Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Изабрано 11 средњих школа које до краја године добијају Мејкерс лабове - учионице будућности за учење, истраживање и иновације

03.03.2023. 18:23
Пише:
Промо
čačak
чачак / Извор: Фото: Нордеус фондација

На конкурсу за средње школе из целе земље који је у децембру расписала Група за образовање изабрано је 11 које су најбоље испуниле услове. Овим школама ће бити обезбеђено све од реновирања простора, опремања савременом опремом до програма Мејкерс лаба који унапређују и иновирају рад наставника и ученика.

На конкурс Групе за образовање пријавило се 60 средњих школа свих профила из целе Србије, а 11 школа коле које су показале највећи капацитет и потенцијал за иновативни рад са својим ђацима и велику жељу да га усаврше у складу са привредом и науком 21. века, добиће своје Мејкерс лабове током ове године. На овај начин, придружују се мрежи постојећих Мејкерс лабова што подразумева не само реновирање и опремање простора, већ и пуну подршку у њиховом раду: едукацију и подршку наставницима, vannastavne програме у складу са интересовањима и потребама ученика, као и повезивање са стручњацима из привреде, науке, културе и других релевантних области друштва.

vršac
вршац / Извор: Фото: Нордеус фондација

Од ове године, инспирисани удруженим радом Групе за образовање, пројекту се придружују и прве компаније, национални партнери иницијативе, које се својим знањем и производима удружују како би Мејкерс лабови били што квалитетније изграђени. У питању су компаније Хенкел, Tarkett и РОМА company.

Средње школе које су изабране на конкурсу:
● Техничка школа у Књажевцу
● Шеста београдска гимназија
● Прва београдска гимназија
● Основна и средња школа са домом ученика Петро Кузмјак у Руском Крстуру
● Прва крагујевачка гимназија
● Техничка школа у Младеновцу
● Пољопривредно- хемијска школа "Др Ђорђе Ради" у Краљеву
● Гимназија у Врњачкој Бањи
● Електротехничка школа Мија Станимировић у Нишу
● Медицинска школа Др Андра Јовановић у Шапцу

vršac
вршац / Извор: Фото: Нордеус фондација

Ове године, Мејкерс лаб ће први пут добити и школа која има двојезичну наставу, као пилот пројекат, а то је Средња школа “Сезаи Surroi” у Бујановцу.

Крајем прошле године, прве Мејкерс лабове у Србији добиле су школе: Медицинска школа у Чачку, Школски центар “Никола Тесла” у Вршцу, Зајечарска гимназија и Техничка школа “Раде Металац” у Лесковцу. Група за образовање, поред изградње Мејкерс лабова, ради и на изградњи заједнице координатора и наставника из Мејкерс лабова, те је тако организовано и прво заједничко окупљање у фебруару, које је за тему имало упознавање, дељење досадашњих искустава и планирање активности за ову годину.

У постојећим Мејкерс лабовима се увелико одвија редовна настава, али и vannastavne активности попут развоја ученичких компанија, научних секција, школских клубова и слично. Следеће окупљање обухватиће и координаторе нових Мејкерс лабова, у циљу дељења знања и јачања мреже Мејкерс лабова.

Удружени за изградњу система за подршку образовању

vršac
вршац / Извор: Фото: Нордеус фондација

Група за образовање окупља четири организације са мисијом унапређења образовања у Србији, које су се удружиле како би заједно покренуле што релевантније промене и помогле пре свега наставницима и школама, да у учионице уђу знање и искуство 21. века, учење кроз искуство, пројекте и иновације. У питању су Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србијии, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија.

Инспирисани примером, од ове године се придружују и прве компаније, национални партнери иницијативе, чији су знање и производи такође комплементарни и желе да помогну да професори и ђаци раде у што квалитетнијем окружењу. Компаније Хенкел, Tarkett и РОМА company ће за свих 11 лабова обезбедити грађевинске материјале и искуство својих стручњака. На овај начин помажу и да више средстава одлази на потребну опрему и лабове у програмима.

- Желимо да покажемо колико можемо заједно да постигнемо за образовање деце у Србији, а онда и да инспиришемо друге да нам се придруже јер смо сигурни да свако може на неки начин да допринесе - делећи знање, време или било који други ресурс. Ове три компаније су сјајан пример и захвални смо им на поверењу и посвећености. Отворили смо заједно круг партнера од поверења који заједно ради на заједничкој мисији која треба да помогне целом друштву - истакао је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

О Мејкерс лабовима

Мејкерс лаб је јединствен иновативни и мултидисциплинарни простор, урађен по моделу учионице будућности, који подстиче експериментисање и предузимљивост код ученика, док наставницима омогућава да на иновативан начин приступе настави повезујући више области у оквиру једног школског часа. Практичном применом стеченог знања, ученици су охрабрени да своје идеје претварају у дело а упознавањем са различитим областима стварају јаснију слику о својим будућим каријерама.