Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИНА ИЗ КАБУЛА СПАСАО ХРВАТ! Александар ЈЕДВА извукао живу главу - до детаља описао како је изгледало ПАКЛЕНО БЕКСТВО из Кабула

20.08.2021. 20:48
Пише:
Србија Данас/Мондо
Aleksandar Cvejic
Александар Цвејиц / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Један од двојице Срба који су били у Кабулу када су талибани освојили град, Александар Цвејић, испричао је како је протекла њихова евакуација, која је трајала од недеље до среде, кад су коначно стигли у домовину.

Нашли су се у тој ситуацији јер нису били пуно информисани, као и јер су имали све гаранције да је ту безбедно, почиње своју исповест Цвејић и у детаље описује како је изгледало паклено бекство из града који се фактички налази у ратном стању.

БРАВО СРБИЈО: Бошко иде на лечење, Меридиан купио заставу са потписима олимпијаца!

БРАВО СРБИЈО: Бошко иде на лечење, Меридиан купио заставу са потписима олимпијаца!

"НАОРУЖАНИ ТАЛИБАНИ СУ БИЛИ НА 20 МЕТАРА ОД НАС" Марко брутално искрен о бекству из пакла Авганистана

"НАОРУЖАНИ ТАЛИБАНИ СУ БИЛИ НА 20 МЕТАРА ОД НАС" Марко брутално искрен о бекству из пакла Авганистана

ПОТРЕСНА СЦЕНА ИЗ КОВИД АМБУЛАНТЕ: Докторка уплакана питала зараженог АНТИВАКСЕРА зашто се није вакцинисао па му ОДБРУСИЛА

ПОТРЕСНА СЦЕНА ИЗ КОВИД АМБУЛАНТЕ: Докторка уплакана питала зараженог АНТИВАКСЕРА зашто се није вакцинисао па му ОДБРУСИЛА

- Пријатељ наш из ЕУ, иначе Хрват по националности, јавио нам је да уопште није безбедно и да су талибани ушли у тај део Кабула где смо ми били, пошто је ту одмах била председничка палата, и јавио нам да су талибани дошли на преговоре - каже Цвејић.

- Ја и мој пријатељ Марко (Прибак) одмах смо се спаковали, кренули смо да се евакуишемо, кад смо изашли на улицу ту је било пуно талибана јер су обезбеђивали тај део терена, јер је ту председничка палата. Рекао нам је да дођемо до војног аеродрома где ће он да нам обезбеди пролаз, значи кад смо ту на аеродрому безбедни смо, па ћемо да видимо за лет. Он би покушавао да нас убаци са њим на лет. Кад смо дошли стотинак метара од капије, ту је била већ маса људи и нисмо могли колима да прођемо. Онда смо ми узели своје ствари, прошли кроз масу и дошли до капије, али маринци су већ заузели ту капију и нисмо могли да уђемо у тај део војног аеродрома - прича Цвејић.

Srbi iz Kabula
Срби из Кабула / Извор: Фото: Н1 Printscreen

Додаје да је пријатељ Хрвата који им је помогао требало да их пусти, "али није могао због Американаца који су контролисали тај део".

- Рекао нам је да седнемо ту и да ће да нас пусте у току вечери. После 45 минута рекао је да нема шансе да нас пусте те вечери, недеља је била. Рекао је да је звао пријатеље из хотела на аеродрому и да ће да нас приме у хотел, да ту будемо ту ноћ и сутрадан ће да нас пусте. Стварно су нас примили, тамо су била, дакле, два Србина, два Хрвата, два Босанца, један Британац и један из Шведске - открио је Цвејић.

Он каже да су ту ноћ провели у хотелу, где су добили храну и смештај, а када су сутрадан кренули ка војном делу аеродома, „десило се то што се десило, на аеродром је упало 6.000 цивила, на крају су дошли талибани да то среде, очистили су тај део цивила, али смо ми остали заробљени у том хотелу“.

- Рекли су нам да чекамо, ако крену да се бранимо, ако не, да видимо шта ће наша амбасада да уради, ми смо стално били у контакту са Синишом Павићем (отправник послова амбасаде Србије у Индији који је надлежан и за Авганистан), са њим је био мој пријатељ у контакту, а ја сам био са замеником (министра спољних послова Николе) Селаковића и са Александром Михајловић из Грачанице, они су нам много помогли да нас ставе на списак, давали су нам моралну подршку. Код свих земаља света били смо на списку за евакуацију – и код Немаца, и код Американаца и код Британаца, значи код свих - наводи он.

Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

Каже и да је са њима био један Британац:

- Британска војска је ушла, изгурала је тај кордон талибана, ушли су у камп да би евакуисали свог грађанина, разговарали смо с њима, они су рекли да неће ни нас да оставе, али да прво морају да евакуишу свог грађанина, да је таква процедура, па да тек онда праве спискове за нас, да шаљу у Британију, да се тамо одобри, па тек онда да нас евакуишу.

- Ми нисмо имали времена за чекање, један Босанац је био шеф обезбеђења у хотелу, целу ноћ је гледао на камерама шта се дешава на улици којом смо једино могли да дођемо до тог војног дела аеродрома. Нисмо знали чију војску да чекамо, јер нисмо знали која ће доћи. Предложио нам је да седнемо у блиндирано возило и да кренемо на сопствену одговорност, што смо ми и урадили. Отворили су врата од тог хотела Авганистанци, прошли смо поред талибана на неких пола метра, речено нам је да ће можда да пуцају на нас, да нам прете, али да на то не обраћамо пажњу, да идемо, нема заустављања, па шта год да се деси - сећа се Цвејић како су успели да се извуку из Кабула, над којим су у недељу талибани преузели контролу, након што су пре тога освојили највеће градове у земљи, а председник Авганистана Ашраф Гани побегао.

Цвејић и Прибак су немачким војним авионом прво евакуисани у Ташкент, одакле су пребачени у Немачку, а затим и у Србију. Александар Цвејић је стигао у Грачаницу, где су му супруга и дете, у четвртак увече.