Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТА ЈЕ ОПАСНИ СИНДРОМ ОД ЧИЈИХ ПОСЛЕДИЦА СЕ ЛЕЧИ ДЕВОЈЧИЦА (9) У БЕОГРАДУ? Одговор се налази на Институту за мајку и дете

12.05.2021. 16:20
Пише:
Србија Данас/Блиц
Devojčica
Девојчица / Извор: Профимедиа/илустрација

Здравствено стање девојчице (9), која има хемипарезу или шлог као последицу инфекције корона вирусом је стабилно и непромењено

Зашто је потребна вакцинација деце млађе од 16 година против ковида-19? Одговор на ово питање налази се, нажалост, на Институту за мајку и дете где је у последње време било све више деце са најтежим последицама короне, односно такозваним мултисистемским инфламаторним синдромом. Тако је деветогодишња девојчица добила хемопарезу или шлог и одузетост леве стране тела.

ТОП хотели у Турској по најбољим ценама за одмор у Јуну - Само 99€ за рани букинг!

ТОП хотели у Турској по најбољим ценама за одмор у Јуну - Само 99€ за рани букинг!

ПРЕСЕК КОРОНЕ ПО ГРАДОВИМА: Највише новозаражених и даље у Београду, шта је са остатком Србије?

ПРЕСЕК КОРОНЕ ПО ГРАДОВИМА: Највише новозаражених и даље у Београду, шта је са остатком Србије?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 1.046 позитивних, преминуло 17 лица: Од данас можете преузети свој дигитални зелени сертификат!

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 1.046 позитивних, преминуло 17 лица: Од данас можете преузети свој дигитални зелени сертификат!

На срећу, девојчица је стабилно иако се појавило још компликација са њеним здрављем.

- Здравствено стање девојчице (9), која има хемипарезу или шлог као последицу инфекције корона вирусом је стабилно и непромењено, али постоје још неки придодати проблеми који се сада третирају и надам се да ће доћи до побољшања њеног општег стања - изјавио Владислав Вукомановић, доктор са Института за мајку и дете.

Повећао се број ковид пацијената на Институту за мајку и дете

Како каже, ситуација са ковид пацијентима на Институту за мајку и дете је забрињавајућа у последње време.

- У институту се у последње две до три недеље повећао број болесника који имају једну од најтежих форми болести коју изазива овај вирус, а зове се мултисистемски инфламаторни синдром. То може да укаже на две ствари: да је један од пикова заражавања деце био негде пре шест до осам недеља и друга да је ипак мањи број деце са тешком клиничком сликом која захтевају болничко лечење - упозорио је Вукомановић.

У 50 одсто случајева мултисистемски инфламаторни синдром напада срце

Доктор је упозорио да мултисистемски инфламаторни синдром подразумева захваћеност свих органа и додао да је код деветогодишње девојчиће захваћен мозак, а било је и случајева да су захваћени кожа или коњуктиви.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановиц

- У 50 одсто случајева захваћено је срце, на срећу без неких битних промена, излечење је било комплетно. Оштећење јетре, бубрега је веома важно. Надам се да су ове последице пролазне, а према краткорочном и средњерочном праћењу, ова деца углавном потпуно оздраве на крају - рекао је Вукомановић.

Колико опасан може да буде вирус короне код деце видели смо почетком године, када је у јануару у Загребу преминуо једанаестогодишњи дечак. Како су тада пренели медији, дечак је умро највероватније управо од мултиинфламаторног пост-ковид синдрома.

У САД-у умрло 26 деце од тог синдрома прошле године

Поређења ради, у САД су почетком године забележили да је у овој држави током 2020. године забележено укупно 1.659 случајева мултиинфламаторног синдрома, а чак 26 деце је од тога преминуло.

То је озбиљно стање код кога неки органи - као што су срце, крвни судови, бубрези, систем за варење, мозак, кожа или очи - постану упаљени.

У Бостонској дечјој болници 80 одсто деце са овим синдромом је захтевало интензивну негу, 20 процената респиратор, а четворо деце (два процената) је умрло. Код већине су се појавили кардиоваскуларни, гастроинтестнални проблеми и тромбоза - објашњавају у овој установи.

Који су симптоми мултифламаторног синдрома?

Како кажу стручњаци, деца би требало да добију медицинску помоћ чим добију неки од симптома.

Симптоми овог синдрома су отежано дисање, висока температура дуже од 24 часа, константан бол у грудима, новонастало стање конфузије, јак бол у стомаку, повраћање и дијареја, осип на кожи, црвенило очију, црвенило и оток шака и стопала, плавичасте усне или лице и отеченост усана и језика, подвлаче лекари.

Све ово може иде у прилог тези да и деца треба да се вакцинишу. Као што је познато, Сједињене Државе су одобриле имунитацију Фајзеровом вакцином и деце од 12 година. Пре неколико дана је то учинила и Канада. Такође, и Европска асоцијација за лекове (ЕМА) најавила је да би вакцина против ковида-19 за децу могла да буде одобрена током маја.

У Србији је за сада одобрена вакцинација деце старије од 16 година, а како би се избегли сви неспоразуми на вакциналним пунктовима у вези с имунизацијом тинејџера, надлежни су изнели препоруке за родитељу и децу.

Mirsad Đerlek
Мирсад Ђерлек / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Било би пожељно да се има неки налаз педијатра, посебно због наших лекара који раде на вакциналним пунктовима. То су углавном млађи лекари и педијатар би могао да да налаз да је тинејџер не болује од неких урођених болести које би могле да буду опасност за вакцинацију, односно да се може извршити вакцинација. Тако да би то било сврсисходније и озбиљније - објашњава др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.