноћи у питању, као тропске се воде оне у којима минимална температура није пала испод 20 степени.

Савети, савети

* Одржавајте температуру собе испод 32 степена дању, односно 24 ноћу, а то је посебно важно за децу и старије

* Користите ноћни ваздух да расхладите домове, отворите прозоре и подигните ролетне током ноћи и раног јутра

* Користите климе, али не претерујте са разликом у односу на спољну температуру. Вентилатори могу да делимично расхладе просторију, али на 35 не могу да спрече опасност од поремећаја здравља

* Избегавајте боравак напољу током најтоплијег дела дана, од 10 до 17 часова

* Избегавајте напорне физичке активности, а ако морате да их обављате, нека то буде од 4.00 до 7.00 ујутро

* Не остављајте никако децу, као ни животиње, у паркираним возилима

* Туширајте се или купајте у расхлађеној води, користите ладне облоге, пешкире, сунђере

* Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја, шешир или капу и наочаре за сунце

* Редовно уносите течност, пре свега воду. Мање кафе и газираних сокова, без алкохола. Мањи, а чешћи оброци

* Ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или главобољу што пре идите у расхлађен простор

Топле реке и језера широм Србије

Температуре река и језера широм Србије су изнад просека за ово доба године што гарантује идеалне услове за купање. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), најтоплија је Тиса чија је температура тренутно чак 25,8 степени, а затим следе Сава са 24,1 и Дунав са 23,9 степени.

На банатским водотоцима температура воде је 24,1 степен, а за оне који воле пливање у нешто хладнијим условима ту је Велика Морава са "само" 22 степена.

Рекордних 44,9 степени из 2007.

Рекордна температура у Србији забележена је 24. јула 2007. у Смедеревској Паланци када је измерено 44,9 степени, а истог дана регистрован је и најтоплији дан у историји Београда са 43,6.

Међутим, та 2007. није била најтоплија година ни у историји Србије, ни Београда. Две најтоплије године у Србији и Београду биле су 2019. и 2018. када чак и није било претерано много тропских дана, али смо зато имали веома топле зиме и пролећа.

БОНУС ВИДЕО: Украјински дронови "лове" руске војнике ноћу