Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА АКО УЧЕНИК У ШКОЛИ ДОБИЈЕ ТЕМПЕРАТУРУ? Ово су корона правила за ђаке које родитељи морају да знају!

29.10.2021. 22:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus, škola, deca
Коронавирус, школа, деца / Извор: СД/илустрација

О продужетку јесењег распуста одлучиваће се на следећој седници Кризног штаба.

Помоћник министра просвете Милан Пашић рекао је за РТС да је свака школа обавезна да има одређени простор за изолацију и уколико ученик има температуру шаље се у ту собу. Пашић је разјаснио и ситуацију у којој је један родитељ заражен корона вирусом, да ли дете иде у школу или не.

ЈОШ СТРОЖЕ КОНТРОЛЕ ЗБОГ КОВИД ПРОПУСНИЦА: Инспекција све контролише - казне само пљуште

ЈОШ СТРОЖЕ КОНТРОЛЕ ЗБОГ КОВИД ПРОПУСНИЦА: Инспекција све контролише - казне само пљуште

ТУГА! КОРОНА ЗАВИЛА ПОРОДИЦУ У ЦРНО: Деца остала без мајке да живе у НЕУСЛОВИМА, отац у сузама

ТУГА! КОРОНА ЗАВИЛА ПОРОДИЦУ У ЦРНО: Деца остала без мајке да живе у НЕУСЛОВИМА, отац у сузама

НАЈГОРЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНЕ: Батут објавио колико је деце и новорођенчади преминуло од опаког вируса у 2020. години (ФОТО)

НАЈГОРЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНЕ: Батут објавио колико је деце и новорођенчади преминуло од опаког вируса у 2020. години (ФОТО)

Министарство просвете саопштило је да се од понедељка комбиновани модел наставе примењује у средњим школама у Великом Градишту, Врњачкој Бањи, Београду, Кули, Нишу и Шапцу.

Званично је око 5.000 школараца заражено, а о продужетку јесењег распуста одлучиваће се на следећој седници Кризног штаба.

Помоћник министра просвете Милан Пашић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да семафор модел ради - то је Тим за школе.

- Имали смо прилику да нас је јуче др Кон заједно са министром посетио - то је била 12. седница Тима за школе - рекао је Пашић.

deca
деца / Извор: Профимедиа

Што се тиче продуженог распуста каже да ће сачекати Кризни штаб. "Тај продужен јесењи распуст је један од пакета мера који ће се донети на наредној седници Штаба, тако да је идеја да се та три дана још мало растерети цео систем", каже он.

Професори и ђаци нису сигурни када да носе маске у школи

- На терену смо сваки дан, претходних десет дана обишао сам 46 локалних смаоуправа, 10 управих округа, разговарао са више о 450 директора - желимо да разговарамо да ли знају, који су им изазови - каже Пашић.

Пашић истиче да је стручним упутствима дефинисано све, препоруке су донете 24. августа. Према његовим речима, једина промена односи се на запослене вакцинисане.

На почетку школске године вакцинисани запослени нису били обавезни да носе маску. Међутим, донета је одлука почетком септембра, то је била прва или друга седница Тима да запослени обавезно носе маске, појаснио је Пашић.

deca
деца / Извор: Профимедиа

Одговарајући на питање ко контролише ношење маски, Пашић каже да су то директор и остали запослени који су одговорни у целокупном систему.

Што се тиче ученика, они имају могућност да када уђу на час носе маску, када не причају да спусте маску.

За неке ученике довољно је мишљење педијатра који познаје дете па може да му да документ или врсту оправдања за то неношење маске, онда школа предузима неке друге мере, обезбеђује дистанцу.

Шта ако ученик одбија да носи маску на часу или наставник у зборници

Пашић објашњава да је директор одговоран за то, пријављује санитарној инспекцији, она излази на терен, Закон о заштити од заразних болести је дефинисао и казне - за приватно лице је 300.000, за одоговрно 30.000 за физичко лице 5.000 динара.

Ученик се пошаље код директора.

Deca nose maske
Деца носе маске / Извор: Профимедиа/илустрација

Одговарајући на питање шта се дешава ако дете има симптиме и цури му нос, Пашић каже да већина школа има топломере - ако је повишена температура ученик се шаље у собу за изолацију. Према његовим речима, свака школа је обавезна да има одређени простор.

Ако нема температуру, а цури нос, можда је нека алергија, додаје помоћник министра и подсећа да је у септембру било доста реакција, позове се и родитељ.

Родитељ је позитиван - да ли дете да иде у школу или не

За то питање су, како каже помоћник министра, надлежни епидемиолози из Градског завода за јавно здравље.

Школе зову Градски завод за јавно здравље или "Батут" и добијају инструкције од епидемиолога, они знају процедуру.

Неопходна је комуникација школе и института.

Ако се десио случај да је неко био позитиван - ко је вакцинисан он наставља даљу активност, ако је прележао последња три месеца, наставља нормалну активност, ако је дете у питању добиће мишљење надлежног епидемиолога, који је задужен за комуникацију, подсећа Пашић.

Наставници претрпани послом

Пашић каже да су директорима дате смернице да направе заједничку базу, за све директоре.

deca
деца / Извор: Профимедиа

- Где имате колеге који су на Националној служби за запошљавање, колеге који су већ радиле као замена, имате колеге који имају непуну норму, који су биографије остављали у школи, колеге апсолвенте, колеге из самих школа - шест часова може да мења и да му то буде плаћено - подвукао је Пашић.

Колико средстава за дезинфекцију долази у школе

Пашић је рекао да локална самоуправа набавља дезинфекциона средства. "Нисмо добили одговор да неко нема средства, ако има проблема јавити се Министарству", каже помоћник министра.

Одговарајући на питање колико оцена деца треба да имају до краја полугодишта, Пашић каже четири ако су два и више часа, ако је један час - две оцене.

Ако су угрожени безбдност или здравље ученика и запослених могуће је и мање оцена, закључио је Пашић.